Ev Ararken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

0
716
ev ararken nelere dikkat etmeli

Yeni bir hayata başlamak için yeni bir evde tertemiz bir yaşama başlamak. Bu cümle herkese cazip geliyordur. Dışarıdan bakıldığında yeni bir evde, yeni bir kurulu düzenle yaşamaya başlamak çok cazip geliyor. Yeni umutlar, yeni arkadaşlıklar, yeni bir çevre, merak uyandıran ve heyecanlandıran bir yeniliktir. Ama tabii ki öncesinde yeni bir yerde yaşamaya başlamak için öncesinde o hayalimizdeki eve uygun bir ev bulmalıyız. Bu noktada bugün sizlere ev ararken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Ev aramaya başlamadan önce hangi bölgede yaşayacağınızı, nasıl bir daire tipinde yaşayacağınızı belirlemeniz gerekir. Daha sonrasında yapmanız gereken sahibinden.com, hurriyetemlak.com gibi siteler aracılığıyla, belirlediğiniz bölgelerde ihtiyacınıza uygun ev tiplerini filtreleyerek aramaya başlayabilirsiniz. Diğer bir yandan bölgelerdeki emlak danışmanlarıyla da irtibata geçebilirsiniz.

Eğer emlak danışmanları ile uğraşacak pek vaktim yok, online olarak halletmek istiyorum derseniz ilk olarak liste oluşturmak ve favori evleri bu listede toplamak en işlevsel yöntemdir. Bu sayede daha rahat hareket etmenizi sağlar. Belirledikten sonra sıra ev sahiplerini veya emlakçılarını aramak.

ev-aramada-onemli-noktalar

Belirlediğiniz kişileri ararken telefonda alacağınız kısa bilgiler, aradığınız evin sizin için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Tam da bu noktada aklınızda olan her soruyu sormanız da fayda var. Daha sonrasında konuştuklarınız arasında içinize sinen daireler var ise bu sefer bire bir yüz yüze görüşerek evleri inceleyebilirsiniz. Bu sayede ilgili evler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Diğer taraftan eğer “Ben sadece bu bölgede ev arıyorum” diyorsanız o bölgedeki emlak danışmanlarıyla iletişime geçip sizin kafanızda ki eve uygun evler önerebilirler. Böyle bir durumda negatif olarak emlak danışmanı ile beraber evler incelemeniz biraz vaktinizi alacaktır ama diğer taraftan canlı gözlerle evi görmek daha çabuk karar vermeniz sağlayabilir. Bu noktada emlak danışmanları ile görüşürken fazla komisyon almaya çalışan emlak danışmanlarından uzak durmak gerekir.  Emlak danışmanlarının da yetkili ve belgeli bir yer olduğundan emin olarak onlarla iletişime geçmenizi öneririz.

ev-arama-puf-noktalari

Ev Ararken Sormanız Gereken Kritik Sorular

Ev sizinn için yeterince büyük mü? (Emlakçı veya ev sahibine evin net metre karesini sormakta fayda var, brüt metrekareler bu gibi durumlarda aldatıcı olabiliyor.)
Uygun olduğunuz bir tarih belirleyip, gezip görmeye değer evleri aynı gün ziyaret edecek şekilde ayarlamakta da fayda var. Bir gün içinde en fazla 5 ev bakmak yeterli olacaktır.
Yeni eve taşınırken emlakçıya ve ev sahibine aidat sormayı unutma. Malum İstanbul gibi bir şehirde bazı bölgelerin aidatları 300-400 tl ve üzerinde olabiliyor, bu noktada süpriz yaşamamak adına daha en başından öğrenmekte fayda var.
ev-ararken-onemli-noktalar
Beğendiğiniz, ihtiyaçlarınıza tam karşılık gelen evler için emlakçı veya ev sahibine teklifini iletebilirsiniz. Herkes bir fiyat belirler ama unutmayın, evi tutacak olan sizsiniz ve sizin de bu noktada bütçeniz önemlidir. Bu noktada pazarlama yapmak çok önemlidir. Belki karı taraf uzun zamandır evi satamıyor olduğundan normalden daha düşük bir fiyata elden de çıkarabilir. Pazarlık yapmaktan çekinmemek gerekir, mutlaka fiyat esneyecektir.
Görüşmeler sonucu ev konusunda anlaşma sağladıysanız belli bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Bu noktada mutlaka sözleşme imzalamanız daha güvenli olacaktır. İki taraf için çok daha iyi olacaktır bu durum. İleride yaşanabilecek olası karışıklıkların önüne geçecektir
octovanasorbanner
Bugün sizlere yeni bir ev ararken dikkat etmeniz gereken noktalara değindik. Daha sonra ki yazılarımız için bizleri takip etmeyi unutmayın 🙂