Home Office ve Pandemi Süreci

0
659

Türkiye ile birlikte tüm Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19 pandemi süreci, iş hayatını ve ekonomiyi olumsuz etkiledi. Bu süreçte home office tercihleri önemli ölçüde artarken, zorunlu birimler dışında fiziksel olarak ofise gitme oranı büyük oranda azaldı. Yazımızda, pandemi sürecinde home office çalışma modeline olan ilginin artış gösterme nedenlerini detaylı bir şekilde mercek altına aldık. Eğer siz de hazırsanız home office ve pandemi süreci konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Pandeminin başladığı ilk günden bu yana birçok kurumsal firma home office sistemine geçmeyi tercih etti. Özellikle ilk 4 ay boyunca büyük kısıtlamalar yapıldıktan sonra küçük ya da büyük fark etmeksizin birçok şirket evden çalışma modelinde işlerini sürdürmeye karar verdi. Bu sistemin yerleşmesi ile birlikte ofiste çalışanların sayısı çok büyük oranda azalırken, çalışanların dönüşümlü saatlerde işe gitmesi seçenekler arasına girdi.

Türkiye’de ve Dünya’da büyük holding ve şirketlerin çok büyük bir bölümü evden çalışma modelinde devam ederken, belediye tapu ve benzeri kamu kuruluşları da büyük ölçüde home office olarak hizmet sunuyor. Bazı meslek gruplarının fiziken ofiste bulunma zorunluluğu olsa da bu meslek grupları da dönüşümlü olarak çalışma sistemini tercih etmeye başladı.

Yeni Nesil Uydu Ofisler

Pandemi süreci ofis kullanımı açısından önemli yenilikleri de beraberinde getirdi. Ofis ortamında çalışmaya devam etmek isteyen şirketler sosyal mesafeyi korumayı sağlayan ofis tasarımları talep etmeye başladı. Kişiye özel masalar, masalar arası seperatörlerin daha da uzatılması ve sosyal mesafeyi koruyacak farklı tasarımlar yoğun bir şekilde talep görmeye başladı. Ek olarak bazı şirketler pencereleri açılmayan ve doğal havalandırması bulunmayan ofisleri terk etmeyi tercih etti. Bu süreçte de en çok ilgi gören ofis modeli de uydu ofisler oldu.

Home Office Kalıcı Hale Geldi

Pandemi sürecinde birçok çalışan evden çalışma hayatına uyum sağlarken, birçok şirket bu iş modelinden önemli ölçüde kar ettiği için, pandemi sonrası da home office çalışma modelinde devam etme kararı alması bekleniyor. Bu yüzden de çalışan kişiler evlerinin bir odasını ofis olarak kullanabilecekleri bir tasarıma ihtiyaç duyması öngörülüyor.

Evden çalışma modeli yeni bir ev tasarımı modeline geçiş anlamına geliyor, 2+1, 3+1 dairelerde ofis kullanımına uygun teknoloji alt yapısına sahip bir odadan rahatlıkla bahsedilebilir. Özellikle Haziran ayında devlet bankalarının sunduğu düşük faiz oranları ile birlikte, müstakil ve site kullanımı olan konut satışlarında büyük bir artış gözlemlendi.

Hukuksal Problemler Artış Gösterdi

Pandemi döneminde hukuksal açıdan en önemli sorunlardan bir tanesi de kira ödemeleri, sözleşme dolmadan boşaltılan ofisler ve benzeri anlaşmazlıklardan kaynaklanan problemler oldu. Bu konuda büyük sorunlar ile karşılaştıklarını vurgulayan avukatlar kira düzeltmelerinde yaşanan artış ve kira ücretlerinde hiçbir uzlaşma sağlanmaması nedeni ile dava süreçlerinde de yoğunluk yaşandığını vurgulamaktadır.

Ofis Kullanımları Nasıl Etkilenecek?

2020 İstanbul Ofis Piyasası Raporu’na göre, 2020 yılı üçüncü çeyreğinde, İstanbul Avrupa ve Anadolu yakasındaki toplam A sınıfı ofis boşluk oranı, 2020 yılı ikinci çeyreğine göre, yüzde 28,56’dan yüzde 29,33’e yükseldi. Boşluk oranları Avrupa yakasında, 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 30,93 iken, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde ise bu oran yüzde 31,42’ye kadar çıktı. Anadolu yakası mercek altına alındığında ise bu rakam yüzde 24,47’den yüzde 25,70’e çıktı.

2020 yılının 3. çeyreği verilerine göre, İstanbul genelinde ofis boşluk oranları yükselirken, kira ücretlerinde önemli seviyede bir değişim yaşanmadı. Yaşan bu süreçte mevcut ve planlama aşamasında olan ofislerin, pandeminin neden olduğu yeni beklentileri karşılayacak şekilde organize edilmesi gerekmektedir. Ek olarak, teknolojinin ofis kullanımına dizayn anlamında entegre edilmesi, ofislerin tercih edilme yüzdelerini etkileyecek en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkmaktadır.

Ofis Taşıma İçin Octovan Yanınızda

Nakliyat sektörünün en güvenilir markası Octova, ofis taşıma hizmeti için de yanınızda! ofis eşyalarının sökülmesi, paketlenmesi ve yeni ofiste yeniden montajlanması işlemlerini sizin için hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştiren Octovan, hizmet alan kişilere nakit ve kredi kartı ile ödeme ayrıcalığı sunuyor. Sabit fiyat garantisi ile dikkat çeken Octovan, sadece alanında en az 5 yıl tecrübeli nakliyat ekipleri ile çalışmaktadır.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.