Hızlandırılmış Amortisman Nedir?

0
1618

Son dönemde çok fazla duymaya başladığımız terimlerden bir tanesi de hızlandırılmış amortisman kelimesidir. Konut fiyatlarının çok hızlı bir şekilde artış göstermesi ve alım gücünün azalması ile birlikte popülerliği artan hızlandırılmış amortisman birçok kişi için umut kaynağı olmaktadır. Bu terimi anlayabilmek için ilk önce amortisman kelimesinin ne demek olduğunu net bir şekilde açıklamamız gerekmektedir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Amortisman, dilimize Fransızca’dan gelen ve sözlük anlamı “muhasebede bir yatırım ya da borcu belirli aralıklar ile ödemek”tir. Amortisman uygulamasının bir başka adı da azalan bakiyeler uygulamasıdır. Hızlandırılmış amortisman uygulaması ise, amortisman uygulanan konut ya da varlığın tüm değerinin yüzde 50’sini geçmeyecek bir şekilde, normal amortisman oranının iki katı bir amortisman oranı belirlenebilmektedir. Bu tip bir uygulamada, satın alınan konutun fiyatı muhasebe kayıtlarına geçer ve konutun KDV dışı satış ücretinin ekonomik ömrüne bölünmesi ile normal amortisman oranı belirlenir.

Normal amortisman oranının belirlenmesinin ardından, bulunan amortisman oranı iki ile çarpılır. Bu işlemin sonucunda elde edilen değer azalan bakiyeler amortisman oranı olmaktadır. Bir diğer değiş ile hızlandırılmış amortisman oranı belirlenmektedir. Bakiye değeri ile eşdeğer sabit amortisman kullanılmaktadır. Bu şekilde ilk yıllarda daha çok amortisman, kalan dönemlerde ise daha az amortisman ayrılmaktadır.

Bunun işlemin temel nedeni, işletmelerin açıldıktan sonraki yıllarda daha az vergi ödeme zorunluluğu olmasını hayata geçirmektir. Bir kez normal amortisman uygulaması kullanıldığında, sonraki yıllarda hızlandırılmış amortisman uygulamasına geçmek mümkün olmamaktadır. Ancak bu işlemin tam zıttı, yani, hızlandırılmış yöntemden normal uygulamaya geçiş fırsatı sunulmaktadır.

Hızlandırılmış Amortisman Nasıl Hesaplanır?

Hızlandırılmış amortisman hesaplama yöntemleri Vergi Usul Kanunu’na uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Hızlandırılmış amortisman, normal amortismana oranla iki kat daha hızlı gider haline gelmektedir. Giderleştirme işlemi ise alış ücretinden değil, yıl başına devreden net defterdeki değerden hesaplanmaktadır.

Bir örnek paylaşmak gerekir ise açılan bir şirketin maddi varlığının alış ücretinin 100 lira olduğu düşünülebilir. Varlığın faydalı ömrü ise beş sene olarak hesaplanabilir.

  • İlk yıl 100%5×2 işlemi ile, 40 lira olacak şekilde hesaplanmaktadır.
  • İkinci yıl ise bu 40 lira 100 liradan çıkarılır ve 60%5×2 işleminden 24 lira sonucu elde edilir.
  • Üçüncü yılda 60’tan 24 çıkarılır. Sonuç 36%5×2 işlemi yapılarak 14,40 TL bulunur ve bu işlem belirlenen yıl kadar sürer.

Konutta Amortisman Süresi Var Mı?

Konutlar için amortisman süresi satın alınacak konutun kiralanması durumunda satış fiyatının kaç yıl geri kazanılacağını gösteren süreye verilen isimdir. Örnek olarak, 200.000 TL bir ev aldığınızı ve bu evin 1000 TL’ye kiraya verdiğini düşünelim. Bu durumda 200 ay içinde konut kendini amorti etmektedir. Bu da 16 buçuk yıla denk gelmektedir. Doğal olarak bu hesaplamaları bir konut satın almadan önce yapmak büyük önem taşımaktadır.

Octovan Ayrıcalıkları ile Tanışın!

Nakliyat hizmeti almak isteyen kişilere nakit ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunan Octovan’da sabit fiyat garantisi sunuluyor. Ek hizmet talebi olmadığı durumlarda teklif edilen fiyat kesinlikle değişmiyor. En kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile hizmet alan kişilere ulaştıran Octovan; ev taşımadan şehirlerarası nakliyata, depolama hizmetlerinden evden eve nakliyat hizmetlerine kadar her nakliyat hizmeti için sizin yanınızda!

Sadece alanında en 5 yıl tecrübeli profesyonel taşıma ekipleri ile çalışan Octovan, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için taşıma ekiplerine düzenli olarak eğitimler vermektedir. Nakliyat firmalarının yeterliliklerini sürekli olarak takip eden Octovan’da eşya hasar güvencesi de bulunmaktadır.

Taşınma sırasında, öncesinde ya da sonrasında eşyaların hasar görmesi durumunda, nakliyat firması oluşan hasarı aynı gün içinde karşılamaktadır. Taşınma günü yaşanabilecek her türlü sorunun çözümü için müşteri destek hattı ile her zaman hizmet alan kişilerin yanında olan Octovan, en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunmaktadır.

Octovan İle Güvenle Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın

Ek olarak, Büyükçekmece Evden Eve Nakliyat başlıklı yazımızı okuyarak Büyükçekmece nakliyat hizmetleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…