Bebek Odası Nasıl Temizlenmeli?

0
924

Yenidoğan bebeklere için sağlıklı ve güvenli bir yaşam alanı oluşturmak bebek odası kurulurken düşünülmesi gereken en önemli noktadır. Bebek odası toz, kir ve bakterilerden tamamen arındırılmış olmalıdır, çünkü bağışıklık sistemi henüz yeterli seviyede gelişmemiş bebekler hastalıklardan sadece bu şekilde korunabilmektedir. Bebek odası temizliği bu neden ile aileler için en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Bebekli bir aile için ev hijyeni çok daha fazla önem taşımaktadır. Yazımızda, bebek odası temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları detaylı bir şekilde inceledik. Eğer siz de hazırsanız bebek odası temizliği konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Bebek Odası İçin Hangi Temizlik Malzemeleri Kullanılmalı?

Yenidoğan bebek odası temizlenirken, evin diğer odalarının temizliği için kullanılan paspas, toz bezi, yer bezi gibi malzemeler düzgün bir şekilde temizlenmeli veya yenileri ile değiştirilmelidir. Bebek odası temizliği yapılırken antibakteriyel paspaslar, toz tutmayan mikrofiber bezler ve tek kullanımlık süngerleri kullanarak çok daha hijyenik bir ortam yaratabilirsiniz.

Bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken maddelerin başında çok yoğun miktarda kimyasal madde içeren temizlik ürünlerinin bebek odasında kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir. Kimyasal maddeler bebeklerde alerjik tepkimelere yol açabilmektedir. Ek olarak, havaya yayılan kimyasallar solunum yolu ile bebeklerin vücutlarına geçebiliyor ve uzun süreçler içerisinde önemli rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Bu nedenle bebek odası temizliği yaparken bebekler için özel olarak üretilen deterjan, doğal sabun ya da organik malzemeler kullanılmayı tercih etmek gerekmektedir. Örnek olarak, bebek odasında yüzey temizliği yaparken çok az çamaşır suyu ile sirkeli ya da karbonatlı su kullanmak zararlı bakterilerin temizlenmesi için yeterlidir.

Bebek odası için temizlik malzemesi seçimi yapmakta zorlanıyorsanız sizin için en uygun tercih buharlı yüzey temizleyicileri olmalıdır. Sıcak buhar ile yapacağınız temizlik ile tüm mikroorganizmaları kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Ek olarak buharlı temizleyiciler kullanarak sert yüzey ve zeminleri de temizleyebilmektesiniz.

İlk Olarak Zemin Temizliği Yapın

Yenidoğan bebekler yürümeyi bilmedikleri için tüm günü genellikle halı ve benzeri zeminlerde oynayarak ve yerde emekleyerek geçirmektedirler. Bu neden ile halı ve parkelerin hijyeni büyük önem taşımaktadır. Bebek odası temizliği için ilk olarak tüm zemini süpürün ve tozların uçuşarak yer değiştirmesine engel olun.

Bu adımı tamamladıktan sonra ise parkeleri sirkeli ya da deterjanlı su ile silebilir ya da buharlı paspaslarla sterilize etmeyi tercih edebilirsiniz. Bebek odası temizliği için en fazla 3 ayda bir halıları yıkatarak veya doğal temizlik malzemeleri ile silerek bebek odasındaki hijyeni koruyabilirsiniz.

Zemin temizliğini tamamladıktan sonra ise mobilya temizliğine geçmenizi tavsiye ediyoruz. Tüm eşyaların tozunu aldıktan sonra bebeğin doğrudan temas ettiği mama sandalyesi, alt değiştirme masası, karyola ve beşik gibi eşyaları doğal temizlik ürünleri ile silerek temizleyebilirsiniz. Piyasada satışa sunulan bebek temizlik ürünleri kullanmak zorunda değilsiniz. Bu özel üretim temizlik malzemeleri yerine sirke, soda ve doğal sabun kullanabilirsiniz. Bebek bakım uzmanları da doğal temizlik malzemelerini önermektedir.

Bebek odasında yer alan yatak ya da koltuklarda bulunan toz ve kirleri temizlemek için bir çarşafı ıslatarak ve su damlatmayacak kadar sıktıktan sonra bu çarşafı yatak ya da koltuğun üzerine serebilirsiniz. Daha sonra bir oklava ya da fırça sapı yardımı ile halı döver gibi koltuk ya da yatağı temizleyebilirsiniz.

Bu yöntem ile tozlar ıslak çarşafa yapışır ve evin içine yayılma ihtimali ortadan kaldırır. Bu işlemden sonra da çarşafı çamaşır makinesine atabilir ve elektrikli süpürge ile koltuk ya da yatağı süpürebilirsiniz. Ek olarak, daha detaylı bir temizlik yapmak için süpürge işleminin ardından sirke ile nemlendirilen bir bez ile eşyalarınızı temizleyebilirsiniz.

Perde ve Yatak Örtülerini Düzenli Yıkayın

Bebek odası yatak örtüsü, cibinlik, pike, perde, battaniye ve havlu gibi tekstil ürünlerini düzenli olarak yıkamak gerekmektedir. Bu ürünleri yıkarken düşük kimyasal içeriği olan bebek deterjanı ya da sabunlu doğal temizleyicileri tercih edebilirsiniz.

Unutmayın ki, kokulu yumuşatıcılar ile toz deterjanlar bebeklerde alerjilere neden olabilmektedir. Bu yüzden yeni yıkadığınız nevresim ve perdeleri güzelce havalandırdıktan sonra kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Oyuncakları Mutlaka Temizleyin

Yenidoğan bebekler, ellerine alabildikleri tüm eşyaları ağızlarına götürmek istemektedirler. Bebekleri mikroplardan korumak için diş kaşıyıcı, top, çıngırak gibi bebeklerin sürekli ağzına aldıkları oyuncakları düzenli olarak temizlemek gerekmektedir.

Kumaş, pelüş ya da örgü malzemeden üretilmiş oyuncakları yıkama filelerine koyarak çamaşır makinesine atarak yıkayabilirsiniz. Ek olarak, ahşap ve plastik oyuncakları sirkeli suda bekleterek mikrop ve kirlerden arındırabilirsiniz. Yıkamaya uygun olmayan oyuncakları ise buhar ile temizleyebilir ya da kuru temizlemeye gönderebilirsiniz.

Peluş oyuncak temizle yöntemlerinden bir diğeri ise oyuncakları bir gün süre ile derin dondurucuda bekletmektir. Peluş oyuncakları bir poşete koyarak onları derin dondurucu içine yerleştirin.

Bu şekilde bir gün bekletin ve bu yöntem ile pelüş oyuncak üzerindeki tüm mikroplar ölecektir. Öte yandan, sirkeli suda bekletmeye uygun olmayan plastik ya da ahşap oyuncakları sirke ile ıslatılmış bir bez ile silebilirsiniz. Sirke kokusundan rahatsız oluyorsanız biraz havalandırma ile sirke kokusundan kurtulabilirsiniz.