Piyano Nasıl Taşınır? Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

0
1692

Taşınma işlemlerinin en zor ve zahmetli olanı piyano nakliyatı olanıdır. Alanında uzman ve eğitimli ekiple birlikte doğru teçhizata sahip olunmadıkça taşınan piyona da mutlaka hasarlar meydana gelebilmektedir. İster kısa ister uzun mesafeli olsun tüm taşınma durumlarına karşı Octovan’ın uzman ekibi ile piyano taşımacılığını gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.

Piyano taşımacılığında dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır. Hangi tür piyanoya sahip olduğunuz, ağırlığı, taşınacak yerin durumu gibi faktörler piyanonun nakliyesi için önemlidir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Piyano Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Taşınmalıdır?

Piyano, evinizde bulunan belki de en büyük ve bir o kadar da en karmaşık olan cihazdır. Standart bir piyano yaklaşık 10.000 ayrı hareketli parçaya ve toplamda 88 adet tuşa sahiptir. Bu tuşların 36 adedi genel olarak sert abanoz ağacından yapılmış siyah renkli, 52 adedi de beyaz renklidir. 1700’lü yıllarda İtalyan müzisyen Bartolomeo Cristofori tarafından icat edilen bu eşsiz alet yüzyıllardır sanat alanında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle taşınma esnasında hassas önem gösterilmesi gerekmektedir.

Piyasada en çok bilinen 3 tür piyano çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; kuyruklu piyanolar, dijital piyanolar ve konsol (suvar, stand ve dik) piyanolardır.

Kuyruklu Piyanolar

Evlerin en eşsiz ve görkemli olanı tabi ki kuyruklu piyanolardır. Bunların sesleri oldukça güçlü ağırlıkları da fazladır. Bir kuyruklu piyano yaklaşık olarak 250 ile 450 kg ağırlığa sahip olabilmektedir. Bu nedenle kuyruklu piyanoların taşınması oldukça zahmetlidir ve en az iki kat şeklinde paketleme yapılması gerekir. Ayrıca paketleme esnasında mutlaka tekerliklerinin veya ayaklarının çıkartılması gerekir. En az beş kişilik bir ekiple tekerlekli ve palet taşıyıcı kullanılarak dik şekilde taşınmalıdır.

Dijital Piyanolar

Taşınması en kolay olan piyanolardır. Isı ve nem değişiklikleri veya yer değişikliği durumlarında akort edilmesine ihtiyaç duymazsınız. Diğer piyanolara göre oldukça hafif olduklarından taşınma işlemi sırasında özel bir piyano taşıma işlemine gerek duyulmaz. İyi bir paketlenme yapılması ve elbette hassas şekilde taşınması yine de önemlidir.

Konsol Piyanolar

Bu piyanolar yaklaşık olarak 130 ile 350 kg ağırlığa sahiptir. Hem hassas bir mekanizmaya sahip olmaları hem de ağırlıkları taşınma işlemini güçleştirmektedir. Her bir parçasına zarar vermeden taşımak oldukça önemlidir. Bu nedenle konsol piyano öncelikle birkaç kalın battaniye sarılır ve battaniye uçları koli bantları veya şerit iplerle sabitlenir. Bu sayede yüzeyinin zarar görmesi önlenmiş olur. Battaniye ile sarılan piyano daha sonra streç film ile iyice sarılır ve piyanolara özel geniş bant şeklindeki kayışlarla askıya alınır. Tekerlekli taşıyıcı ve geniş palet kullanan iki kişi ile askıya alınan piyano yavaşça ve dikkatlice taşınır.

Piyano Nakliyatı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Piyano taşımacılığı yaparken bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu detaylar piyanonuzun hasar almaması için önemlidir. Peki, bu detaylar nelerdir, inceleyelim.

·         Piyano taşımacılığında ilk öncelik bu alanda uzmanlaşmış bir ekiple çalışmak olmalıdır. Octovan’ın tecrübeli ve güvenilir ekibi ile tam donanımlı ekipmanları size bu alanda büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

·         Piyano taşıma işlemine başlamadan önce piyanonun hareket noktasının etrafında herhangi bir eşyanın bulunmaması gerekmektedir. Bu nedenle tüm eşyalar çıktıktan sonra taşınma işlemi yapılabilir. Elbette bunu Octovan ekibi ile de birlikte planlayabilirsiniz.

·         Kaymaz battaniye ile piyanonun altındaki tüm kenarlar iyice kaplanmalıdır. Korumak için şerit ipler veya koli bandı sıkıca tutturulmalı ve üzeri iyice örtülmelidir. Kuyruklu piyanolarda ayakların kırılmaması için mutlaka sökülmesi gerektiğini önemle hatırlatalım.

·         Şehirlerarası mesafeye taşınacak piyanolar için ambalajlama öncesi piyanonun içerisinde mutlaka kurutucu paketleme yeri ayarlanmalıdır. Çünkü bir gece boyunca nemli bir kamyonda kalan piyanoların ahşabında çatlaklar oluşabilir.

·         Nakliye kamyonuna yerleştirilen piyano mutlaka sabitlenmelidir. Nakliye esnasında herhangi bir hareket ciddi hasarlara neden olabilir.

·         Sabitleme için kargo tipi askılar kullanılmalıdır.

·         Piyanonun ayaklarının mutlaka çıkarılması gerektiğini unutmayın.

·         Piyano ağırlığının dengeli şekilde olabilmesi için gerekli durumlarda zemine ahşap plakaların yerleştirildiğinden emin olun.

·         Taşınma işlemi bittikten sonra kurulumu için mutlaka bir uzmandan yardım alın.

·         Taşımaya engel oluşturabilecek kıyafetler ve ayakkabılar giyilmediğine emin olun. Özellikle kaymaz ayakkabı giyilmesi önemlidir.