Yalnız Yaşayanlar İçin 10 Güvenlik Önlemi

0
944

Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanların en önemli sorunlarından bir tanesi de güvenliktir kuşkusuz! Özellikle yalnız yaşayanlar için güvenlik çok daha büyük bir önem taşımaktadır. Evde yalnız yaşamanın bazı faydaları olduğu gibi güvenlik ve güvende olma duygusu anlamında kötü yönleri de bulunmaktadır. İstatistiklere göre Türkiye’de yalız yaşayan kişi sayısı her geçen gün artmaktadır ve büyük şehirlerde bu artış hızı çok daha yüksektir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki hırsızlık ve gasp olaylarının sık olarak yaşanmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi de büyük şehirlerde yalnız yaşayan insan sayısının çok fazla olmasıdır. Yalnız yaşayan kişilerin evleri maalesef soyguncu ve hırsızlar için en ideal tercihtir. Bunun yanı sıra, tek başına yaşayan çok sayıda insan evini daha güvenli bir hale getirmek için yeterli çabayı sarf etmemektedir. Aslında günümüzde sadece evde yalnız yaşayanlar değil, herkesin evini daha güvenli bir şekilde yaşanabilir hale dönüştürmesi bir zorunluluk haline dönüşmüştür. Bu neden ile her türlü güvenlik sorununa nasıl önlemler alabileceğinizi detaylı bir şekilde düşünmenizi ve çözümler üretmenizi öneriyoruz. Bu yazımızda, özellikle evde yalnız yaşayanların mutlaka uygulaması gereken 10 güvenlik önlemini detaylı bir şekilde listeledik. İşte yalnız yaşayanlar için 10 güvenlik önlemi ve öne çıkan detaylar…

Doğru Işıklandırma

Birçok haberde ya da televizyonda gördüğünüz gibi birçok suç yeterli aydınlatmanın olmadığı, karanlık yerlerde gerçekleşmektedir. Bu nedenle aydınlatma çok önemli bir güvenlik unsurudur. Özellikle ev dışındaki yeterli aydınlatma hırsız ve soyguncular için en büyük sorunlardan bir tanesidir. Fakat unutmamak gerekir ki,  dış aydınlatma ışıklarının sürekli olarak açık bırakılması soyguncuları üzerinize çekecektir. Sürekli olarak yanan ışıkların anlamı evde kimsenin bulunmadığı ya da uzun bir süredir hiç kimsenin gelip gitmediği bir ev izlenimi yaratacaktır.

Ev içerisindeki ışıkların da sürekli olarak açık kalması benzer bir izlenime neden olacaktır. Yaşadığınız evde karanlık odalar olmamasına özen gösterin ve evin büyük bölümünü aydınlık tutacak tek bir ana kumanda olsun. Böyle bir aydınlatma size daha fazla koruma sağlayacaktır. Gece yatarken ev ışıklarının tamamını açık bırakmayın. Yeterli aydınlatma sağlamak için oda ve koridor ışıklarının açık olması yeterli olacaktır. Eğer normalin üzerinde bir ışıklandırma yaparsanız hırsız ve soygunculara davetiye çıkarmış olursunuz.

Sensör ve Akıllı Işık Sistemleri

Işıklandırmanın en önemli güvenlik önlemlerinden biri olduğunu vurgulamıştık. Harekete duyarlı ışıklandırma setleri ile zaman ayarlı ışıklar hırsız ve soyguncuların korkmasını sağlayarak evden uzaklaşmalarını sağlar. Harekete duyarlı olan ve ses çıkaran sensörleri de güvenlik önlemi olarak kullanabilirsiniz. Ses çıkaran sensörler pencere önü ya da kapı girişlerine yerleştiriliyor. Kapı ya da pencerenin açılması durumunda ise ses çıkarıyorlar. Bu ses çıkaran sensörler basit ama çok etkili güvenlik önlemidir. Bu ürünleri kullanarak evinizi çok daha güvenli bir hale dönüştürebilirsiniz.

