Bilmeniz Gereken Emlak Terimleri

0
1066

Hepimiz isteyerek ya da istemeyerek emlak terimlerini kullanmak zorunda kalıyoruz. Çünkü ev sahibi ya da kiracı olarak bir çatı altında hayatımıza devam ediyoruz. Ev satın almak ya da satmak, birçok işlemi gerçekleştirmeniz gerektiği anlamına gelmektedir. Tapu evrakları, imar planları veya devlet yazışmaları işlemlerini yaparken, aynı zamanda belirli kalıpları ve emlak terimleri de öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Eğer daha önce ev satın alma ya da kiralama işlemleri ile ilgilenmediyseniz, emlak sektöründe kullanılan terimleri mutlaka öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Emlak terimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız endişelenmenize hiç gerek yok! Bu yazımızda, bilmeniz gereken emlak terimlerini detaylı bir şekilde listeledik. Emlak terimleri listesini okuduktan sonra ev satın alma ya da kiralama işlemlerinde çok daha rahat ve sağlıklı bir iletişim kurabileceksiniz. Eğer siz de hazırsanız emlak terimleri rehberimizi birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Mutlaka Bilmeniz Gereken Genel Emlak Terimleri

Bir ev satarken, satın alırken ya da kiralarken, evin niteliklerini gösteren terimlerin ne anlama geldiğini iyi bilmeniz gerekmektedir. Emlakçı ile ya da ev sahibiyle sağlıklı bir iletişim kurabilmeniz için hazırladığımız emlak terimleri rehberini incelemeniz yeterli olacaktır. İşte ev alırken ya da kiralardan işinizi kolaylaştıracak genel emlak terimleri…

Cephe: Bu terim, Evde yer alan pencerelerin yönünü belirtmek için kullanılmaktadır. Cephe terimi, evin güneş ışığından ne ölçüde faydalandığını belirlemek amacı ile söylenmektedir.

Isıtma Tipi: Kobi ısıtma sistemi, apartmandaki herkesin kendi bireysel ısıtma sisteminden sorumlu olduğu kullanım biçimidir. Merkezi ısıtma ise, apartman ya da sitedeki tüm dairelerin ortak sıcak su ve ısınma ihtiyacının kat sahipleri ile ortak olarak ödenmesi demektir.

Yüzey Kaplama: Evin yüzeylerinde kullanılan malzemeler için kullanılan bir terimdir. Yüzey kaplama evlerde genellikle mermer, parke, halıfleks veya mermer malzemelerden yapılmaktadır.

Sıfırda: Yeni tamamlanmış ev veya daire anlamına gelmektedir. Emlak terimlerine göre daha önce hiç kimse tarafından kullanılmamış evler için sıfırda terimi kullanılmaktadır.

Möbleli: Satın alacağınız veya kiralamayı düşündüğünüz evin eşyalı bir şekilde size teslim edilmesine möbleli denmektedir.

Kat Mülkiyeti: Bu terim birden fazla kişinin, bir yapının farklı bölümlerine sahip olması anlamına gelmektedir. Bir apartmandan daire satın aldığınız zaman o dairenin kat mülkiyetini de almış oluyorsunuz.

Aidat: Kat mülkiyeti bulunan bir evde veya apartman dairesinde yaşıyorsanız, bakım onarım ve genel gider hizmetleri için aylık olarak ödemeniz gereken ücret anlamına gelmektedir.

Ev Satın Alırken Bilmeniz Gereken Emlak Terimleri

Ev satın almaya karar verdiyseniz sizi bir düzine evrak işinin beklediğini bilmeniz gerekmektedir. Öncelikle istediğiniz bir evi satın alırken tapu gibi bazı önemli belgelerin ve raporların incelemesini de mutlaka yapmanız gerekiyor. Hem sorunsuz bir şekilde satın alma sürecini tamamlamak hem de evinizin gerçek piyasa değerini bilmek için, farklı kurumların hazırladığı belgeleri çok özenli bir şekilde incelemelisiniz.

İskan Raporu: Sahip olduğunuz mülkiyetin üzerinde oturma yapılabileceğini belgeleyen rapora iskan raporu denmektedir.

Tapu Senedi: Mülkün kime ait olduğunu gösteren imzalı ve damgalı belgeye tapu senedi denir.

Zorunlu Deprem Sigortası: Türkiye’deki tüm binalar için zorunlu deprem sigortası adından da anlaşıldığı gibi zorunludur. Sigorta şirketleri tarafından yapılan, zorunlu olan ve konutunuzu depreme karşı koruma altına alan sigorta türüdür. Eğer sıfır bir ev satın almıyorsanız, evin sigorta geçmişini mutlaka detaylı bir şekilde incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Ekspertiz Raporu: Satın alma işlemleri esnasında kontrol etmeniz gereken bir diğer önemli emlak terimi de, ekspertiz raporudur. Ekspertiz raporu, bir ev ya da dairenin bir uzman tarafından fiyatının en doğru şekilde belirlemesini temsil etmektedir.

Ada: Emlak terimi olarak ada, bütün parsellerin bir araya gelmesi anlamına gelmektedir.

Parsel: Bir amaç doğrultusunda ayrılan, sınırlandırılan her bir adanın parçasına parsel denir.

Pafta: Emlak terimi olarak pafta, büyük bir haritayı oluşturan farklı parçaların her birine verilen isimdir.

Kroki: Bir parsel üzerinde yer alan tüm yapı ve tesislerin net ve düzgün bir şekilde gösterildiği çizime kroki denir. Krokiye bakarak, bölgedeki yaşam alanları hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ev Kiralamak İsteyenlerin Bilmesi Gereken Emlak Terimleri

Eğer belirli bir süre için bir iskan veya konutu kiralamak istiyorsanız, ilk olarak yapmanız gereken şey konut sahibi ile bir kira sözleşmesi imzalamaktır. İmzalayacağınız kira sözleşmesi, hem konutu kiralayan tarafı hem de ev sahibinin haklarının açık ve net bir şekilde belirtildiği sözleşme türüdür. Ek olarak, konut kiralamak için dikkat etmeniz gereken en önemli emlak terimleri şunlardır:

Kira Bedeli: Belirli bir süre içinde kiraladığınız konut için ödemekle yükümlü olduğunuz ücrettir. Ev ve iş yeri kiraları ülkemizde genellikle aylık olarak ödenmektedir.

Kira Artış Oranı: Mülk sahibi ile imzaladığınız kontratın süresi dolduğunda veya dönemler arasında belirleyebileceğiniz kira ücretindeki artışı temsil etmektedir. Kira sözleşmesinde kira artış oranının net bir şekilde belirtilmiş olmasına dikkat etmenizi öneriyoruz.

Demirbaş Beyanı: Kiralayacağınız konutta yer alan demirbaşların çalışır bir durumda olduğu kontrol ettikten sonra, ürünlerin hatasız bir şekilde kiracıya teslim edildiğini gösteren maddeyi temsil etmektedir.

Depozito: Ev içerisinde oluşabilecek herhangi bir zarara önlem olarak, kiracıdan istenen ek ücrettir. Depozito ücreti de mutlaka sözleşmede yer almalıdır. Çünkü, evden ayrılırken evde herhangi bir hasar oluşmaması durumunda ev sahibi depozitoyu kiracıya geri öder.​

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor. Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.