Ev Peşinatı Nasıl Biriktirilir?

0
806

Hepimizin en büyük hayallerinden bir tanesi ev sahibi olmaktır şüphesiz! Ancak özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için ev peşinatı biriktirebilmek oldukça zordur. Kiraların çok yüksek olması, yaşam masrafları ve tahmin edilemeyen birçok harcama nedeni ile tasarruf yapmak bir yana ay sonunu getirebilmek bile büyük bir sorun haline gelebiliyor.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Fakat, bu yazımızda paylaşacağımız tasarruf tavsiyelerimiz ile siz de kendi evinizi satın almak için peşinat biriktirebileceksiniz. Ev peşinatı biriktirdikten sonra da projelere başvurarak kredinizi çekebilir ve kira öder gibi evinizi satın alabilirsiniz. Eğer siz de hazırsanız, ev peşinatı biriktirme tavsiyelerini detaylı bir şekilde incelemeye başlayabiliriz.

Ev Tipi ve Hedef Belirleyin

Ev peşinatı biriktirmeye başlamadan önce ilk yapmanız gereken şey ne tür bir ev satın alacağınıza karar vermektir. Ev tipini belirledikten sonra da bu evi satın alabilmek için ortalama ne kadarlık bir peşinata ihtiyaç duyduğunuzu kolaylıkla belirleyebilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra ev peşinatı hedefinizi de oluşturabilirsiniz. Yapılan araştırmalar, hedef belirledikten sonra birikim yapmaya başlayan kişilerin istedikleri noktaya ulaşmak için çok daha fazla motive olduğunu ve hedeflerine çok daha hızlı bir şekilde ulaştığını göstermektedir. Eğer siz de ev peşinatı biriktirmeyi planlıyorsanız mutlaka satın almak istediğiniz ev tipini ve bu evi alabilmek için ihtiyaç duyacağınız peşinatı belirleyin!

Devlet Katkılarını Kaçırmayın

Ev peşinatı biriktirebilmek için birçok kaynak bulunuyor ve bu kaynakları etkili bir şekilde kullanmak gerekiyor. Birikim için en önemli kayaklardan bir tanesi de devlet katkılarıdır. Devlet katılarını alarak daha hızlı bir şekilde birikim yapabilmeniz mümkün! Bireysel emeklilik sistemi ile devlet katkılarından yararlanabilirsiniz. Örnek olarak, biriktirdiğiniz her 100 TL için 25 TL devlet katkısı alabiliyorsunuz, ancak bu katkıdan yararlanabilmek için en az 3 yıl bireysel emekliliği sürdürmeniz gerekiyor. Bu kaynakları etkili bir şekilde kullanabilirseniz ev peşinatı hedefinize çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Harcamalarınızı Azaltın

Tasarruf edebilmek için yapmanız gereken en temel işlem gereksiz harcamalara son vermektir. İlk adım olarak gereksiz harcamalarınızı tespit edin ve paranızı nelere harcadığınızı detaylı bir şekilde anlayın. Harcama tespiti yapmak için son üç aylık banka hesap dökümü ve kredi kartı harcamalarınızı kontrol edebilirsiniz. Harcamalarınızdaki gereksiz işlemleri tespit ettikten sonra bu harcamaları tekrarlamayın. Harcama yaparken planlı bir şekilde ilerleyin, bu sayede daha çok tasarruf fırsatı yakayabilirsiniz.

Fatura Masraflarını Düşürün

Hepimizin farkında olmadan en çok harcama yaptığı noktalardan bir tanesi de faturalardır. Özellikle de zorunlu ihtiyaç olmayan internet paketleri, televizyon abonelikleri gibi faturaları düşürmeye çalışın. Çok kullanmadığınız abonelikleri iptal edebilir ya da kampanya fırsatlarını takip edebilirsiniz. Su ve Elektrik gibi temel ihtiyaçları da daha dikkatli kullanarak önemli ölçüde tasarruf yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, eğer elektrik, su ve doğalgaz faturalarınızı 20% oranında düşürebilirseniz yıllık bazda 1000 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz. Aylık bazda baktığınızda elde edeceğiniz kazanç çok küçük gibi gözükse de yıllık bazda önemli bir tasarruf yapacağınızı görebilirsiniz.

