Kat Karşılığı Arsa Anlaşması Nedir?

0
1287

Kat karşılığı arsa anlaşması son yıllarda özellikle kentsel dönüşüm bölgelerinde sık bir şekilde uygulanmaktadır. Kat karşılığı arsa uygulaması bir konutun yer aldığı yere ya da boş bir arsa üzerine yeni bir konut inşa edilirken arsa sahibine bir ya da birkaç daire verilmesidir. Bu yöntem genellikle arsa sahiplerinin bir inşaatı tamamlamak için yeterli maddi olanağının olmaması ya da inşaat yapımı hakkında yeterli donanıma sahip olmaması durumlarında tercih edilmektedir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Kat karşılığı arsa uygulamasında en kilit nokta arsa sahibinin herhangi bir ücret ödemeden alacağı dairelerdir. Bu uygulama ile müteahhitler arsa ücreti ödemeden yeni bir bina inşa ederken, arsa sahibi de ek ücret ödemeden daire ya da daireler elde etmektedir. Yazımızda, kat karşılığı arsa uygulaması hakkında bilinmesi gerekenleri detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız bu önemli konu başlığını birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Kat Karşılığı Arsa Uygulaması

Bu uygulama hem arsa sahipleri hem de müteahhitler için avantajlı bir anlaşma olmasına rağmen bazı durumlarda taraflardan bir tanesi olumsuz durum ya da durumlar ile karşılaşabilmektedir. Bazı kötü niyetli konut firmaları daha fazla kar elde etmek amacı ile arsa sahiplerine yerine getiremeyecekleri sözler vererek kişileri mağdur etmektedir. Bu yüzden kat karşılığı arsa anlaşması yapılacak ise işbirliği yapılacak kişi ya da kurumlar çok dikkatli ve detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.

Özellikle müteahhit ile yapılan anlaşmalarda iki tarafın da haklarını koruyacak sözleşmeler imzalanması durumunda, kötü sürprizler ile karşılaşma olasılıkları da ortadan kalkmış olur. Boş arsası olan ancak bu arsayı hiçbir şekilde değerlendiremeyen kişiler kat karşılığı arsa anlaşması yaparak hiçbir ek ücret ödemeden daire ya daireler elde edebilmektedir. Eğer bu uygulama her iki tarafın da çıkarlarını gözetecek şekilde yapılır ise iki taraf da bu işten karlı çıkmaktadır. Aksi bir durumda ise büyük mağduriyetler yaşanabilmektedir.

Kat Karşılığı Arsa Anlaşması Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kat karşılığı arsa uygulamasından faydalanmak isteyen arsa sahipleri böyle bir anlaşma yapmadan önce mutlaka bu anlaşmalar hakkında detaylı bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Konut firmaları son derece esnek bir şekilde pazarlık yaptıkları için yapılan teklife cevap vermeden önce kişilerin kendi tekliflerini sunması büyük önem taşımaktadır.

Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da anlaşma sürecinin fazla uzamamasıdır. Pazarlık aşamasının gereğinden fazla uzaması durumunda her iki taraf da hem maddi hem de manevi olarak zarar görebilmektedir. Bu yüzden tecrübeli konut firmaları ya da müteahhitler ile çalışmak çok daha avantajlıdır.

Anlaşma yapılırken inşaatı gerçekleştirecek olan firmanın daha önceki çalışmaları ve referanslarının detaylı bir şekilde incelenmesi, kat karşılığı arsa uygulamasında kesin kararın verilmesinde belirleyici rol oynuyor. Ek olarak, konut firması ya da müteahhitin çalıştığı banka ve kurumlardan bilgiler alınarak kişiler kendilerini güvence altına alabilmektedirler.

Bir diğer önemli konu da konut firmasının anlaşılan daire ya da daireleri teslim süresidir. Eğer imzalanan anlaşmada teslim süresinin tarihi yer almaz ise büyük sorunlar yaşanabilmektedir. İşlerin uzaması ve yaşanabilen diğer sorunlar dairelerin teslim süresini olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir.

Bunların dışında, inşaat firmasının proje için hangi malzemeleri kullanacağı ve nasıl bir proje yapacağının sözleşmede detaylı bir şekilde yer alması gerekmektedir. Bu önemli noktalara dikkat edilerek kat karşılığı arsa uygulaması her iki taraf için de avantajlı bir anlaşma olabilmektedir.

Kat Karşılığı Arsa Anlaşması Nasıl Yapılır?

Arsa sahipleri ve inşaat firması kat karşılığı arsa anlaşması yapabilmek için bu iki tarafın da ortak bir şekilde üzerinde uzlaştığı konuları net bir şekilde gösteren belgenin karşılıklı olarak imzalanması gerekmektedir. Her iki tarafın da bu sözleşmeyi imzalaması durumunda çok kısa bir süre içinde tamamlanabilecek olan anlaşma süresi, tarafların bazı konularda pazarlık yapması ve bununla ilgili sonuç elde etmesinde problem yaşaması nedeni ile çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getirebilmektedir. Bu yüzden anlaşma yapma aşamasında zorluk yaşanmayacak müteahhitler ile çalışmak büyük önem taşımaktadır. Anlaşmaların kısa sürede yapılması durumunda inşaat firmaları en kısa sürede belirlenen arsalar üzerinde inşaat yapımına başlayabilmektedir.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Maddeleri

Bu anlaşmada da tarafların karşılıklı olarak yerine getirmesi gereken yükümlülükleri bulunmaktadır. Özellikle inşaat şirketleri için daha fazla yükümlülük getiren kat karşılığı arsa sözleşmesindeki maddeler şu şekilde hazırlanmaktadır. Arsa üzerine inşa edilecek binanın özellikleri ve nasıl bir bina yapılacağı ile ilgili maddelerin sözleşmede detaylı olarak yer alması gerekmektedir. Yapılacak olan binanın inşaat özellikleri bu sözleşmenin en önemli maddeleri arasında yer almaktadır.

Metrekareden başlayarak kullanılacak malzeme kalitesine göre değişen talepler de anlaşma maddelerine eklenebilmektedir. Daha sonra hukuki açıdan sorun yaşanmaması adına istenecek hususlara yer verilmesi de önem taşımaktadır. İnşaat firması ve kişiler açısından inşa süresi kritik maddelerden bir tanesidir. Özellikle kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek olan yapılarda, eski binanın yıkılıp yerine yenisi inşa edileceği için bu yapılarda oturan kişilerin başka yerde kirada oturması gerekebilmektedir.

Bu yüzden kat karşılığı arsa inşaat sözleşmelerinde inşaat süresinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bir diğer önemli madde ise inşaat bitiminde kat irtifakının ne zaman ve nasıl yapılacağı ile ilgili maddelerdir. Bu hükümlerde ortaya çıkabilecek maliyetlerin kim tarafından karşılanacağı net bir şekilde sözleşmede belirtilmelidir.