Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

0
1490

Türkiye’de kendi işini kurmak ve bir iş yeri kiralamak isteyenlerin mutlaka bilmesi gereken kira stopajı oldukça detaylı bir konudur. İş yeri kiralamak isteyen kişilerin en çok sorduğu sorular “kira stopajı nedir ve nasıl hesaplanır?” sorularıdır. Birçok kişinin bilgi sahibi olmadığı bu önemli konu ile ilgili öne çıkan tüm soruların cevaplarını detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız kira stopajı konusunu birlikte incelemeye başlayabilirsiniz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Ülkemizde iş yeri olarak kiralanan taşınmazlar için ödenen ücrete geniş anlamı ile kira stopajı denmektedir. İş yeri olarak kullanılmak amacı ile kiralanan taşınmazlar için belirlenen brüt kira bedeli üzerinden uygulanan vergi türü kira stopajı olarak adlandırılmaktadır. Kiracı belirlenen kira bedeli üzerinden ödeyeceği vergi miktarını mülk sahibine değil direkt olarak vergi dairesine ödemek ile yükümlü olmaktadır.

Kiracı ile taşınmaz mülk sahibi arasında yapılan kira kontratı maddelerinde kira bedeli brüt ya da net olarak belirlenir. Kira kontratında yazan net kira bedeli kiracının mülk sahibine ödeyeceği tutarı göstermektedir. Brüt olarak ifade edilen ise kiracının ödeyeceği kira ücreti ile birlikte vergi dairesine de ödemek ile yükümlü olduğu kira stopajı miktarının toplam tutarıdır.

Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Kira stopajının ne demek olduğunu detaylı bir şekilde paylaştık. Peki kira stopajı nasıl hesaplanır? Ödenmesi zorunlu olan bu ek kira stopaj bedeli, brüt kira bedelinin % 20’si baz alınarak hesaplanmaktadır. Örnek vermek gerekir ise, brüt kira bedeli için belirlenen ücret 4.500 TL olsun. Bu mülkü kiralayan kiracı kira ücretin %20’si olan 900 TL’lik bölümünü kira stopajı bedeli olarak vergi dairesine ödemek zorundadır. Bu ödeme yapıldıktan sonra geriye kalan 3.600 TL ise mülk sahibinin eline geçecek net kira bedeli olarak ödenmektedir.

Brüt Kira Bedeli Belli Değilse Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Kira ücreti brüt olarak önceden belirlenmemiş olan mülklerin kira stopajının nasıl hesaplanacağı da önemli sorulardan bir tanesi olarak öne çıkmaktadır. Mülk sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira kontratında eğer brüt yerine sadece net kira bedeli yazmakta ise mülkün kira stopaj bedelini hesaplayabilmek için ilk adım olarak brüt kira bedelinin belirlenmesi gerekmektedir. Brüt kira bedeli belirleme işlemleri de oldukça kolaydır. Brüt kira bedeli belirlemek için net belirlenen kirayı 1,25 ile çarpmanız yeterlidir. Bu işlemleri tamamladıktan sonra da kira stopaj bedelini bulabilmek için brüt kira bedelinin %20’si alınmaktadır. Brüt kira bedeli üzerinden kira stopaj bedelinin nasıl hesaplandığını yazımızın ilk bölümünde detaylı bir şekilde paylaşmıştık.

Net Kira Bedeli Üzerinden Kira Stopajı Hesaplama

Net kira ücreti baz alınarak kira stopajı nasıl hesaplanır sorusunu bir örnek üzerinden çok net bir şekilde yanıtladık. Net kira ücreti üzerinden kira stopajı hesaplamak için anlaşma sağladığımız mülkün net kira ücreti 2000 TL olsun. Net kira ücreti 2000 TL’yi 1,25 ile çarparak brüt kira bedelini hesaplamış oluyoruz. Bu hesap ve işlemlerin ardından da brüt kira bedelinin 2.500 TL olduğunu görebiliyoruz. Sonuç olarak da kira stopaj bedeli, 2500 TL’nin % 20’si olarak öne çıkan 500 TL olarak hesaplanmaktadır.

İş yerinizi kiralayıp kira stopajı işlemlerinizi hallettikten sonra sıra nakliye işlemlerine geliyor. Parça eşya taşıma, ofis taşıma ve evden eve nakliyat gibi tüm nakliyat ihtiyaçlarınız için Octovan her zaman yanınızda! Profesyonel taşıma ekipleri ile en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunan Octovan ofis taşıma işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde tamamlamaktadır.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.

Ek olarak, Neden Beylikdüzü’ne Taşınmalısınız? başlıklı yazımızı okuyarak Beylükdüzü İlçesi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…