Ev Dizaynında Aydınlatma

0
449

Ev dizaynında ışıklandırmanın yeri ayrıdır çünkü ortamdaki eşyalara ve objelere ayrı bir hava katarak daha çekici görünmesini sağlar ve belirgin hale getirir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Günlük hayatta en sık kullandığımız alanlardan birisi oturma odasıdır, vaktimizin çoğunu geçirdiğimiz bu alan için birçok aydınlatma yöntemi bulunmaktadır. Ama yalnızca oturma odası değil diğer odalarında doğru bir şekilde ışıklandırılması gerekmektedir. Mesela mutfakta yapılacak doğru aydınlatma ile daha rahat çalışabilir, yemek vs… yapabiliriz. Tam tersi şekilde yanlış ve göze hitap etmeyen bir ışıklandırma yaparsak bu durum rahat çalışmamızı engelleyeceği gibi gözümüzü de yorarak uzun vadede göz problemlerini de peşinde getirir.

Ayrıca evimizdeki her bölümün aydınlatma gücü farklı olmalıdır. Mesela oturma odasında kullanmamız gerek ışıklandırma gücünün yüksek olması gerekirken yatak odasında bu durum tam tersidir çünkü yatak odası genellikle dinlenmek için vakit geçirdiğimiz bir alandır.

Ev dizaynında aydınlatmanın önemini anladığımıza göre şimdi aydınlatma önerilerine göz atabiliriz.

Oturma Odası Aydınlatması

Öncelikle odanın büyüklüğünü ve yüksekliğini göz önünde bulundurarak bir avize tercihi yapmamız gerekiyor, tercih edilen avize odadaki nesnelerle uyumlu olmalı ve ev sahibinin kişisel zevklerini yansıtarak evin genel dekorasyonunu tamamlamalıdır. Bu şekilde genel aydınlatma ihtiyacını karşılayıp her daim gün ışığı etkisi yaratabiliriz.

Eğer ki tablo, biblo gibi öne çıkarmak istediğimiz objeler varsa vurgu aydınlatmasına başvurmamız gerekiyor. Bu durumda spot lambalar ve duvar aplikleri ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Mutfak Aydınlatması

Mutfaklar evimizin içinde küçük bir yer kaplasa da ışıklandırma için birçok seçenek barındırmaktadır. Dikkat edilmesi gerekilen nokta kendi mutfağımız için en uygun sistemi seçmek.

Sarkıt avize tasarım açısından dikkat çekici olduğu için son zamanlarda fazlasıyla tercih ediliyor. Eğer ki ada tezgahlı bir mutfağımız varsa bu avize çeşidini tercih edebiliriz.

Led modeller ortam için ferah bir hava sağlayacağı gibi tezgahımızı da aydınlatacağı için rahat bir çalışma ortamı yaratacaktır.

Yatak Odası Aydınlatması

Yatak odası evimizdeki en önemli dinlenme alanlarından birisidir. Bu kısım sadece uyumaktan ziyade kitap okumak, tv izlemek gibi aktiviteleri de gerçekleştirdiğimiz bir alandır.

Oturma odası ile benzer aydınlatma sistemlerini kullanabiliriz ama bu alanı genellikle dinlenme amaçlı kullanacağımız için ışıklandırma gücünün oturma odasına nazaran daha az olmasına özen göstermeliyiz.

Çocuk Odası Aydınlatması

Yazımızın son başlığı ise çocuk odası aydınlatması. Bir zaman sonra dünyanın farkına varan çocuklar kendi özel alanlarında vakit geçirmek isterler. Doğru eşya seçimi ve aydınlatma ile çocukların hayalindeki özel alanı yaratmak mümkün.

Çocuğunuz karanlıkta uyumayı sevmiyorsa ve gece lambası kullanmak istemiyorsanız, oda lambasının üzerine dimmer takabilirsiniz. Dimmer, lambanın ışığının kısılmasını sağlar. Bu sayede çocuğuna uygun bir ışık ayarlayabilir ve rahat uyumasını sağlayabilirsiniz.

Parlayan stickerlar odadaki ışıklar kapalıyken bile kendini belli eder ve odadaki karanlığı yok eder. Bu stickerlar çocuğunuzun sevdiği bir çizgi film kahramanı vs… olursa çocuğunuz için güzel bir ambians oluşur.

Bu yazımızda sizlere evinizdeki mekanlar için aydınlatma önerilerinde bulunduk, öneri ve görüşleriniz için bizlerle web sitemiz üzerinden veya sosyal medya hesaplarımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Sonraki yazılarımızda görüşmek üzere.