Kolay ve Etkili Elektrik Tasarruf Yöntemleri

0
783

Yeni bir eve taşınmak ya da kendi evinizi satın almak mı istiyorsunuz? Eğer yeni bir hayat istiyorsanız mutlaka peşinata ihtiyacınız var demektir! Peşinat biriktirebilmek için de birçok şeyden tasarruf etmeniz gerekiyor.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Tasarruf sağlayabileceğiniz en önemli kaynaklardan bir tanesi de elektriktir. Bu yazımızda, alacağınız bazı basit önlemler ile nasıl elektrik tasarrufu yapabileceğinizi detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız elektrik tasarruf yöntemleri ve öne çıkan detayları birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Enerji Tasarruflu Ürünleri Tercih Edin

Elektrik faturanızı azaltmanın en kolay yöntemlerinden bir tanesi ampül değişikliğine gitmektir. Evinizdeki ampulleri enerji tasarruflu ampüller ile değiştirerek büyük tasarruf yapabilirsiniz. Enerji tasarruflu ampuller hem daha uzun ömürlü hem de çok daha az enerji harcayarak elektrik faturanızın azalmasında kritik rol oynuyor. Elektrik tasarrufu yapabileceğiniz bir diğer nokta ise beyaz eşyalardır. Beyaz eşya satın alırken enerji tasarrufu yapan modelleri tercih ederek faturalarınızdaki tutarı aşağı çekebilirsiniz. Buzdolabı, bulaşık makinesi ve televizyon gibi beyaz eşyaların enerji tasarruflu modelleri daha pahalı olsa da elektrik faturasına yansıyacak rakamları da göz önünde bulundurarak tercihinizi enerji tasarruflu ürünlerden yana kullanabilirsiniz.

Doğal Kaynakları Kullanmaya Çalışın

Doğal kaynakları kullanarak elektrik faturanızı düşürebilmeniz mümkün! Evlerimizde elektrik faturamızı yükselten en büyük neden aydınlatma ve ısınma araçlarıdır şüphesi! Elektrik kullanımından tasarruf edebilmek için hava aydınlıkken evinizin perdelerini her zaman açık bırakarak gün ışığından faydalanabilir ve gündüz saatlerinde evde elektrik kullanmanıza gerek kalmaz. Bunların dışında balkon ya da bahçeniz varsa buradaki aydınlatmaları güneş enerjisi ile çalışan alternatifler ile değiştirerek elektrik tasarrufu yapabilirsiniz. Son olarak da akşamları belli odalarda zaman geçirip, sadece bulunduğunuz odayı aydınlatarak elektrik faturanızı düşürmeyi başarabilirsiniz.

Isınma masraflarını aşağı çekmek için yapmanız gereken ilk şey evinizin yalıtım kalitesinden emin olmaktır. İyi bir yalıtım sayesinde daha az elektrik harcayarak daha iyi ısınmanız mümkün. Ev yalıtımı dışında kapı ve pencerelerden soğuk gelip gelmediğini mutlaka kontrol edin. Havanın daha soğuk olduğu akşam saatlerinde perdelerinizi kapatarak camlardan soğuk hava geçmesini önleyebilirsiniz. Eğer evinizin ısı yalıtımından memnun değilseniz mantolama yaptırmak hem daha iyi ısınmanızı hem de enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Son olarak da radyatörlerin arkasına strafora sarılmış alüminyum folyolar yerleştirerek, radyatörün yaydığı ısının daha kalıcı olmasına zemin hazırlayabilirsiniz.

