Soğuk Havalar İçin Alınabilecek Yalıtım Önlemleri

0
762

Doğal güzellikleri ve ılıman iklimi ile Dünya’nın en güzel ülkeleri arasında gösterilen Türkiye, kış mevsiminde oldukça yoğun bir şekilde soğuk hava akımlarına maruz kalmaktadır. Soğuk havalara karşı alınabilecek en iyi önlemlerin başında da bina yalıtımı gelmektedir. Eğer iyi ve kaliteli bir şekilde yapılmış yalıtım sistemine sahipseniz ısınmak için harcadığınız paranın önemli bir bölümü cebinizde kalacaktır.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Eğer farklı bir eve taşınmayı düşünüyorsanız ve soğuk bir bölgeye yerleşecekseniz mutlaka ev seçimi yaparken taşınacağınız evin ısı yalıtımı hakkında detaylı bilgi edinmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer oturacağınız evin ısı yalıtım özelliklerine dikkat etmezseniz soğuk havalarda evinizi ısıtmak için çok fazla para harcamak zorunda kalabilirsiniz. Öte yandan, evinizin iyi bir yalıtım sistemi yoksa ısınmak için çok fazla para harcasanız da evinizi istediğiniz şekilde ısıtamayabilirsiniz. Bu ve bunun gibi olumuz durumlarla karşılaşmamak için ısı yalıtımı konusuna çok fazla önem vermek gerekiyor. Yeni bir eve taşınırken ısı yalıtımı iyi ve kaliteli olan bir evi tercih ederek ısınma giderlerinde büyük ölçüde tasarruf edebilirsiniz. Daha da önemlisi kış aylarında evinizi istediğiniz sıcaklık seviyesine kolaylıkla getirebilirsiniz.

Yalıtım 3 Kategoriye Ayrılıyor

Yalıtım sistemlerini değerlendirirken 3 temel kategoriyi baz alabiliriz. Bu kategorileri ısı, ses ve su yalıtımı olarak sınıflandırabiliriz. Ancak, yalıtım denildiğinde akla ilk gelen seçenek ısı yalıtımıdır şüphesiz. Isı yalıtımının açıklamasını özetlemek gerekirse, ısı yalıtımı, ısının binanın içinden dışa doğru kaçmasını engellerken, soğuk havanın da dışarıdan içeri doğru ilerlemesini engeller. Kaliteli ve güçlü bir şekilde ısı yalıtımı yapılan binalarda, sıcaklığın çok yükseldiği yaz aylarında ise bu işlemin tam tersi bir süreç yaşanarak serin havanın içeride kalması sağlanır. Bu özellik sayesinde kışın ev içerisinde sıcaklık, yazın ise ev içerisinde serinlik konforlu bir şekilde korumuş olur. Bu şekilde de hem enerji tasarrufu yapılmış olur hem de ev içinde istenen sıcaklık ve soğukluk ortamı çok daha kolay bir şekilde yakalanmış olur.

Yalıtım Binalara Nasıl Yapılır?

Binalarda ısı yalıtımı öncelikli olarak çatı ve duvarlara daha sonra toprağa temas eden bölümlere, katları ayıran döşemelere, tesisat ve havalandırma borularına, binanın dış cephesine ve binanın ısıtılmayan bölümlerine bakan duvarlarına yapılmaktadır. Bütün bu yalıtım çalışmalarının yanı sıra, pencerelerden kaynaklanan ısı kayıplarını ortadan kaldırmak için de pencere yalıtım işlemleri uygulanmaktadır. Isı yalıtımının temel amacı, bina ya da oturduğunuz ev içerisinde ihtiyaç duyulan tüm yüzeylere ısı geçirmeyen malzemeleri yerleştirmek ve ısıyı ev içinde korumaktır. Pencereler, özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri doğramaları yardımı ile güçlendirilirken, tesisatlar da yalıtım malzemeleri ile desteklenip güçlendirilmektedir. Ayrıca, ev yalıtımı binanın dışından yapılabildiği gibi evin içinden de yapılabilmektedir.

Yalıtım İçin Kullanılan Malzemeler

Yalıtım çeşitlerine göre kullanılan malzemeler de çeşitlilik göstermektedir. Özellikle zemin kaplamalarında kullanılan politen köpük, sese karşı da yalıtım sağlayabilen bir seçenek olduğu için yoğun talep görmektedir. Ek olarak, ekonomik olduğu kadar ısı, ses ve suya karşı çok etkin bir yalıtım sağlama özelliği bulunan perlit, kolay uygulanabilirliği sayesinde büyük talep gören diğer bir yalıtım malzemesidir. Belki de ismini en çok duyduğumuz ısı yalıtım türü mantolama, binaların dış cephesine yerleştirilen ve özel profillerin üzerine kaplanan sıva ve son olarak dekoratif kaplama ile hem binanın ömrünü uzatan hem de yalıtımını sağlayan çok popüler bir tercih olarak dikkat çekiyor. Mantolama ayrıca, sağladığı yalıtım ile birlikte estetik bir görünüm de sunarak adından söz ettirmektedir.

Özellikle yeni taşınacağınız ev zemin ya da bodrum katta yer alıyorsa parke yapılırken parkenin altına, zemin bölüme, sert köpük ve ısı yalıtımı sağlayan malzeme yerleştirmek en iyi tercih olacaktır. Bu yalıtım işleminin sağladığı ısı yalıtımı ile yaptığınız masrafı kısa sürede geri kazanabileceğinizden emin olabilirsiniz. Evinin parkelerini yenilerken parke fiyatına küçük bir ekleme yaparak ekstra yalıtım kazanabilirsiniz. Bu işlem sayesinde hem enerji tasarrufu yapabilir hem de evinizi istediğiniz sıcaklıkta tutabilmek için ekstra çaba sarf etmeniz gerekmez. Aslında ilk aşamada daha fazla para ödüyor gibi gözükseniz de enerji masraflarından tasarruf ederek yaptığınız masrafı çıkarabiliyorsunuz.

Yalıtımın Avantajları

  • Binalarda ısınma ve serinleme için yapılan masraflarda büyük ölçüde tasarruf sağlayan yalıtım işlemi yönetmeliklere uygun olarak yapılması halinde yazın etkileyici serinlik, kışın da etkin sıcaklık sağlamaktadır.
  • Kaliteli bir ısı yalıtımı binaların terlemesini engelleyerek küf ve mantar oluşumunu ortadan kaldırır.
  • Isı yalıtımı evinizin iklimlendirmesini dengeli bir seviyede tutarak odalar arası yüksek ısı farkının oluşmasına engel olur.
  • Yönetmeliklere uygun olarak yapılan ısı yalıtımı, yakıt tüketimine bağlı olarak oluşa atık gaz emisyonlarının azalmasına fayda sağlar, bu sayede çevre kirliliğinin önüne geçilmesi ve küresel ısınma ile mücadelede büyük önem taşır.
  • Isı yalıtımı son olarak, beton içerisinde bulunan demirlerin paslanmasına izin vermez ve oturduğunuz binanın ömrünü uzatır, sağlamlığını pekiştirir.