Oturma Ruhsatı Nedir ve Nasıl Alınır?

0
926

Oturma ruhsatı yeni ev alanların en çok sorduğu soruların başında geliyor. Çevremizde sürekli inşaatı tamamlanan yepyeni binalar görüyoruz. Peki bu yeni yapılarda hayatın başlaması için yeterli mi? Bu sorunun cevabı “Hayır” maalesef! Yapı çalışmaları tamamlanan binalar için izin belgesi almak zorunludur.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Oturma ruhsatı, inşaat çalışmaları tamamlanan ruhsatlı bir yapıda yaşamın başlayabilmesi için belediyeden alınan izin belgesine verilen isimdir. Yazımızda, oturma ruhsatı nasıl alınır , oturma ruhsatı sorgulama nasıl yapılır ve bu izin belgesini almak için hangi belgeler gereklidir ? Sorularını detaylı bir şekilde yanıtladık. Eğer siz de hazırsanız oturma ruhsatı konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Oturma Ruhsatı Nedir ?

Belirli bir bölgede proje ya da binanın inşaa edilebilmesi için ilk olarak yasal izinlerin alınması gerekmektedir. Bir inşaata başlamak için gerekli en önemli izin belgesi de oturma ruhsatıdır. Peki önem listesinde en üst sırada yer alan oturma ruhsatı nedir ? Oturma ruhsatı , yapı işlemleri tamamlanan ruhsatlı bir projede oturumun başlaması için belediyeden alınan izin belgesidir.

Oturma Ruhsatı Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Oturma ruhsatı sadece yeni ev almak isteyenleri yakından ilgilendiren bir konu değildir. Oturduğunuz bina ve evin ruhsatının olup olmadığını sorgulamanız gerekmektedir. Oturma ruhsatı sorgulama  işlemini iki şekilde yapabilmek mümkündür. İlk seçenek bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek imar biriminden oturma ruhsatı izin belgesini sorgulayabilirsiniz.

Belediyede sorgulama işlemlerini yapabilmeniz için oturduğunuz konuta ait bilgilerin eksiksiz olması ve belirttiğiniz binada oturduğunuzu kanıtlayan evrakların yanınızda olması gerekmektedir. Belediyeye gitmek dışındaki diğer seçenek ise e-devlet üzerinden sorgulama yapmaktır. Fakat e-devlet üzerinden oturma ruhsatı belgesi sorgulama işlemini yapabilmek için konutun tapusunun sizin üzerinize olması gerekmektedir. Eğer tapu sizin üzerinize değil ise tapu kimin adına ise o kişinin giriş bilgileri ile giriş yapması gerekmektedir. E-devlet yapı kullanma izin belgesi sorgulama işlemi şu şekilde yapılmaktadır:

Oturma Ruhsatı Nereden Alınır ?

Oturma ruhsatı nereden alınır ? Sorusu da cevabı en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. İlk olarak, oturma ruhsatı alabilmek için gerekli belgelere sahip olma şartı aranmaktadır. Bu adımın ardından yapı sahibinin ya da müteahhidinin gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye başvuru yapması ve oturma ruhsatı için dilekçe doldurması gerekmektedir. Bu dilekçe alındıktan sonra, belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzin Teknik Birimleri, yapı alanının kontrolleri için bölgeye gelip yapının iskâna uygun olup olmadığına dair karar almaktadır.

Binanın tüm şartlara ve oturuma uygun bir şekilde tamamlandığının kararlaştırılmasının ardından ise noter onaylı bir taahhütname istenir. Bu istek taahhütnamenin de Yapı Kullanma İzni Amirliği’ne elden teslim edilme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu işlemlerin yanı sıra emlak vergisi, iskan harç ödemeleri ve katılım payları ödemeleri de yapıldıktan sonra yapı kullanım izin belgesi alınabilmektedir.

Octovan’nın Ayrıcalıkları ile Tanışın!

Her türlü nakliyat işleminizde doğru nakliyat firması seçimi yapmak için tek yapmanız gereken internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden Octovan’a ulaşmaktır. Hizmet almak isteyen kişilere nakit ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunan Octovan’da sabit fiyat garantisi sunuluyor. Ek hizmet talebi olmadığı durumlarda teklif edilen fiyat kesinlikle değişmiyor. En kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile hizmet alan kişilere ulaştıran Octovan; ev taşımadan şehirlerarası nakliyata, depolama hizmetlerinden evden eve nakliyat hizmetlerine kadar her nakliyat hizmeti için sizin yanınızda!

Sadece alanında en 5 yıl tecrübeli profesyonel taşıma ekipleri ile çalışan Octovan, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için taşıma ekiplerine düzenli olarak eğitimler vermektedir. Nakliyat firmalarının yeterliliklerini sürekli olarak takip eden Octovan’da eşya hasar güvencesi de bulunmaktadır.

Taşınma sırasında, öncesinde ya da sonrasında eşyaların hasar görmesi durumunda, nakliyat firması oluşan hasarı aynı gün içinde karşılamaktadır. Taşınma günü yaşanabilecek her türlü sorunun çözümü için müşteri destek hattı ile her zaman hizmet alan kişilerin yanında olan Octovan, en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunmaktadır.

Octovan İle Güvenle Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın

Ek olarak, Konut Fiyat Endeksi Nedir ? başlıklı yazımızı okuyarak konut fiyat endeksi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…