Kazalara Karşı Eşyaları Duvara Sabitlemenin Önemi

0
1303

Ev hayatında gündelik işlerimizi çok daha kolay ve pratik bir şekilde yapmamıza olanak sağlayan eşyalarımız, gerekli önlemler alınmadığı takdirde, sizler ve aileniz için tehlike oluşturur. Deprem gibi doğal afetler durumlarına karşı önlem olarak bazı eşyaların mutlaka sabitlenmesi gerekmektedir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Özellikle deprem hattı üzerinde yer alan ülkemizde, deprem kaynaklı yaralanma ve ölüm olaylarının çok büyük bir bölümünde ev eşyalarının kişiler üzerine düşmesi ile meydana geldiği tespit edilmiştir. Eşyalarınızın üzerinize devrilerek size zarar vermesini istemiyorsanız ya da değerli eşyalarınızın yaşanacak doğal afetlerden olumsuz etkilenmesini engellemek için eşyalarınızı devrilmeyecek biçimde duvara monte etmeniz gerekmektedir.

Mutlaka Sabitlenmesi Gereken Eşyalar

Evinizde yer alan eşyaların duvara sabitlenmesi sadece doğal afetlere karşı alınan bir önlem değildir. Özellikle çocuklu evlerde yaşanabilecek kazaların önüne geçebilmek için mutlaka evinizdeki ağır eşyaları duvara sabitlemenizi tavsiye ediyoruz. Yapılan araştırmalara göre, ev kazaları sonucu çocuk ölüm ya da yaralanmaları ile noktalanan çok fazla olay yaşanıyor. Bunun en önemli nedeni ise duvara sabitlenebilecek ağır eşyaların duvara sabitlenmemesi olarak gösteriliyor. Yaşanan ev kazalarının büyük bölümünü ise televizyon, mobilya devrilme kazaları oluşturuyor.

Çocuklu Evlerde Eşyaları Duvara Sabitleme

Yapılan istatistik çalışmalarına göre, çocukların televizyon kazalarından sonra en çok karşılaştıkları kazlar odalarda yer alan şifonyer devrilmesi kazalarıdır. Birçoğumuz evlerimizde yüksek kitaplık ve dolaplar için duvara sabitleme önlemini uyguluyoruz, ancak şifonyer gibi diğer ağır eşyalar genellikle atlanıyor. Çocuklar 2-3 yaşından itibaren şifonyerin çekmecelerini açarak tırmanmaya başladığı için bu eşyalar kolaylık devrilerek önemli kazalara sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden şifonyer ya da benzeri eşyalar alacağınızda ürünü alacağınız yerden mutlaka duvara sabitleme aparatlarını talep edin! Bu şekilde evde yaşanabilecek önemli kazaların önüne geçmiş olursunuz.

Dünya çapında hizmet ağına sahip olan mobilya firmaları ev kazalarının önüne geçebilmek için özel videolar hazırlayarak sürekli olarak alınması gereken önlemleri hatırlatmaya özen gösteriyor. Bu uyarı ve önlemlere rağmen ev kazaları, eşya devrilmesi sonucunda birçok çocuk ağır şekilde yaralanıyor veya hayatını kaybediyor. Bu yüzden özellikle çocuklu ailelerin eşya sabitleme önlemlerini mutlaka alması gerekiyor.

Beyaz Eşyalar ve Mobilyalar

Mobilyalar ve beyaz eşyalar herhangi bir doğal afet durumunda ya da yaşanacak herhangi bir kaza anında devrilerek sizin ya da ailenizin ciddi derecede yaralanmasına neden olabilir. Bu yüzden camlı vitrin, kitaplık ve gardırop gibi yüksek ve ağır eşyaların mutlaka duvara ya da zemine sabitlenmesi gerekmektedir. Yaşadığınız evinizin durumu ve mobilyaların konumuna göre köşe dirsekleri, L şeklindeki profiller ve alüminyum kornişler kullanarak duvara veya zemine çok kolay ve güvenli bir şekilde sabitlenebilmektedir.

Beyaz eşyalar ise hem çok ağır eşyalardır hem de elektronik ürünler oldukları için çok kolay bir şekilde zarar görebilmektedirler. Eğer beyaz eşyalarınızı sabitlemezseniz deprem gibi yaşanabilecek doğal afetler esnasında hem yaralanabilir hem de eşyalarınız kullanılmaz hale gelebilir. Beyaz eşyaları sabitlemek için en iyi yöntem ise bu eşyaların ağırlığını taşıyabilecek geniş dokuma kayışları kullanmaktır. Bu kayışları beyaz eşyaların ayak kısmına sıkıştırarak hareket etmelerini rahatlıkla engelleyebilirsiniz.

Kapaklı olan ve doğal afet durumunda kapakları açılabilen vitrin, mutfak dolabı, konsol ve banyo dolabı gibi eşyaların sabitlemeyen kapakları açılarak dolap içerisindeki eşyalar düşerek ailenize zarar verebilir. Ek olarak kesici maddelerin oluşturabileceği kesiklerden kaynaklı yaralanmaları engellemek için kullanacağınız tahta ve metal sürgü ya da mekanik kilitler, dolap içindeki eşyaların hareket etmesine ve devrilmesine engel olacaktır ve daha güvenli bir şekilde ilerlemenizi sağlayacaktır.

Asılı Duran Eşyalar

Asılı duran eşyalar için en güvenilir ve en pratik sabitleme yöntemi, genel inanışın aksine, çift taraflı bant ya da tel ile bağlamak değildir. Bu eşyaları sabitlemek için en güvenilir yöntem duvara sabitlenmiş kanca kullanımıdır. Bu şekilde duvara sabitleme yaptığınızda kancadan kurtularak eşyaların devrilmesini ve tehlike oluşturmasını engellemiş olursunuz. Her ne kadar çok sıkı güvenlik önlemleri alsanız da, yaşanabilecek kazalara önlem olarak, asılı eşyaları yattığınız yerin üstüne ya da kapı girişlerine yerleştirmemenizi özellikle tavsiye ediyoruz. Yaşanan şiddetli sarsıntılarda bu eşyalar güvenlik önlemlerinizi de saf dışı bırakarak yaralanmanıza neden olabilir. Bu yüzden tedbir seviyesini artırmak her zaman sizin yararınıza olacaktır.

Raf Üzerindeki Eşyalar

Raf üzerinde ya da yerden yüksek bir noktaya koyduğunuz televizyon, müzik seti, bilgisayar, vazo ve mikrodalga fırın gibi eşyalar ile manevi değeri yüksek olan vazo ve biblo gibi küçük ve değerli eşyalarınız herhangi bir sarsıntıda kolayca zarar görebilir ya da size ve ailenize zarar verebilir. Bu tip eşyaların zarar görmemesi ve sizi yaralamaması için raflar üzerine korunaklı gergiler yerleştirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu önlem ile olası deprem ya da benzeri doğal afet yaşanması durumunda raf üzerindeki eşyaların devrilmesini engellemiş olursunuz, aynı zamanda raf üzerindeki eşyalarınızın devrilerek çocuklarınıza zarar vermesinin önünü kesmiş olursunuz. Eğer korunaklı gergi takabilme şansınız yok ise, çift taraflı bant kullanarak raf üzerindeki eşyalarınızı sabitleyebilirsiniz. Bu şekilde de güvenlik önlemi alarak kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz.