Mutlaka Bilmeniz Gereken Kiracı Hakları

0
1409

Türkiye’de milyonlarca kiracı bulunuyor. Ancak ev kiralayan birçok kişi kiracı hakları konusunda yeterli seviyede bilgi sahibi değil. Bu durum da ev sahibi ile kiracı arasında zaman zaman büyük tartışmalara neden olabilmektedir. Hatta, yaşanan bu tartışmaların bazıları mahkemeye kadar gidebilmektedir. Bu yüzden, yazımızda, mutlaka bilinmesi gereken kiracı hakları konusunu detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız kiracı hakları konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Kiracı haklarının neler olduğunu anlatmaya başlamadan önce ev sahibi ve kiracı haklarının Türk Borçlar Kanunu’nun 6098 sayılı hakları ile belirlendiğini bilmeniz gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu’nun kiracılara tanıdığı hakları şu başlıklar altında toplayabiliriz. İşte kiracı hakları ve öne çıkan detaylar…

Kontrat Süresi

Mülk sahibi, kira kontratı süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kontrat süresinin sona ermesine bir ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, daha önce imzalanan kontrat herhangi bir işlem yapmadan yenilenir ve süresiz kontrat özelliğine sahip olarak işlev görmektedir.

Yapı Masrafları

Bir evi kiralayan kişi, kiraladığı evde yapılması gereken tadilat çalışmalarını mülk sahibinden talep edebilmektedir. Evdeki hasarların tamir edilmesi için yapılan harcamalar ev sahibinin sorumluluğundadır. Böyle bir durumda kiracı ile ev sahibi arasında anlaşma yapılır. Ev sahibi kendisi evdeki hasarı düzeltebilir ya da kiracı tadilatı yaptırarak, kiradan masrafları düşerek ev sahibine kira ödemesi yapabilir.

Kira İndirimi

Bazı durumlarda tadilat ya da yapı hatalarının düzeltilmesi için acele bir durum yok ise, kiracı ev sahibinden kira ücreti öderken indirim isteyebilir. Ev hasarlarının tamir edilmesi ya da kira oranında indirim istenmesi kiracının yasal hakkıdır. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız mutlaka hakkınız arayın.

Kira Devri

Kira sözleşmesi olan bir kişi, kiraladığı konut, mesken veya ofisi başka birine kiralama hakkı da bulunmaktadır. Taşınmaza zarar vermemek kaydı ile tam ya da belirli bir süre için başkasına devretme, kiralama seçeneği, kiracı hakları arasında yer almaktadır.

Kiracı Hep Haklıdır

Kişi kiraladığı evden istediği verimi alınmıyor veya ev beklentileri yeteri kadar karşılamıyor ise kiracı, kontrat süresi dolmadan evden çıkabilir. Ev kiralayan kişinin oturduğu evde yaşadığı sorunları var ise, kiracı haklı gerekçeler ile evden çıkma hakkına sahiptir.

Demirbaş Tadilatı

Evin temel alanları ve demirbaş eşyalarının tadilatı, ev sahibine aittir. Kiracı kişisel beğenisine göre farklı tadilatlar ya da değişiklikler yapmak istiyor ise bu harcamaların tamamı kiracıya aittir.

Yönetim Yetkisi

Binalarda genellikle apartman yönetimlerinde ev sahipleri yöneticilik yapmaktadır. Ancak ev sahibinin vekaleti ile kiracılar da apartman yöneticiliği yapabilmektedir.

Depozito

Depozito konusu en çok tartışma yaratan konuların başında gelmektedir. Kira sözleşmesi imzalanırken depozito verilmiş ise, kiracı evden çıkarken evi aldığı şartlarda bırakıyor ise verdiği depozitoyu ev sahibinden alır. Depozitolar en çok 3 aylık kira bedelinden yüksek olmamak zorundadır.

Zaman Etkisi

Kiracı, kiraladığı evi kiralandığı şeklinde teslim etmek zorunda değildir. Bakım, temizlik ve demirbaşların bozulmadan aynı şekilde bırakılması zorunlu olsa da zamanla eskiyen ya da yıpranan eşyalardan kiracı sorumlu değildir.

Feshe İhtiyaç Yoktur

Kiracı haklarından bir tanesi de, kontrat süresinin bitmesi ya da kiracının evden çıkmayı talep etmesinde, sözleşmenin feshedilmesine ihtiyaç yoktur. Kiracı kullandığı evi özenli bir şekilde bırakıyor ise feshe gerek olmadan, kira sözleşmesi sonlandırılabilmektedir.

Kentsel Dönüşüm

Kiracı, kiralanan mülkün kentsel dönüşüme girmesi ile evi boşaltmak zorunda kalır ise devletten 2 aylık kira yardımı alabilmektedir. Kirada oturanların mutlaka bilmesi gereken kiracı haklarından bir tanesi de 2 aylık kira ücreti alma hakkıdır.

Kiracı Yükümlükleri

  • En önemli madde, kira ücretinin düzenli olarak ve aksamadan ödenmesidir.
  • Kira kontratında netleştirilmiş bir tarih yok ise ve evin bulunduğu bölge için herhangi bir uygulama yok ise, kira ödeme tarihleri her ayın son gününe kadar yapılmak zorundadır.
  • Kiracının, kira bedelini ödeme sorumluluğu bulunduğu için kira ödemesinin yapılmaması durumunda ev sahibi tarafından sözleşme tek taraflı olarak feshetme yetkisi bulunmaktadır.
  • Kira kontratının tamamen ya da kısmen değiştirilebilmesi sadece ev sahibinin yazılı izniyle mümkün olabilmektedir.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.