Elektrikli Alet Kullanımını Azaltın

Elektrik tasarrufu yapmak için alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Gündelik yaşantınızda kullandığınız bazı elektrikli aletler yerine farklı alternatifler üreterek elektrik faturanızda büyük fark yaratabilirsiniz. Enerji tasarrufu için yapabileceğiniz şeylerden bir tanesi çamaşırlarınızı soğuk su ile yıkamak ve kurutucu kullanmamak büyük ölçüde enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. Örnek olarak, ütü en çok elektrik tüketen ev aletlerinin başında gelmektedir. Bu yüzden eşyalarınızı ütülerken tek tek değil toplu bir şekilde yapmanızı tavsiye ediyoruz. Spor kıyafetlerinizi ya da geceliklerinizi ellerinizle düzeltebilir ve ütülememeyi tercih edebilirsiniz. Bu şekilde de elektrik faturanızın azalmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Su Isıtıcıları Kullanımını Azaltın

Mutfakta kullandığımız su ısıtıcı eşyaları en çok elektrik harcayan aletlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu yüzden, su ısıtıcısını sadece gerekli durumlarda kullanmanız elektrik faturanızda önemli bir düşüş yapmanıza yardımcı olur. Su ısıtıcı eşyalar belirli aralıklar ile suyu ısıtmaya devam etmektedir. Bu neden su ısıtıcı ürününü sürekli olarak sıcak tut ayarını kapatmanızı öneriyoruz. Sıcak suya ihtiyaç duyduğunuzda bu ürünleri açabilir ve önemli ölçüde tasarruf elde edebilirsiniz. Ülkemizde çay ve kahve makineleri genellikle gün boyunca çalışmaktadır ve bu makineler çok önemli ölçüde enerji tüketmektedir. Eğer siz de çay ya da kahve makinesi kullanıyorsanız bu makinelerin gün boyu açık kalmadığından emin olun!

Buzdolabı Kapağını Gerekli Olmadıkça Açmayın

Evlerimizde sürekli olarak çalıştırmak zorunda olduğumuz beyaz eşyalardan bir tanesi buzdolabıdır. Buzdolaplarını kapatıp açma gibi bir şansınız olmadığı için mutlaka enerji tasarruflu buzdolabı satın almanızı tavsiye ediyoruz. Buzdolabının kapağını sürekli olarak açmak yüksek bir elektrik faturası anlamına gelmektedir, çünkü buzdolabının kapağını her açtığınızda dolabın iç ışıkları yanar ve kapak kapatıldıktan sonra buzdolabı tekrar soğumak için ekstra enerji tüketimi yapar. Buzdolabı dışındaki elektrikli aletlerinizi kullanmadığınız zamanlarda fişten çıkarmanız hem güvenlik hem de enerji tüketimi açısından en doğru adım olacaktır.

Şarj Aletlerini Prizde Bırakmayın

Günümüzde en çok kullandığımız ürünlerden bir tanesi de telefon şarj aletleridir. Birçok kişi şarj aletlerini sürekli olarak prizde tutmaktadır, ancak bu kullanım şekli hem güvenlik hem de enerji tüketimi açısından çok sakıncalıdır. Telefon şarj aletiniz fişte takılı durduğu sürece enerji tüketmeye devam etmektedir. Bu yüzden telefon şarj aletini telefonu şarj etmek istediğiniz zaman prize takmanızı öneriyoruz. Ek olarak, telefon şarj aletlerinin sürekli olarak fişte takılı kalması bataryanın aşırı ısınmasına ve yangın çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden hem elektrik tasarrufu hem de güvenliğiniz için şarj aletlerinizi sürekli olarak prizde takılı tutmayın!

Elektrik en çok ihtiyaç duyduğumuz enerji kayaklarından bir tanesidir. Ancak alacağınız birkaç basit önlem ile elektrik faturanızı çok daha aşağıya çekebilirsiniz. Elektrik faturanızı kontrol altına alarak hem ailenize hem de doğaya olumlu katkı yapmış olursunuz. Eğer çocuklarınız var ise, elektrik tasarruf yöntemlerinizi çocuklarınıza da öğreterek onların da hem tutumlu hem de doğaya duyarlı bireyler olarak yetişmesini sağlayabilirsiniz.