Zorunlu Deprem Sigortası Nedir ve Nasıl Yapılır?

0
711

Dünya üzerinde yaşanan doğal afetler nedeni ile birçok ülke ve milyonlarca insan mağdur oluyor. Doğal afetlerin önüne geçme şansı olmadığı için yaşanabilecek olumsuz durumları engellemek için sigorta güvencesi tercih edilmektedir. Yaşanabilecek bir deprem felaketinin ardından yaşamınıza en hasar ve maddi zarar ile devam edebilmeniz için Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermektedir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Satın aldığınız yeni bir eve ya da kiracı olarak taşınacağınız yere elektrik, su, doğal gibi aboneliklerinizi taşıyabilmek için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmanız gerekiyor. Bu yazımızda, Zorunlu Deprem Sigortası’nın detayları, kapsam dışı ve kapsam için bölümlerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Eğer siz de hazırsanız Zorunlu Deprem Sigortası’nı birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?

Zorunlu Deprem Sigortası, meydana gelebilecek depremin ve deprem nedeniyle oluşabilecek yangın, tsunami, heyelan ve benzeri yıkımların oluşturacağı maddi zararları, poliçe dahilinde belirlenen limitler doğrultusunda nakit ödeme yöntemiyle karşılayan sigorta çeşididir. Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdığınızda oturduğunuz dairenizin bulunduğu bina, depremden direkt ya da dolaylı olarak etkilenmesi sonucu tamamen ya da kısmi olarak zarar görmesi halinde sigorta teminat kapsamında zararınızı karşılayabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası Teminatı Kapsamı

Bu zorunlu sigortanın teminat kapsamını incelediğimizde, temeller, ana duvarlar, evlerdeki bağımsız kısımları ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tabanlar, tavanlar, asansörler, merdivenler, sahanlıklar, koridorlar, bacılar, çatılar ve benzer nitelikteki tüm tamamlayıcı bölümler bir arada ya da ayrı ayrı Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı içerisine girmektedir.

Zorunlu Deprem Sigortası Teminatı Kapsam Dışı Bölümler

Zorunlu Deprem Sigortası, depremin ve deprem ile ilişkili olayların binaya ve evinize vereceği zararları kapsadığı için bazı durumlar teminat kapsamı dışında gösterilmektedir. Kapsam dışında kalan bölümleri şu şekilde özetleyebiliriz: “Enkaz kaldırma masrafları, kar kaybı, kira mahrumiyeti, iş durması, alternatif ikametgah ve iş yeri masrafları, vefat, tüm bedeni zararlar, manevi tazminat talepleri, her türlü taşınır mal, eşya, depremden bağımsız olarak binanın kendi kusurlu yapısı nedeni ile zaman içerisinde meydana gelmiş olan zararlar, mali sorumluluklar ve benzeri nedenler baz alınarak hak iddia edilebilecek diğer tüm dolaylı zararlar.”

Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamındaki Binalar

Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamda belediye sınırları dahilinde yer alan binalar için yapılan bir sigorta çeşididir. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’na göre yalnızca tanımlanması yapılmış olan binalar güvence altına alınmaktadır. Güvence kapsamına giren binaları şu şekilde özetleyebiliriz: “Tapuya kayıtlı olan ve özel mülkiyet kapsamındaki taşınmazlar üzerinde mesken şeklinde inşa edilmiş binalar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu dahilindeki bağımsız kısımlar, belirtilen binaların içindeki işletme, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız kısımlar, doğal afetler sebebiyle devlet aracılığıyla yaptırılmış veya verilen kredi ile inşa edilmiş meskenler, tapuda henüz cins tashihi gerçekleştirilmemiş ve vasfı arsa vb. biçimde olan binalarla birlikte kooperatif evleridir.” Ayrıca, henüz bağımsız tapusu olmayan ve 2000 yılından önce yapılmış binaların sigortaları ise sigorta ettirenin beyanı doğrultusunda ve arsa tapusuna ait bilgilerle yapılmaktadır.

Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamı Dışındaki Binalar

Sigorta kapsamı dışında kalan binalar da bulunmaktadır. Kapsam dışı binaları şu şekilde özetleyebiliriz: 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu’na dahil olan veya kamu hizmet binası amaçlı kullanılan binalar, köy yerleşik alanlarında ve civarında inşa edilen binalar, tümü ticari ya da sınai amaçlı kullanılan binalar, projesi olmayan, mühendislik hizmeti almamış binalar, taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek biçimde inşa edilmiş ya da tadilatı yapılmış olan binalar, yetkili kamu kurumları aracılığıyla yıkılmasına karar verilmiş olan binalar ve mesken olarak kullanılamayacak durumdaki bakımsız ve harap binalar.”

Yeni bir eve taşınırken taşındığınız evin Zorunlu Deprem Sigortası olması gerektiğini unutmayın! Abonelik taşıma işlemlerinde Zorunlu Deprem Sigortası numaranızı paylaşmanız gerektiğini hatırlatalım. Eğer kiracıysanız abonelik transfer ve açma işlemlerine başlamadan önce ev sahibinizden sigorta numaranızı almanızı tavsiye ediyoruz. Siz diğer işlemlerle uğraşırken evden eve taşınma işlemleriniz için Octovan en iyi fiyat garantisi ile hizmetinizde!

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardrop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor. Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.