Bina Kimlik Sistemi Hayata Geçiyor!

0
774

Binaların denetimi için yeni bir sistem devreye giriyor! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Bina Kimlik Sistemi sayesinde binaların periyodik olarak denetimi sağlanırken, bodrumu kata çevirme, ilave kat çıkmak, kolon kesilmesi gibi usülsüzlüklerin öne geçilebilecek.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Bina inşaası ve yönetimi çervesinde yapılan usülsüzlükleri engelleyebilmek adında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’de yapı denetimli olarak tamamlanan her binanın denetimi ve takibi ile teknik ve genel bilgilerine ulaşılması amacı ile BKS (Bina Kimlik Sistemi) uygulaması hazırladı. Yazımızda, Bina Kimlik Sistemi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız BKS konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Bina Kimlik Sistemi Nedir ?

Geliştirilen uygulama çerevesinde tüm binalara teknolojik bir levha şeklinde kimlik belgesi verilmesi ve bu belgenin bina üzerine montajının yapılmasını öngören uygulamanın projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1,5 yıllık yoğun bir mesai sonucunda hizmete girmeye hazır hale getirildi. Bu özel proje için Bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında bir de protokol imzalandı. Bu sayede, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın yüksek teknoloji ve Ar-Ge üretme tecrübesi de projeye destek sağlayabilecek.

Yapılara kimlik belgesi verilmesini gerektiren Bina Kimlik Sistemi sayesinde her yapıya özel sertifika özelliğinde QR kodlu ve RFID çipli elektronik etiket verilecek. Teknolojik bir levha halinde binaya monte edilmesi planlana bu belge ile o binaya ilişkin yapı malzemeleri, denetimler ve zemin bilgilerinin de yer aldığı tüm bilgiler detaylı bir şekilde görüntülenebilecek ve bu bilgilerin her vatandaşın ulaşabileceği bir kaynak haline getirilmesi sağlanacak. Bu ölçekte kullanıcılara göre farklı giriş ve görme ekranı hazırlandı. Vatandaşlar sunulan sistem sayesinde kendi ekranları üzerinden bu bilgilere istedikleri zaman ulaşabilecekler.

Uygulamanın en önemli özelliklerinden bir tanesi de deprem, yangın gibi afet durumlarında binaya yerleştirilen etiketlerdeki bilgilere “RFID okuyucu” vasıtasıyla uzaktan da erişim sağlanabilecek. Bu sayede bina kat planları, yapının genel bilgileri ve binada ikamet eden vatandaş bilgileri gibi kısa zamanda ulaşılması hayati önem taşıyan bilgilere çok kısa bir sürede ulaşılabilecek.

Binaların 3 Boyutlu Görselleri Oluşturulacak

Yapının inşa işlemlerinin tamamlanmasının ardından, binanın fotoğraf ve 3 boyutlu görselleri sisteme yüklenecek. Bu sayede, 5 yılda bir yapılacak denetimlerde ek kat çıkma, kolon kesme, bodrumu kata çevirme, sığınağı depo ya da dükkan gibi kullanma gibi usülsüzlükler tespit edilerek, bu durumların önüne geçilebilecek.

Ek olarak, binalarda kullanılan tüm malzeme bilgileri ve proje bilgileri de saklanarak bir veri havuzu oluşturulacak. Bu özel sistem sayesinde inşaat sektörü ve binayı satın alacak ya da kiralayacak kişiler için bir “Yapı Kullanım Kılavuzu” hazırlanacak.

Kiracılar da tutmak istediği binaya ilişkin depreme dayanıklılık ve hasar durumu gibi detay bilgilere Bina Kimlik Sistemi sayesinde istedikleri zaman kolay bir şekilde ulaşabilecek. Bu sayede hasarlı binaların kiraya verilmesi gibi sıkıntılar da ortadan kalkmış olacak.

Uygulama e-Devlet’e Entegre Edilecek

Bina Kimlik Sistemi , e-Devlet, Yapı Denetim Sistemi (YDS), Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), Yapı Müteahhitleri Bilgi Sistemi (YAMBİS), Mekansal Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (MAKS), Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) ile de entegre bir şekilde çalışacak.

Bina denetiminde yeni bir sayfa açması planlanan uygulama nisan ayında tüm illerde eş zamanlı olarak hayata geçirilecek. Uygulamanın etaplar halinde ülke genelinde tüm yapı stokuna da uygulanması hedefleniyor. Yıl sonuna kadar 100 bin binanın Bina Kimlik Belgesi belirlenen ilk hedef olarak dikkat çekiyor.

Octovan Ayrıcalıkları Sizi Bekliyor!

Nakliyat hizmeti almak isteyen kişilere nakit ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunan Octovan’da sabit fiyat garantisi sunuluyor. Ek hizmet talebi olmadığı durumlarda teklif edilen fiyat kesinlikle değişmiyor. En kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile hizmet alan kişilere ulaştıran Octovan; ev taşımadan şehirlerarası nakliyata, depolama hizmetlerinden evden eve nakliyat hizmetlerine kadar her nakliyat hizmeti için sizin yanınızda!

Sadece alanında en 5 yıl tecrübeli profesyonel taşıma ekipleri ile çalışan Octovan, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için taşıma ekiplerine düzenli olarak eğitimler vermektedir. Nakliyat firmalarının yeterliliklerini sürekli olarak takip eden Octovan’da eşya hasar güvencesi de bulunmaktadır.

Taşınma sırasında, öncesinde ya da sonrasında eşyaların hasar görmesi durumunda, nakliyat firması oluşan hasarı aynı gün içinde karşılamaktadır. Taşınma günü yaşanabilecek her türlü sorunun çözümü için müşteri destek hattı ile her zaman hizmet alan kişilerin yanında olan Octovan, en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunmaktadır.

Octovan İle Güvenle Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın