İkinci El Ev Almak İsteyenlere Tavsiyeler

0
617

Ev sahibi olmak herkesin en büyük hayallerinden bir tanesidir. Ancak Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizler ve Covid-19’un olumsuz etkilerinin ardından ev satın almak çok daha zor bir hale geldi. Bu neden ile ev sahibi olmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu yeni ev yerine ikinci el ev satın almayı tercih etmeye başladı.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Ancak ikinci el ev alırken dikkat edilmesi gereken çok daha fazla püf noktası bulunmaktadır. Böyle büyük bir yatırım yapmadan önce mutlaka alacağınız evin özelliklerini ve son durumunu çok iyi analiz edebilmeniz gerekmektedir. Yazımızda, ikinci el ev alırken dikkat edilmesi gereken noktaları detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız bu önemli konuyu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

İkinci El Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yeni bir ev almayı planlamıyorsanız dikkat edilmesi gereken en önemli nokta alınacak evin tapusudur. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kat mülkiyeti bulunmayan çok sayıda ev bulunmaktadır. Eğer kat mülkiyeti bulunmayan bir ev söz konusu ise bu ev yasalara aykırı bir şekilde inşa edilmiş demektir. Bu neden ile kat mülkiyeti tapulu ev satın almak büyük önem taşımaktadır. Kat mülkiyetli tapusu olan ev kanunlara uygun olarak inşa edilmiştir.

Bir diğer önemli konu ise Tapu Sicil Müdürlüğü’ndeki kayıtlardır. Burada, konuta ait tapu kütüğündeki mevcut kayıtlar mutlaka gözden geçirilmelidir. Satın alınacak ev üstünde kullanım hakkı olup olmadığı, evin ipotekli olup olmadığı ya da satışa engel bir tedbir kararı bulunup bulunmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Türkiye’nin bir deprem bölgesini olduğunu hiç aklımızdan çıkarmamız gerekiyor, ancak konu ev satın almaya geldiğinde belki de en önemli noktalardan bir tanesi de binanın depreme dayanıklılığıdır. Bu yüzden evin bulunduğu bölgenin depreme dayanıklı olup olmadığı ve tüm bunlara ek olarak, binanın deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediği mutlaka incelenmelidir.

Bir ev satın alırken araştırılması gereken konulardan bir diğeri ise binayı hangi firmanın inşa ettiğidir. Evi yapan inşaat firması mutlaka incelenmelidir. İnşaat firmasının daha önce hayata geçirdiği projeleri inceleyebilir ve binanın inşaat kalitesi hakkında fikir edinebilirsiniz. Bunların dışında, evin yer aldığı bölgenin gelişim özellikleri de incelenmelidir. Ayrıca evin alışveriş merkezlerine, toplu ulaşıma, hastanelere ve okullara yakınlığı da büyük önem taşımaktadır. Bu noktalara dikkat ederek hem kendi yaşamınızı kolaylaştırabilir hem de evi satmak istediğinizde çok daha kolay ve yüksek bir ücret ile satılmasını sağlarsınız.

İkinci el evlerde yaşanan en büyük problemlerden bir tanesi de altyapı sorunlarıdır. Özellikle 10 yıldan daha yaşlı binalarda altyapı sorunları ile çok sık karşılaşılmaktadır. Evin altyapısını ve fiziksel durumunu çok dikkatli incelemek gerekmektedir. Unutmayın ki, ikinci el evlerin genellikle tadilata ihtiyacı vardır. Tadilatlar da ev satın alırken artı bir masraf anlamına gelmektedir. Satın alınacak evin yönü, ışık ve güneş alma özellikleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Güneş alan ve önü kapanmayacak evlere öncelik vermek daha mantıklıdır. Ek olarak evin hangi katta olacağı da büyük önem taşımaktadır. Genellikle çatı ve zemin katlarda büyük problemler yaşanabilmektedir.

Ev satın alırken binanın yaşı da en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Uzmanlar betonarme binaların en fazla 50 yıl ayakta kalabileceğini vurgulamaktadır. Bu yüzden ikinci el ev alırken binanın yaşına çok dikkat etmek gerekmektedir.

Yalıtım sistemleri de bir evde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Binanın dış cephe mantolamasının yapılıp yapılmadığı, eğer yapıldıysa yalıtım için hangi malzemelerin kullanıldığı incelenmelidir. Binanın bulunduğu bölgeye bağlı olarak, borularda su yalıtımı olup olmadığı da mutlaka araştırılmalıdır. Son olarak da evin geçmiş yıllara ait elektrik, su, çöp vergisi ve emlak vergisi gibi borçlarının bulunmadığı yazılı bir şekilde alınmalıdır.

Satın alacağınız ikinci el eve karar verdikten sonra yeni yaşamınıza başlamak için tek yapmanız gereken güvenilir bir nakliyat firması bulmaktadır. Bunun için de internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden Octovan’a ulaşmanız yeterlidir. Hizmet alan kişilere nakit ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunan Octovan sadece alanında tecrübeli profesyonel taşıma ekipleri ile çalışmaktadır.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.