Online İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?

0
1705

Online ikametgah değişikliği konusu son günlerde en fazla duyduğumuz konulardan bir tanesi. İnternetin hayatımızın bir parçası olması ile birlikte kamu ya da özel sektördeki birçok işlem çok daha hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yapılabiliyor. İkametgah değiştirme işlemleri de artık online ortamda gerçekleştirilebilen işlemler arasında yer alıyor. İnternetin olmadığı dönemlerde Nüfus Müdürlükleri’ne giderek uzun sürüler sıra bekledikten sonra bu işlemler yapılabiliyordu.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Teknoloji ile arası iyi olmayan ve işlemlerini klasik yöntemler ile yapmayı tercih edenler için ise Nüfus Müdürlükleri ikametgah adres değişikliği başvurularını almaya devam ediyor. Yazımızda, online ikametgah değişikliği hakkında bilinmesi gerekenleri detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız online ikametgah taşıma konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ikametgah değişikliği yapmak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Adres değişikliği yapmak isteyen kişiler Nüfus Müdürlüğü şubelerine giderek başvuru yapabilir ya da online ikametgah değişikliği talebinde bulunabilirler. Nüfus Müdürlükleri şubelerinde yapılan işlemlerin ardından adres taşıma işleminin gerçekleştiğini gösteren bir belge sunulmaktadır. Daha önceden Muhtarlığa gidilerek ikametgah taşıma işlemleri yapılıyordu, ancak 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’ndaki değişiklikler ile birlikte ikametgah değişikliklerinin muhtarlıklara bildirilmesi koşulu kaldırılmıştır.

Adres Değişikliği İçin Hangi Belgeler Gerekli?

İkametgah değişikliği durumunda farklı koşullara göre gerekli olan belgeler de değişmektedir. Eğer adres değişikliği yapılacak adres boş konut ise yani kayıtlarda herhangi biri bu adreste yerleşik olarak kayıtlı gözükmemesi gerekmektedir. Bu durumda herhangi bir belge beyan etmeye gerek duyulmadan işlem yapılabilmektedir.

Adres değişikliği için belirtilen adreste yerleşik bir veya daha fazla kişi yer alması durumunda birlikte oturma talebi ile adres değişkliği beyanında bulunmak gerekmektedir. Bu durumda kişinin, bu adreste yerleşik olan en az bir kişi ile birlikte müracaat yapması gerekmektedir. Eğer birlikte müracaat etme durumu söz konusu değil ise, adreste yerleşik olan kişinin apartman ya da site yöneticisi, lojman idaresi sorumlusu veya mahalle muhtarı tarafından birlikte oturulduğunu belgeleyen yazılı beyan sunulması gerekmektedir. Fakat 5490 sayılı Kanun’un 50’nci maddesinin dördüncü fıkrası’na göre yerleşim yeri ve diğer adresi aynı olan bir ailenin yetişkin fertleri birbirlerinin adına adres değişkliği beyanında bulunabilmektedirler. Vekaletname beyan edenler de kişilerin adresleri ile ilgili bildirim yapabilme hakkında sahiptirler.

Adres değişkliği beyan edilen adreste bir başkası tarafından yapılan adres beyanı bulunuyor ise ve bu nedenden dolayı adres dolu gözüküyorsa yani adres fiili olarak boş olsa da kayıtlarda bazı kişilerin bu adreste kayıtlı olması halinde; adres beyanı yapan kişiden beyanını teyit etmesi için elektrik, su, telefon, doğalgaz faturası ya da abonelik sözleşmesi belgelerinden biri talep edilmektedir.

Online İkametgah Değişikliği Nasıl Yapılır?

Online ikametgah değişikliği işlemleri E-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. İnternet üzerinden adres değişikliği yapmak isteyen kişiler şu adımları izleyerek hızlı ve güvenli bir şekilde işlemlerini tamamlayabilmektedir.

  • İlk adım olarak https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresine giriş yapmak gerekmektedir.
  • Bu adrese giriş yapabilmek için öncelikle e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmak gerekmektedir.
  • Giriş yaptıktan sonra bu adres üzerinden, ikametgah adresi ya da diğer adres bildirimleri yapılabilmektedir.
  • NOT: Bu hizmetten yararlanabilmek için geçerli bir e-imza, mobil imza ya da SMS ile doğrulama yöntemlerinden birinin kullanılması gerekmektedir. Beyanda bulunulan adreste kayıtlı kişi bulunması durumunda ya da yurt dışı adres bildirimi için bu hizmetten yararlanılmamaktadır.
  • Kişinin sadece kendisi için adres bildiriminde bulunması ya da Kendisi ve aynı konutu paylaştığı aile fertleri için adres bildiriminde bulunma seçeneği seçilerek ilerlenir.
  • Taşınma tarihi doğru bir şekilde doldurulmalıdır. (Bu alan tarih seç özelliği kullanılarak veya gün, ay ve yıl şeklinde doldurulmalıdır.
  • Yerleşim yeri adresi bilgilerine ait bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
  • İşlem için bildirim yöntemi seçilmelidir. Mobil İmza, Elektronik İmza ya da SMS ile doğrulama yapılmaktadır.
  • Bu adımı da tamamladıktan sonra işlemi onaylayarak bildirimde bulunabilirsiniz.

NOT: Online ikametgah değişikliği yapabilmek için üst seviye güvenlik araçlarından birinin kullanılması gerekmektedir: Bu güvenlik araçları şunlardır:

  • Mobil İmza
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilen elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarından alınmış geçerli bir elektronik sertifika
  • e-Devlet uygulaması kullanıcı şifresi ve SMS doğrulama sistemi

Adres Değişikliği Bildirmeme Cezası

Farklı bir adrese taşınan kişiler için 20 gün içinde adres değişikliği bildirimi yapılmaz ise cezai işlem uygulanmaktadır. Günümüzde bu ceza tutarı 94 TL olarak beyan edilmiştir. Bu ceza 1 ay içinde ödenmediği durumda ceza tutarı artış göstermektedir. Gerçek dışı adres beyanında bulunan kişilere ise 1.963,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Octovan Dünyası Sizi Bekliyor!

Nakliyat hizmeti almak isteyen kişilere nakit ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunan Octovan’da sabit fiyat garantisi sunuluyor. Ek hizmet talebi olmadığı durumlarda teklif edilen fiyat kesinlikle değişmiyor. En kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile hizmet alan kişilere ulaştıran Octovan; ev taşımadan şehirlerarası nakliyata, depolama hizmetlerinden evden eve nakliyat hizmetlerine kadar her nakliyat hizmeti için sizin yanınızda!

Sadece alanında en 5 yıl tecrübeli profesyonel taşıma ekipleri ile çalışan Octovan, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için taşıma ekiplerine düzenli olarak eğitimler vermektedir. Nakliyat firmalarının yeterliliklerini sürekli olarak takip eden Octovan’da eşya hasar güvencesi de bulunmaktadır.

Taşınma sırasında, öncesinde ya da sonrasında eşyaların hasar görmesi durumunda, nakliyat firması oluşan hasarı aynı gün içinde karşılamaktadır. Taşınma günü yaşanabilecek her türlü sorunun çözümü için müşteri destek hattı ile her zaman hizmet alan kişilerin yanında olan Octovan, en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunmaktadır.

Octovan İle Güvenle Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın

Ek olarak, Darıca Evden Eve Nakliyat konusu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…