Halı Temizliği Püf Noktaları

0
1045

Hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz evlerimizin dekorasyonuda halı seçimi temizliği büyük önem taşımaktadır. Sürekli olarak evde zaman geçirdiğimiz için de en çok kirlenen eşyalarımız halılar oluyor. Ek olarak, kahve, vişne suyu gibi çıkarılması çok zor ola lekeler de halılarımızın baş düşmanıdır diyebilirz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Halıların kirlenmesini engelleyemediğimize göre, halılarımızı en doğal yollar ile nasıl temizleyeceğimize odaklanmamız gerekiyor. Bu yazımızda, halı temizlerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Eğer siz de hazırsanız, halı temizliğinde püf noktaları birlikte mercek altına almaya başlayabiliriz.

Düzenli Aralıklarla Temizlik

Evinizdeki halıların hijyenik olması ve ailenizin temiz bir ortamda yaşamasını sağlamak için ilk olarak halılarınızı düzenli aralıklar ile süpürmeniz gerektiğini hatırlatalım! Fakat her ne kadar düzenli olarak evinizdeki halıları süpürseniz de süpürgenin ulaşamadığı bölgelerde kirler, tozlar ve hatta küfler halıda oluşabilmektedir. Buna benzer ev temizliğini tehdit edici durumların oluşmaması için en azından ayda bir olacak şekilde ve düzenli aralıklar ile daha detaylı bir temizlik yapılması gerekmektedir.

Detaylı Halı Temizliği

Evlerimizde yer alan halılarda detaylı bir temizlik yapmak için tercih edebileceğimiz birçok yöntem bulunmaktadır. Son yıllarda halı temizleme işlemini profesyonel olarak yapan halı temizleme firmalarının sayısı da her geçen artmaktadır. Eğer halılarınızı düzenli olarak temizlemek içi yeterli vakit ayıramıyorsanız profesyonel yardım almayı tercih edebilirsiniz. Ancak kendi evinizde halılarınızı temizlemeyi tercih ederseniz, halı yıkama özelliği bulunan elektrikli süpürgeler ya da halı yıkama makineleri satın alınabilirsiniz. Ancak halılarınızı kendiniz temizleyecekseniz, halı temizliğinde kullanılan bazı zararlı maddeler ya da yanlış uygulamalar hem halınıza hem de evinizde yaşayan kişilere olumsuz etki yapabilmektedir.

Evinizde halı temizliği yaparken doğal ve hijyenik temizlik maddeleri kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Doğal halı temizliği için sirkeli kullanımı en doğru tercihlerden bir tanesi olacaktır. Temizlik yapacağınız su içerisine az miktarda sirke ekleyerek elde edeceğiniz temizlik losyonu ile temizleyeceğiniz halılar, leke, kir, mikrop ve kötü kokulardan kurtulmuş olur. Doğal halı temizliğinde kullanılabilecek bir diğer önemli madde de karbonattır elbette.

Temizlik yaparken karbonat kullanarak bakterileri yok edebilir ve oluşan kötü kokuları ortadan kaldırabilirsiniz. Ek olarak, karbonat ve sirke kullanırken az da olsa nem ve yağı çekmek için mısır nişastası da temizlik losyonunuza eklemenizi tavsiye ediyoruz. Hazırladığınız bu doğal temizlik losyonunu halıya uyguladıktan sonra sadece yarım saat beklemeniz yeterli olacaktır. Bu işlemden sonra halınızı süpürgeniz ile temizlemeniz gerekiyor.

Halı Üzerindeki Lekelere Hızlı Müdahale

Halılarımızın en büyük düşmanı lekelerdir kesinlikle! Kir ve koku haricinde halılar üzerinde oluşan lekelerin kolay temizlenebilmesi için en önemli püf nokta, halı üzerinde oluşan lekelere anında müdahale etmektir. İlk önlem olarak oluşan lekeye soda dökerek lekenin daha derine inmesine engel olabilirsiniz. Bu şekilde lekeye hızlı bir şekilde müdahale edebilirseniz halınızda kalıcı bir leke oluşmasının önüne geçmiş olursunuz. Eğer evinizde soda bulunmuyorsa aynı işlemi karbonat yardımı ile de gerçekleştirebilirsiniz. Bu ilk müdahalenin ardından halınızı temizlik makineniz ile temizleyerek hijyen sağlayabilirsiniz. Özellikle, kahve, çikolata ve vişne suyu gibi çıkması zor lekelere ilk oluşum aşamasında müdahale edilmez ise bu lekelerin çıkarılması oldukça zordur ve ekstra emek harcamak gerekir.

Halı Saklama Yöntemleri

Evlerimizde, yaşadığımız bölge ve yere de bağlı olarak, bazı dönemlerde halı kullanımına ihtiyaç duyulmayabiliyor. Farklı mevsime geçiş ve benzeri durumlarda halıların çok iyi bir şekilde temizlendikten sonra belirli katlatma yöntemleri kullanılarak dikkat ve özenli bir şekilde kaldırılmalıdır.

Halı katlarken bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Halınızı katlarken iz oluşmaması için rast gele değil, rulo şeklinde sararak kaldırmak gerekiyor. Halınızı rulo yaparken halı üzerindeki tüylerin gidiş yönüne doğru katlanmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer saklamayı düşündüğünüz halıyı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız, halının zarar görmemesi için ek önlemler de almanız gerekecektir. Bu aşamada aklınıza ilk gelecek seçenek naftalin kullanımdır.

Halılarınızı sararken dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesi de halıların açılmasını engellemek amacı ile bant ya da ip kullanılmasıdır. Bu sayede halılarınızın zarar görmesini engellemiş olursunuz. Bu önemli de aldıktan sonra halılarınızın toz olması ve kirlenmesini önlemek amacı ile halılarınızı çarşaf ya da bez ile örtebilirsiniz. Eğer halılarınızı çok uzun süre kullanmayacaksanız belirli dönemlerde açarak temizlemenizi tavsiye ediyoruz.

Halıların Taşınma Sürecinde Hazırlanması

Evinizi taşımaya karar verdiğinizde halılarınızı profesyonel bir temizlik şirketine verebilirsiniz. Eğer halılarınızı temizlik şirketine verirseniz taşınma günü halılarınız temizlenmiş ve paketli olarak pratik bir şekilde size ulaşacaktır. Bu hizmetten faydalanarak yeniden halılarınızı paketlemek ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Bu şekilde yeni evinizde halılarınızı paketlerinden çıkarıp temizlenmiş olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer kendiniz paketleme yapacaksanız, halılarınızı rulo şeklinde sıkıca sarmanız gerekiyor. Halılarınızın açılmaması için ip ya da bant kullanabilirsiniz. Ek olarak da halılarınızı ek bir bez parçası ya da çarşaf ile sarmanızı öneriyoruz. Bu şekilde halılarınızın zarar görmemesi için en iyi önlemleri almış olursunuz.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…