Pratik ve Basit Önlemler

Ses ve ışık önlemlerine ek olarak ev güvenliğini sağlamak için pratik, basit ve etkili önlemler alabilirsiniz. Aslında bu önlemlere basit hileler de diyebiliriz. Basit dediğimize bakmayın, uygulaması basit ama etkisi fazla olan güvenlik önlemlerinden bahsediyoruz. Farklı izlenimler yaratarak hırsızları evinizden uzak tutmayı başarabilirsiniz. Bu basit ve pratik önlemlere örnek vermek gerekir ise, kapı önüne büyük bir erkek ayakkabısı koyarsanız hırsızlar evde kendilerine sorun çıkarabilecek bir erkek olduğunu düşünür evinizden uzak durmayı tercih eder. Özellikle tek başına yaşayan bir kadın için bu basit ve etkili önlem çok işe yarayabilir. Ek olarak, tek yaşıyorsanız evinizde köpek beslemeyi ciddi bir şekilde düşünmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle büyük köpek cinslerini tercih ederseniz evinizi hırsızlara karşı koruma altına almış olursunuz.

Kapı Kilitleri

Evinizin en önemli güvenlik önlemi kapı kilitleridir şüphesiz! Eğer yeni bir eve taşındıysanız yeni evinizin kilitlerini mutlaka değiştirin. Kapı kilidi seçimi yaparken kesinlikle kaliteden ödün vermeyin. Çünkü kapı kilitleri bir evin en önemli güvenlik sistemidir. Yeni yapılan binalara taşınan insanlar genellikle kapı kilitlerini değiştirme ihtiyacı duymuyor. Ancak kapı kilitlerini ev sahibi değiştirmiş ve tüm anahtarları size vermiş olsa bile kapı kilitlerinin mutlaka değiştirmesi gerekiyor.

Kapı kilitleri evinize girmek isteyen hırsızları engelleyen en kritik güvenlik önlemidir. Bu yüzden kapı kilidinin çok sağlam olması gerekmektedir. Unutmayın ki, kapı arkasında yer alan askı ve sürgü güvenlik sistemleri tek başına yeterli değildir. Kapı kilidinin çok sağlam ve güvenilir olması şarttır. Bildiğiniz gibi Türkiye’de dış kapıların neredeyse tamamı evin iç kısmına doğru açılır. Ancak bu durum büyük bir güvenlik açığına neden olmaktadır. Ev içine açılan kapılar dışarıdan çok daha kolay bir şekilde açılırlar. Bu yüzden de hırsızlar kapalı kapıları çok kolay ve hızlı bir şekilde açabiliyorlar. Eğer siz de bu duruma karşı önlem almak istiyorsanız, evin dışına doğru açılabilen bir kapı taktırın.

Kapı Kilitleme

Ev güvenliği için kapınızı daima kilitli tutmaya özen gösterin. Evden çöp atmak için bile çıkarken kapınızı mutlaka kilitleyerek çıkın. Hırsızların gece ya da gündüz fark etmeksizin evlere girmeye çalıştığını unutmayın! Evde otururken de kapınızı kilitli tutmakta fayda var. İş saatinde evlerin boş olduğunu düşünen birçok hırsız daireleri teker teker gezerek kilitli olmayan kapıları zorlamaktadır. Bu yüzden her zaman kapınızı kilitli tutmaya çalışın.

Pencere Kilitleri

Ev güvenliğinde kapılar kadar pencerelerin de büyük bir önemi vardır. Evinizdeki pencere kilitlerinin tamamını kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Bunun nedeni ise, bazı pencere kilit sistemlerinin doğru ve güvenlik sağlayacak şekilde kurulmamasıdır. Pencerelerdeki güvenlik önlemlerini tam olarak uygulayabilmek için kilitlerin konumlarını mutlaka kontrol edin ve yeterli derecede güvenlik sağlamayacak şekilde monte edilen kilit dillerini çıkararak düzgün bir şekilde yeniden monte edin.

Bazı pencereleri monte ederken çok küçük vidalar kullanmayı tercih edebiliyor. Böyle bir durumda da hırsızlar evlere çok kolay bir şekilde girebiliyorlar. Böyle bir durum ile karşılaşmamak adına mutlaka pencere kilitlerini gözden geçirin. Hırsızlar genellikle evlere pencerelerden girmeyi tercih etmektedir. Unutmayın ki, üst katlarda oturuyor olmak da güvende olduğunuz anlamına gelmiyor maalesef. 5. Katta bulunan evin balkonuna merdiven yardımı ile tırmanan hırsızlar gündüz vakti pencereden eve girerek çok kısa bir süre içinde değerli eşyalarınız çalabiliyor. Bu yüzden mutlaka pencere kilitlerine gereken önemi gösterin ve hırsızları hafife almayın.