Spor Salonu Üyeliklerini İptal Edin

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar zaman ve alan darlığı nedeni ile spor salonlarına gitmeyi tercih etmektedir. Spor salonu üyelikleri de günümüzde oldukça maliyetli olabilmektedir. Eğer ev peşinatı biriktirmeyi düşünüyorsanız spor salonu yerine dışarıda yürüyüş, bisiklet ve koşu gibi alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Yağmurlu ve soğuk havalarda da evinizde egzersizlerinizi yapabilirsiniz. Spor salonu üyeliklerini iptal ederek ev peşinatı hedefinize çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Daha Küçük Bir Yerde Yaşayın

Yaşam alanınızı küçültmek aynı zamanda yaşam masraflarınızı da küçültmek anlamında gelmektedir. Evden eve taşınmak istemediğiniz için kendi evinizi almak istediğinizi biliyoruz, ancak sadece masraflarınızı azaltarak ev peşinatı biriktirebileceğinizi de unutmayın! Bu yüzden taşınmak her ne kadar zor olsa da tasarruf amacıyla daha küçük bir evde yaşamayı tercih edin. Bu sayede elektrik, su ve doğalgaz faturalarında ciddi derecede tasarruf edebilirsiniz.

Ek Gelir Fırsatları Yaratın

İnternet çağının sunduğu en önemli özelliklerden bir tanesi de oturduğunuz yerden işlerinizi yapabilmeniz, bu yüzden günümüzde internet üzerinden ek gelir elde etmek artık çok daha kolay! Freelancer ve Bionluk gibi platformlar üzerinde yeteneklerinize göre ek iş bulabilir ve kendinize ek gelir yaratabilirsiniz. Ev peşinatı biriktirebilmek için günlük veya saatlik iş fırsatları yaratmak adına interneti daha etkili kullanmaya çalışmanızı tavsiye ediyoruz.

Kredi Kartı Limitinizi Azaltın

Günümüzde hemen herkesin en büyük sorunlarından bir tanesi de kredi kartı borçlarıdır. Ev peşinatı biriktirmek istiyorsanız kredi kartı limitlerinizi azaltmanızı tavsiye ediyoruz. Kredi kartı yerine peşin para harcamanızı öneriyoruz. Eğer cebinizde para taşımayı tercih etmiyorsanız banka kartlarını kullanmayı tercih edebilirsiniz. Günümüzde birçok insan kredi kartı yerine banka kartlarını tercih ediyor. Kredi kartı kullanmak borçlanmak anlamına gelmektedir, borçlanmamak için banka kartını kullanmak çok daha akıllı bir tercih olacaktır. Kredi kartı ile harcama yapmayı tercih ederseniz ay sonunda hoş olmayan sürprizler ile karşılaşabilir, tasarruf yapmak yerine borçlarınızın arttığını görebilirsiniz.

Birikimlerinizi Bankada Değerlendirin

Detaylı bir şekilde listelediğimiz ev peşinatı biriktirme yöntemleri ile 10.000 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz. Yıl boyunca ev peşinatı için biriktirdiğiniz paraları bir banka hesabında değerlendirmenizi tavsiye ediyoruz. Birikim hesabı oluşturacağınız bankada hesap işletim ücreti ve benzeri başlıklar altında size zamanla para kaybettirebilecek ücretler olmadığından emin olun! Bankada yer alan ev peşinatı birikiminiz kazanacağınız faiz miktarı ile hem daha da büyüyecektir hem de para harcanabilir durumda olmadığı için güvence altında olacaktır. Bu şekilde 4 ya da 5 yıl içerisinde istediğiniz ev için peşinat biriktirmeyi başarabilirsiniz.