Daire Büyüklüğüne Göre Otopark Dönemi

0
568

Büyük şehirlerde son yıllarda yaşanan en büyük problemlerden biri olan otopark sorununa farklı bir düzenleme getirildi. Eskiden daire başına en az 1 otopark bulunması zorunluluğu uygulanırken, alınan yeni karar doğrultusunda daire büyüklüğüne göre otopark uygulamasına geçildi.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Otopark Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Yeni yönetmeliğe göre, her daire için en az 1 otopark zorunluluğu uygulamasında yapılan değişiklik ile daire büyüklüklerine göre otopark uygulamasına geçiş yapıldı.

Metrekareye Göre Otopark Sayısı

Yeni uygulama ile birlikte 80 metrekareden küçük her 3 daire için en az 1 otopark, 80 metrekare ile 120 metrekare arasında yer alan her 2 daire için en az 1 otopark, 120 metrekare ile 180 metrekare arasında yer alan her daire için en az 1 otopark ve 180 metrekare üzeri her daire için 2 otopark yeri bulunmasına karar verildi.

Dükkan, ofis, mağaza ve banka gibi yerlerde her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, ofis binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 olacak şekilde güncellendi. Yeni uygulama ile birlikte, otoparklar engellilerin kullanımına uygun bir şekilde düzenlenmesi de kararlaştırıldı.

Yeni uygulama ile birlikte otoparkın bina bodrumunda bulunması zorunluluğu kaldırılırken, isteğe göre apartmanın bodrum katı  ya da parsel arka, yan bahçesi ya da ön bahçesinde veya bu bahçelerin altında öncelik şartı aranmadan karşılanabilmesinin yolu açıldı. Parsel arka bahçesinde binalara 2 metreden fazla yaklaşmamak ve zemin kat yüksekliğini aşmamak şartı ile mekanik otopark yapabilme fırsatı sunuldu.

120 metrekareden küçük olan 3 kat ve üzeri yapı bulunan alanlarda isteğe göre otoparkın ücret karşılığında bölge otoparkından temin edilebilmesi fırsatı sunuldu. 250 metrekareden küçük alanlarda otopark ihtiyacının yarısının alanda karşılanması şartı ile zorunlu otopark sayısı yüzde 50 aşağı çekildi.

Bitişik Bahçeler Ortak Otopark Oluyor

Komşu parsellerin anlaşması ve maliklerin muvafakati durumunda bitişik bahçelerin, aradaki duvarı kaldırarak ortak otopark olarak kullanılabilmesinin önü açıldı. Parselinde otopark yapamayan yerler için 1000 metre yarıçapındaki başka bir binadan, arsadan veya varsa ticari otoparktan tapuya şerh konmak şartı ile otopark yeri temin edebilme fırsatı sunuldu.

Büyükşehir Belediyelerinin otopark ücreti almalarına rağmen bölge otoparkları inşa etmemesi nedeni ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda yapılan değişiklik Otopark Yönetmeliği’nde detaylandırıldı ve bu düzenlemeye göre “Bölge Otoparkı” ücretini toplama ve bu otoparkları yapma görevi ilçe belediyelerine aktarıldı. İlçe belediyelerine de ücret alınan otoparkları en geç 3 yıl içinde tamamlama zorunluluğu getirildi.

Otopark ücretinin tamamının yapı ruhsatı aşamasında alınması uygulaması kaldırıldı ve yüzde 25’inin ruhsat aşamasında, kalan bölümünün ise 18 ayda ve taksitle ödenmesi fırsatı sunuldu. İlçe belediyelerinin bölge otoparkı imar planlarını daha hızlı bir şekilde inşa edebilmeleri 1/1000’lik uygulama imar planının yeterli olacağı, nazım imar planı değişikliğine gerek olmayacağı kararı verildi.

Asgari zorunlu otopark sayısı 20 den fazla olan yeni inşa edilecek yapılarda 1 Ocak 2023’e kadar en az yüzde 2 oranında bu tarihten sonraki dönemde ise yüzde 5 oranında elektrikli araç park yeri düzenleme şartı getirildi. AVM ve bölge otoparklarında kararlaştırılan oranlar 1 Ocak 2023’e kadar yüzde 5, bu tarihten sonra ise yüzde 10 olacak şekilde düzenlendi. 1 Ocak 2023’ten itibaren ise ek olarak, 30 bin metrekareden büyük AVM’lerde, yapılacak elektrik şarj istasyonlarının en az birinin, 70 bin metrekare üzeri AVM’lerde ise en az 2’sinin hızlı şarj özelliğine sahip olması zorunluluğu getirildi.

Villalarda Zorunlu Otopark

Tek bağımsız bölümlü villalarda zorunlu otoparkın hiçbir bir asgari uzaklık şartı aranmaksızın herhangi bir bahçede karşılanabilmesi fırsatı sunuldu.

Sit alanlarında, mevzuat gereği parselde otopark ihtiyacının tamamen veya kısmen karşılanamaması ve sit alanı sınırlarının yürüme mesafesinden daha büyük olması sebebi ile yeni uygulamaya göre yürüme mesafesi içinde başka bir parselde de otopark yeri karşılanamadığının idaresince tespiti durumunda; karşılanamayan otopark ile ilgili gerekli yatay ve düşey işaretlemeler yapılmak şartı ile yol boyu otoparkı, cep otoparkı gibi yöntemlerle yol üzeri park düzeninin yapılması kararı uygulamaya girdi.

Bitişik nizam parsellerde, bitişik binaların temellerinin alt kotundan daha aşağıya inilmesinin statik bakımdan riskli olması nedeni ile otopark ihtiyacının parselinde karşılanamayan bölümü için ilgili idareye otopark bedeli ödeme şartı ile bölge otoparkından faydalanabilme fırsatı sunuldu.

Bir önceki düzenlemede 8 metre ve üzeri ön bahçesi bulunan parseller için verilen ön bahçede açık otopark izni, ön bahçesi 5 metre üzeri olan parseller için de uygulamaya alındı. 15 adetten az otoparkı bulunan binaların kapalı otoparklarında yapılan servis yolu genişlikleri minimum 6,50 metreden 4,9 metreye düşürüldü.

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce yapılan yapı ruhsatı başvuruları ile kamu kurumlarınca ihalesi yapılmış işlerde talep edilmesi durumunda eski yönetmeliğe göre ruhsat alabilme imkanı sunuldu.

Octovan İle Güvenle Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın

Ek olarak, Hadımköy Evden Eve Nakliyat başlıklı yazımızı okuyarak evden eve nakliyat hizmetleri konusunda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…