U-ETDS Sistemi Nedir ve Yük Bildirimi Nasıl Yapılır?

0
1681

Türkiye’de nakliyat sektörünü düzenleyen bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallardan bir tanesi de Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS)’dir. U-ETDS 08.01.2018 tarih ve 30295 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ile tanımlanmıştır.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Bu düzenleme ile birlikte U-ETDS sistemi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu (KTK) ve KTY çerçevesinde taşımacılık faaliyeti yapan firmaların taşıdıkları kargo, eşya ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak gerçek zamanlı takibi, değerlendirilmesi ve denetimi yapılabilmektedir.

U-ETDS Sistemi Kimleri Kapsamaktadır?

U-ETDS sistemi, KTK ve KTY çerçevesinde ticari olarak faaliyet yapan; tarifeli ve tarifesiz yolcu taşımacıları (A1, A2, B1, B2, D1 ve D2), Eşya taşımacıları (K1, K3, C2 ve C3), Lojistik işletmecileri (L1 ve L2), Kargo işletmecileri (M1 ve M2), Nakliyat ambarları (N1 ve N2), Dağıtım işletmecileri (P1 ve P2), Taşıma işleri organizatörleri (R1 ve R2), Terminal işletmecileri (T1 ve T2), kapsamaktadır.

U-ETDS sisteminin Avantajı Nedi̇r?

U-ETDS sisteminin sunduğu birçok avantaj bulunmaktadır. Bu avantajlardan öne çıkanları listelemek gerekirse; korsan ve usulsüz taşımacılığın önüne geçilmesi, sektöre giriş yapmak isteyenlerin kontrolü ve düzenlenmesi, hava, demiryolu ve denizyolu gibi diğer taşıma yöntemleri için yatırım odaklı veri toplanmasını sağlamaktadır. Bunun dışında taşınan yolcuların, sayısı, saatleri, seyahat sıklığı, güzergahları, fiyat ve bagajları, fiyat ve zaman tarifelerini, engelli yolculara uygulanacak indirimlerin takibi yapılabilmektedir.

Asayiş amacıyla güvenlik birimleri ile paylaşım fırsatı sunan U-ETDS sistemi, şehirlerarası çalışan otobüs kaynaklı trafik yoğunluğunun düzenlenmesi için de önemli bilgiler sağlamaktadır. Ek olarak, MASAK ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi taşımacılık işlemlerinin mali açıdan analizi ve vergilendirme işlemlerini yapan birimlere önemli miktarda veri sağlayan U-ETDS sistemi, taşımacılık sektöründe çalışan kişilerin takibi ve bu kişilerin sigorta, maaş ile çalışma ve dinlenme süreleri haklarının takip edilebilmesine yardımcı olmaktadır. Son olarak U-ETDS sistemi, tarifeli ve tarifesiz yolcu takibi gibi önemli istatistikler sunarken, ilk kez ticari amaçlı taşınan eşya, kargo ve yolcu hareketleri elektronik olarak takip edilebilmektedir.

Ne Zaman U-ETDS Bilgi Gönderme Zorunluluğu Başlar?

U-ETDS sistemine bilgi gönderme zorunluluğu, yolcu taşımacılığı işlemleri (A1, A2, B1, B2, D1 ve D2 belge sahipleri) için 30.06.2019 tarihinden itibaren başlamıştır ve günümüzde de veri gönderimi zorunluluğu devam etmektedir. Yük taşımacılığı yapan şirketler için ise veri gönderimi 01.01.2021 tarihine kadar ertelenmiştir. Yük taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren firmaların bu tarihten itibaren U-ETDS verilerini yük aldıktan sonra en geç 6 saat sonunda paylaşmaları gerekmektedir.

U-ETDS Bilgi Gönderim İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

U-ETDS sistemine veri gönderim işlemi iki farklı yöntem ile yapılabilmektedir. Veri gönderimi için ilk yöntem, E-Devlet portalı üzerinden nakliyat firmalarının taşıma işlemlerine ilişkin verilerin girişini yapabilmektedirler. Yetki belgesi sahipleri bakanlığa bildirdikleri imzaya yetkili kişiler veya yazılı olarak müracaat etmek suretiyle operatör olarak yetkilendirilen kişiler E-Devlet portalına giriş yaparak, yetkili oldukları firma adına veri gönderme işlemlerini yapabilmektedirler. Portalda sunulan ekranlar kullanımı kolay bir şekilde hazırlanmıştır. Veri iletme zorunluluğu başlamış bulunan yolcu taşıma firmaları (A1, A2, B1, B2, D1 ve D2 yetki belgesi sahipleri) bu ekranları kullanarak taşıma bilgilileri ve yolcu bilgilerini U-ETDS sistemine kolay ve hızlı bir şekilde gönderebilmektedirler.

U-ETDS sisteme veri göndermenin bir diğer yolu ise web servis yöntemidir. Birçok firmanın kullanım kolaylığı nedeni ile web servis yöntemini tercih ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Firmaların büyük bir bölümünün taşımaları takip etmek amacı ile kullandığı bir program bulunmaktadır. Firmaların kullandığı programın Bakanlık U-Net Otomasyon sistemi ile veri alışverişi yapmak sureti ile, firmalar kendi programlarına girmiş oldukları taşıma bilgilerini otomatik olarak ve başka hiçbir işlem yapmadan U-ETDS sistemine aktarmaktadırlar. Firma ve bakanlık otomasyon sistemi arasındaki entegrasyonun sağlanması için, taşımacı firmaların kullandıkları programı yapan yazılım firmasının Bakanlık U-Net ekibi ile [email protected] mail adresiyle üzerinden iletişime geçmeleri gerekmektedir. Son olarak da nakliyat firmalarının U-ETDS sistemine taşıma bilgilerini, yönetmelikte belirtilen saatten önce girmeleri gerekmektedir.

Eşya Taşıma İçin U-ETDS?

KTK ve KTY çerçevesinde eşya taşımacılığı işlemlerinde bulunmak üzere adlarına C2, C3, K1 ve K3 yetki belgesi düzenlenen nakliyat firmalarının, yapacakları eşya taşımacılığı işlemlerinde yükün gönderici bilgilerini, vergi kimlik numarasının (gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası), Türk vatandaşı değilse uyruğu, pasaport numarası ya da varsa yabancı kimlik numarası, ad, soyad ve unvan, adres, yükün alıcı bilgilerini,  vergi kimlik numarasının (gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası), Türk vatandaşı değilse uyruğu, pasaport numarası veya varsa yabancı kimlik numarası, ad, soyad ve unvan, adres, araç ve şoför bilgilerini, plaka, şoför T.C. kimlik numarası, yük bilgilerini, taşınan eşyanın cinsi ve ağırlığı, taşıma bedeli taşıma aracının hareket saatinden, en geç 6 saat sonrasına kadar Bakanlığın U-ETDS sistemine iletmeleri gerekmektedir.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor. Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.