Güvenlik Sistemi

Güvenlik sistemleri oldukça masraflı ve gereksiz gibi gözükse de evde yalnız yaşayanlar için çok ama çok büyük bir öneme sahiptir. Kendi güvenliğinizi sağlamak için güvenlik sistemine para harcamaktan çekinmeyin. Burada kendi güvenliğiniz için yatırım yapmış oluyorsunuz. Ancak her şeye rağmen güvenlik sistemi için yeterli bütçeniz olmadığını düşünüyorsanız, sahte güvenlik kameraları kullanabilirsiniz. Çalışmayan kameralar da hırsızların üzerinde baskı oluşturmaya yetebilir. Eğer güvenlik sistemi kullanma imkanınız yoksa mutlaka sahte güvenlik kamerası kullanın. Çünkü güvenlik kelimesinin en önemli unsurlarından bir tanesi de caydırıcı olmasıdır.

Sosyal Medya ve İnternet Kullanımı

Ev güvenliğini tehdit eden önemli unsurlardan bir tanesi de sosyal medya ve internet kullanımıdır. Şu anda ya da yakın bir zaman diliminde planladığınız seyahat ve tatilleri sosyal medya ve internet üzerindeki farklı platformlardan kesinlikle paylaşmayın. Sosyal medya üzerinden sürekli olarak nerede olduğunuzu paylaşıyorsanız hırsızlar ya kötü niyetli kişiler bu bilgileri kullanarak size ya da sevdiklerinize zarar verebilirler. Komşularınızı sosyal medyadan takip etmeyi ihmal etmeyin. Bu şekilde çevrenizde olan biten her durumdan haberdar olabilirsiniz. Örnek olarak, yakın çevrenizde bir eve hırsız girdi ise takip eden birkaç gün daha fazla önlem alabilirsiniz. Son olarak, sosyal medya ve internet üzerindeki herhangi bir platformda ev adresinizi ve kişisel bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın.

Komşular ile İletişim

Yaşadığınız evin güvenliği açısından komşularınız ile kurduğunuz ilişki de büyük önem taşımaktadır. Mutlaka komşularınız ile iyi bir ilişki kurmaya çalışın. Bunu başarabilirseniz yaşadığınız bina ve sokak çok daha güvenli ve huzurlu bir yaşam alanı olacaktır. Binada yaşayan diğer ev sahipleri farkında olmadan bina dışa kapısını açık bırakırlar ve bu durum da hırsızlara davetiye çıkartır. Hırsızlar binadaki herhangi bir zile basarak içeri girmeye çalışabilir. Eğer komşularınız ile ilişkileriniz iyi ise bu durumu sorgulayabilirsiniz, fakat ilişkileriniz kötü ise böyle bir sorgulama yapamazsınız. Çevrenizdeki insanlar ile ilişkileriniz kuvvetli ise, bir eve yabancı birinin girdiğini siz ya da yakın çevreniz görebilir ve durumu polise aktarabilir. Bu yüzden komşularla ve yakın çevreniz ile olan ilişkileriniz çok önemlidir.

Pozitif Psikoloji

Ev güvenliğinden önce gelen tek şey belki de kişisel güvenliğinizdir. Bu yüzden her zaman kişisel güvenliğinizi korumak için özen gösterin ve gereksiz risk almayın. Örnek olarak, trafikte yaşanan kavgalara katılmayın ve olay yerinden uzaklaşmayı tercih edin. Çevrenizde yaşanan hırsızlık soygun gibi olayların sizin başınıza gelmeyeceğini düşünerek güvenlik önlemleri almayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki, bugün bir başkasının başına gelen yarın da sizin başınıza gelebilir! Olaylara pozitif bir psikoloji ile yaklaşmaya çalışın. Asılsız ihbarlardan mutlaka kaçının! Sürekli olarak en ufak olaylar için telaşlanırsanız ve bunu çevrenize de yansıtırsanız yaşanacak ciddi bir olumsuz durumda kimse sizi dikkate almaz ve yardım etmez. Bu neden ile asılsız ihbarlarda bulunmamaya özen gösterin!