Nakliyat Firması Eşyalarıma Zarar Verdi, Ne Yapabilirim?

0
1717

Yeni bir eve taşınırken en çok çekinilen konuların başında ev taşıma işlemleri sırasında eşyaların kırılması ya da hasar görmesi konusu gelmektedir. Çok sevdiğiniz ya da sizin için manevi değeri olan eşyaların zarar görmesini kimse istemez doğal olarak. Özellikle de büyük ve ağır eşyaların hem taşıması oldukça zordur hem de televizyon, bulaşık ve çamaşır makinesi gibi eşyalar oldukça pahalı ve hassastır. Bu neden ile evden eve nakliyat sürecinde eşyalar paketlenirken ve taşınırken büyük dikkat ve özen gerekmektedir. Ancak unutmamak gerekir ki, en özenli davranan en tecrübeli evden eve nakliyat firmaları da zaman zaman eşyaların zarar gördüğü kazalar yaşayabilmektedir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Ev taşıma işlemlerinde doğal olarak kazalar yaşanmaktadır ve evden eve nakliyat için bu durum normal karşılanmalıdır. Nakliyat işlemleri sırasında kaza yaşanması durumunda önemli olan nokta oluşabilecek zararları en aşağı çekebilmek ya da nakliyat firması ile düzgün bir iletişim kurarak hasarların giderilmesi için karşılıklı olarak çözüm arayabilmektir. Yaşanan kaza ve oluşan hasarlar için aşırı tepki göstermek ve sinirlenmek hem sizin hem nakliyat firması yetkililerinin stres seviyesinin yükselmesine neden olur. Böyle bir durumda da sorunu çözmek çok daha zorlaşmaktadır. Bu yüzden yaşanabilecek herhangi bir kaza durumunda ilk olarak derin bir nefes alarak olabildiğince sakin kalmaya çalışmanızı tavsiye ediyoruz.

Eğer eşyalarınızda oluşan hasar taşıma aracının kaza yapması nedeni ile oldu ise ve eşyaların da çok büyük bir bölümü arar görmüş ise evden eve nakliyat sigortası poliçesi devreye girmektedir. Çalıştığınız nakliyat firmasının sunduğu nakliyat sigortası, böyle bir durumda, kaza nedeni oluşan hasarı gidermek için gerekli ödemeyi yapmaktadır. Fakat oluşan hasar kaza, yangın, sel, deprem gibi nedenlerden biri ile meydana gelmemiş ise sigorta kapsamı dışında kalmaktadır. Böyle bir durumda yasal olarak hakkınız olan ya da nakliyat firması ile yaptığınız sözleşme dahilide hasarlarınız için ödeme alabilirsiniz.

Hasar Gören Eşyaların Tespiti ve Belgelendirilmesi

Yaşanabilecek bir kaza anında yapmanız gereken ilk işlem hasar gören eşyalarınızın resimlerini çekmek ve nakliyat firması ile paylaşmak olmalıdır. Nakliyat firmasının taşıma ekibi ev taşıma işlemlerini tamamladığında firma yetkilileri ile eşyalarınızda her hangi bir eksik ya da hasarın olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Nakliyat firması ile birlikte tespit edeceğiniz eksik eşya ya da hasar kaydı sorunların çözülmesi anlamında çok daha etkili olacaktır. Çünkü firma işleri tamamlayıp evden ayrıldıktan sonra sonuç alabilmeniz daha da zorlaşacaktır.

Bu yüzden nakliyat firması yetkilileri ile genel bir kontrol yaptıktan sonra ödeme yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ek olarak, taşınma öncesi hazırlayacağınız detaylı bir eşya listesi ile bu eşya kontrolü işlemlerini çok daha kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Ancak, şunu da unutmayın, nakliyat firmasının evden ayrılması taşıma sırasında oluşan zarar ya da hasarlardan sorumlu olmadığı anlamına gelmemektedir. Türk Ticaret Kanunu (Madde 900) ilgili maddesi durumu şu şekilde özetlemektedir:

  1. a) Eşyanın zıyaa veya hasara uğramış olduğu açıkça görülüyorsa, en geç teslimi izleyen üç iş günü içinde veya
  2. b) Zıyaın veya hasarın açıkça görünmemesi hâlinde en geç teslimi izleyen on dört gün içinde, taşıyıcıya bildirilmemişse sona erer.

Bu maddede açıkça belirtildiği gibi net bir şekilde görülen hasarlarda 3 gün, açık bir şekilde görülmeyen hasarlarda ise 14 gün süre tanınmaktadır. Maddede belirtilen bu süreler dolmadan gerekli kontroller yapıldıktan sonra hasarın tespit edilmesi halinde resim çekebilir ve nakliyat firması ile paylaşabilirsiniz. Bu işlemleri tamamladıktan sonra nakliyat firması yetkililerinden oluşan zararın nasıl giderileceği konusunda bilgi talep edebilirsiniz.

Hasar Gören Eşya İçin Yapılan Ödemeler

Nakliyat sektöründe tüketiciyi daha fazla koruma altına alan Yeni Türk Ticaret Kanunu hasar gören eşyalar için yapılması gereken ödemeleri Özel Çekme Hakkı hesaplaması ile belirlemektedir. Kanundaki ilgili iki maddede ödenecek tazminat için sorumluluk sınırları şu şekilde tanımlanmıştır:

MADDE 882- (1) Gönderinin tamamının zıyaı veya hasarı hâlinde, 880 ve 881 inci maddeler uyarınca ödenecek tazminat, gönderinin net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için 8,33 Özel Çekme Hakkını karşılayan tutar ile sınırlıdır.

(2) Gönderinin münferit parçalarının zıyaı veya hasarı hâlinde taşıyıcının sorumluluğu;

  1. a) Gönderinin tamamı değerini kaybetmişse tamamının,
  2. b) Gönderinin bir kısmı değerini kaybetmişse, değerini kaybeden kısmının, net olmayan ağırlığının her bir kilogramı için 8,33 Özel Çekme Hakkını karşılayan tutar ile sınırlıdır.

MADDE 899 – (1) 882 nci maddenin birinci ve ikinci fıkralarındaki düzenlemeden farklı olarak, zıya veya hasar sebebiyle taşıyıcının sorumluluğu, taşıma sözleşmesinin ifası için gerekli olan yükleme hacminin metreküpü başına 1.500 Özel Çekme Hakkı ile sınırlıdır.

Özel Çekme Hakkı Nasıl Hesaplanır?

Özel Çekme Hakkı, eşyanın taşıma amacıyla taşıyıcıya teslim edildiği tarihteki ya da taraflarca kararlaştırılan diğer bir tarihteki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen değerine göre Türk Lirası’na çevrilmektedir. Özel Çekme Hakkı kurlara bağlı olarak günlük olarak değişiklik gösterebilmektedir. Merkez Bankası Kurlar sayfasında Özel Çekme Hakkı (SDR)’nin Türk Lirası olan karşılığını öğrenebilmektesiniz.

Ev taşıma, evden eve nakliyat, parça eşya taşıma ve tüm nakliyat işlemlerinizde sorunlar yaşamamak için tek yapmanız gereken Octovan’a ulaşmak! Profesyonel ekipleri ve sabit fiyat garantisi ile hizmet almak isteyen herkese büyük avantajlar sunan Octovan’a web sitesi, mobil uygulama ya da çağrı merkezinden kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz!

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.

Ek olarak, Taşınmak İçin En Uygun Bursa İlçeleri başlıklı yazımızı okuyarak Bursa’nın öne çıkan ilçeleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…