Taşınma Sebebi İle İşten Ayrılma ve Tazminat

0
2324

Yeni bir eve taşınma işlemleri oldukça yorucu ve zahmetli bir süreçtir. Birçok insanın en önemli taşınma sebeplerinden bir tanesi de iş yeridir. Özellikle kamu kesiminde çalışanlar tayin ve atamalar nedeni ile farklı şehirlere taşınmak zorunda kalıyorlar. Son yıllarda özel sektörde çalışanlar da iş değişikliği nedeni ile yeni bir şehre ya da ilçeye taşınmayı tercih ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yaşanan trafik yoğunluğu ve işe gidiş geliş sürelerinin aşırı uzaması nedeniyle birçok kişi taşınma yolunu seçiyor. Peki taşınma sebebi ile işten ayrılmak geçerli bir neden mi, taşınma gerekçesi ile işten ayrılmanız durumunda tazminatınızı alabilir misiniz? Bu yazımızda, birçok kişinin merak ettiği bu iki soruyu detaylı bir şekilde yanıtladık. Eğer siz de hazırsanız taşınma sebebi ile işten ayrılma ve tazminat konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Bu iki sorunun cevabı da işvereni memnun edecek maddelerden oluşuyor diyebiliriz. Türk İş Kanunu 24. Maddesi’ne göre, taşınma sebebi ile işe gitmemek ya da işten ayrılmak kıdem tazminatı alabilmek için haklı bir neden olarak gösterilmiyor. Ek olarak, işyerinizin yeni taşındığınız bölgede şubesi olsa dahi gerekli atamaları işverenin yapması gerekmektedir. Yeni bir yere taşındığınız için size en yakın şubede çalışma hakkı elde edemiyorsunuz maalesef. Bu yüzden de taşınma sebebi ile istifa ederek işinizden ayrılmanız durumunda kıdem tazminatı hakkınızı kaybediyorsunuz.

Ancak farklı haklı nedenlerle işçilerin sözleşme fesih hakları bulunuyor. Türk İş Kanunu’nun 24. Maddesi’ne göre, süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce ya da bildirim süresini beklemeden feshedebilir:

“I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.

b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.

d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.

e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,

f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.

III. Zorlayıcı sebepler:

İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.”

Hangi Şartlarda İstifa Etseniz Bile Kıdem Tazminatı Alabilirsiniz?

Taşınma neden ile çalışanın istifa etmesi durumunda hiçbir şekilde kıdem tazminatı alamayacağını detaylı bir şekilde açıkladık. Fakat bazı durumlarda istifa etseniz bile kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirsiniz. İstifa durumunda bile kıdem tazminatı alabileceğiniz 3 ayrı durum söz konusudur. Çalışanın hiçbir haklı gerekçe göstermeden istifa etmesi durumunda dahi kıdem tazminatı alabileceği durumlardan ilki evlenen kadın işçinin, evlendikten sonraki 1 yıl içerisinde kendi isteğiyle işten ayrılması durumudur.

Haklı gerekçe göstermeden kıdem tazminatı alınabilecek ikinci durum ise, zorunlu askerlik görev zamanı gelen işçinin, muvazzaf askerlik görevi nedeniyle işten ayrılmasıdır. Son madde ise, ilk sigorta girişinden istifa tarihine kadar 15 yıl geçmiş olan ve toplam sigorta prim günü sayısı en az 3600 gün olan işçinin, emekliliği hak ettiğine dair SGK’dan alacağı bir yazıyı işyerine vermesi durumunda kıdem tazminatı alabilmesi mümkündür.

Taşınma sebebi ile işten ayrılma ve tazminat konusunda tüm bilgileri detaylı bir şekilde öğrendiğinize göre artık sadece taşınma işlemlerinize odaklanabilirsiniz. Octovan, tüm taşıma işlemlerinizde en iyi fiyat garantisi ile her zaman sizinle!

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardrop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor. Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.