Konut Fiyat Endeksi Nedir ?

0
917

Türkiye’deki emlak piyasasını takip eden herkesin mutlaka bilmesi gereken değerlerden bir tanesi de konut Fiyat Endeksi değeridir. Ülkemizde satışa sunulan konut fiyatlarını içeren konut fiyat endeksi yeni ev almak isteyenler ve evini satarken metrekare başı fiyat kararlaştırma konusunda büyük bir öneme sahiptir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Satılması planlanan konutun esas fiyatının belirlenmesi, yaşanan dolandırıcılık ve usulsüzlük tehditlerinden etkilenmemek için faydalı bir tedbirdir. Yazımızda, konut fiyat endeksi değeri hakkında bilinmesi gerekenleri detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız konut fiyat endeksi konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Konut Fiyat Endeksi Nedir?

Konut fiyat endeksi değeri Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ülke genelindeki konut fiyatları değişmelerinin ölçülmesi için oluşturulan bir endeks değeridir. Türkiye’de ev satın almak ya da satmak isteyen kişiler için gayrimenkul sektörün en etkili değerlendirme aracıdır. Gayrimenkul sektörünün çok hızlı bir şekilde gelişmesi ve çok sık usulsüzlüklerin yaşanması bu alanda güvenilir değerlendirme araçlarına ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur.

Konut Fiyat Endeksi nedir ? sorusunun cevabını arayan kişi veya kurumlara istatistiksel verilere dayalı güvenli değerler sağlamaktadır. Kısacası bu değer bireyler ve kurumlar için güvenilir gayrimenkul değerleri sunmaktadır. Konut Fiyat Endeksi , Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, konut fiyat endeksi verileri; konut kredisi çekmek isteyenlerin başvurularından sonra yapılan değerlendirme raporundaki değerler olarak öne çıkmaktadır.

Konut Fiyat Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Konut fiyat endeksi 2010 yılından itibaren kullanılmaya başlamıştır. Bu önemli değer verileri Türkiye’de satışa çıkan tüm konut fiyatlarını içermektedir. Bu değer bir gayrimenkulün esas değerini belirlemektedir. Konutun fiyatları ve değerlerinin en güvenilir şekilde alınabileceği belge ise konut değerlendirme raporudur. Konut fiyat endeksi hesaplama işlemlerinde Türkiye Konut Fiyat Endeksi verilerine 74 şehrin dahil edildiğinin altını çizmek gerekmektedir. Bunun sebebi de bazı şehirlerden yeterli verilerin alınamamasıdır.

Ülke geneli dışında İstanbul, Ankara ve İzmir’i kapsayan, il olarak da aynı istatistikler yayınlanmaktadır. Çeşitli özellikleri bulunan konut piyasasında konut değerini etkileyen faktörler de sürekli olarak değişiklik göstermektedir. Piyasadaki bu karmaşık yapı, bu değerler ışığında daha sade hale getirilmektedir. TCMB “Tabakalaşmış Ortanca Fiyat Yöntemi” kullanır. Bu yöntem ise, kendi içerisinde benzer özellikleri bulunan konutlar arasında belli gruplar oluşturmaktadır. Grupların ortalama değerleri oluşturulduktan sonra ise bu fiyat genel için kullanılmaktadır.

Örneğin Datça konut fiyat endeksi hesaplanırken; Datça’daki tüm konutlar benzer özelliklere sahip olacak şekilde gruplanır. Daha sonra oluşturulan grupların ortalama değerleri baz alınır ve sonuç olarak ortalama bir bir fiyat sunulur. İl ve ilçe genelinde bu işlemler yapılır ve oluşturulan fiyat, genel fiyat olarak adlandırılır.

Konut Fiyat Endeksi Ne Zaman Açıklanır?

Konu ile ilgili merak edilen sorulardan bir tanesi de konut fiyat endeksi verilerinin ne zaman açıklandığıdır. Verilerin yayınlanma zamanı, ilgili veri zamanından 35 gün sonra açıklanmaktadır Örneğin vermek gerekir ise, konut fiyat endeksi 2020 Eylül ayı verileri; Ağustos, Eylül, Ekim aylarını kapsamaktadır. Verilerin 3 aylık bir süreç olarak yayınlandığı göz önüne alınır ise, Eylül ayının verisi Aralık ayının başında açıklanmaktadır.

Ekim ayı verisi ise Ocak ayında açıklanmaktadır. Eğer sizde ev almayı ya da satmayı düşünüyorsanız il ve ilçe olarak ortalama ev fiyatlarını bu şekilde hesaplayabilirsiniz. Ya da evinizin satışı için ortalama satış fiyatını öğrenmek istiyorsanız internet üzerinden konut fiyat endeksi istatistik verilerine de rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ev satın alırken ya da satarken tüm nakliyat ihtiyaçlarınız için Octovan her zaman yanınıza! Sadece alanında deneyimli ve profesyonel taşıma ekipleri ile çalışan Octovan, sabit fiyat garantisi sunmaktadır. Ek ücret talep edilmemesi durumunda, verilen ilk fiyat taşınma günü kesinlikle değişmemektedir. Ek olarak, hizmet alan kişilere nakit ya da kredi kartı ile ödeme fırsatı sunan Octovan’da eşya sigortası bulunmaktadır. Taşınma esnasında eşyalarda oluşan hasarlar nakliyat firması tarafından aynı gün içerisinde karşılanmaktadır. Hizmet kalitesini en üst seviyeye taşımak için birlikte çalıştığı firmaların çalışma ekiplerine düzenli olarak eğitimler veren Octovan, her türlü sorunun çözümü için 7/24 destek hattına sahiptir.

Octovan İle Hızlı ve Güveli Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın