Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
1933

Taşımaya karar verildiği zaman dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de kira sözleşmesi şüphesiz! Taşınacağınız yeni evi buldunuz ve hazırlıklara başladınız, ancak bu kargaşa içinde kira sözleşmesindeki detaylara özen göstermeniz gerekiyor. Kira sözleşmesi, ev sahibi ve kiracının haklarını ortak bir şekilde güvenceye aldığı için her iki taraf için de büyük önem taşıyor.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Sadece taşınma esnasında değil, kira sözleşmesi yenilenme döneminde de maddelerde değişiklikler yapılabiliyor ve talepler değişebiliyor. Kira sözleşmesi konusunda başınızın daha sonra ağrımasını istemiyorsanız bazı temel noktalara dikkat etmelisiniz. Bu temel noktaları 10 madde altında sizlerle detaylı bir şekilde paylaşacağız. İşte kira sözleşmesi imzalarken dikkat etmeniz gereken 10 temel başlık ve detaylar…

1) Kimlik Bilgileri

Her şeyden önce kira sözleşmesinde hem ev sahibi hem de kiracı için Ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bölümleri bulunmak zorundadır. Ek olarak kiracıların, kira sözleşmesini imzalayacak kişinin gerçekten evin sahibi olduğundan emin olması gerekir. Eğer emin olamıyorsanız tapu kayıtlarına başvurarak bu belirsizliği ortadan kaldırabilirsiniz.

2) Kira Tutarı Yazımı

Kira sözleşmelerinde önemli noktalardan bir tanesi de kira tutarının sözleşmeye yazılış şeklidir. Kiralık ev için anlaşılan kira fiyatı sözleşmede hem yazıyla hem de rakamla belirtilmelidir. Bu uygulamanın amacı yaşanabilecek herhangi bir karışıklığın önüne geçmektir.

3) İletişim Bilgileri

Kira sözleşmesinde bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da iletişim bilgileri. Kira sözleşmesinde adres bilgisi bölümünde, kiralanacak konutun adresinin doğru yazıldığını dikkatli ve özenli bir şekilde kontrol etmek gerekiyor. Ek olarak, ev sahibi ya da varsa kefilin iletişim adreslerinin de sözleşmede yer aldığından emin olunmalı ve bu bilgilerin de doğruluğu mümkün olduğunca araştırılmalıdır.

4) Detaylar Bölümü

Yeni evinizde yaşamaya başladığınızda herhangi bir sorunla karşılaşmak istemiyorsanız detaylara önem vermeniz gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken detayların başında da kiranın hangi tarihlerde, hangi hesaba yatırılacağı konuları gelmektedir. Kira sözleşmesi imzalanırken en çok gözden kaçan konuların başında kira artış dönemleri ve artış oranlarıdır. Sözleşme yenileme döneminde anlaşmazlıklar yaşamamak için kira artış dönemleri ve artış oranlarını mutlaka sözleşmenize eklemelisiniz.

5) Depozito Detayları

Birçok kiracı yeni bir eve taşınırken depozitolarını eski ev sahibinden alamamaktadır. Siz de taşınma esnasında bu problemi yaşamak istemiyorsanız depozito detaylarını dikkatli bir şekilde sözleşmeye eklemelisiniz. Depozito miktarı, neden verildiği ve hangi şartlarda depozito bedelinin geri alınacağı maddelerde açık ve net olarak belirtilmelidir.

6) Tadilatlar ve Demirbaş Eşyalar

Kira sözleşmesi imzalarken, ev içerisinde yapılan ya da yapılacak tadilatlarla demirbaş eşyaların durumu büyük önem taşımaktadır. Evden ayrılırken ya da evde yaşadığınız süre içinde bu konularda sıkıtı yaşamamak için kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiği, demirbaş bilgileri ile kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı da yer almalıdır.

7) Kira Geçerlilik Süresi

Kira sözleşmesinde olmazsa olmazlardan bir tanesi de kontratın geçerlilik süresidir. Kira sözleşmesinde sözleşme süresi ve yenileme dönemine ait bütün bilgiler bulunmalıdır. Ek olarak, ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan hiçbir nedenden dolayı kiracıyı evden çıkaramaz. Ev sahibi, kontrat süresi bitimine 1 ay kala, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, imzalanan ilk sözleşme otomatik olarak yenilenir ve süresiz kontrat niteliğinde yürürlüğe girer.

8) Yaşanabilecek Sorunlar İçin Önlemler

Ev sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıkların sık sık yaşandığının altını çizmekte fayda var. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda nereye başvuracağınızı önceden bilirseniz, yaşayacağınız krizi çok daha hızlı ve kolay bir şekilde çözebilirsiniz. Mal sahibi ve kiracı arasında bir anlaşmazlık yaşanması halinde hangi mahkemelerin ve icra müdürlüklerinin yetkili olacağı sözleşmede yer almalıdır. Bu sayede zaman kaybetmeden yetkili makamlara başvurunuzu yapabilirsiniz.

9) Kiracıların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Yeni bir eve taşınırken kiracıların bilmesi ve sözleşmeye ekletmesi gereken en önemli şeylerden bir tanesi de bir önceki kiracıdan kalan borçların olup olmadığıdır. Kiralanan konutun bir önceki kiracıdan kalan aidat, su, elektrik, doğalgaz gibi borçlarının ortaya çıkması durumunda, ortaya çıkan bu borçların yeni kiracıya ait olmadığının sözleşmede belirtilmesi gerekmektedir.

10) İmza Atarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kira sözleşmesini imzalama aşaması da önemli hususlardan bir tanesidir. Yeni eve taşınma telaşı ile sözleşmenin her sayfasını okuyup anlamadan imza atarsanız ileride canınızı sıkan detaylarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden hem ev sahibi hem de kiracı sözleşmenin her sayfasını birlikte ve varsa kefiller huzurunda adım adım okumalı ve imzalamalıdır.

Kira Sözleşmesi İçin Ek Detaylar

Kira Fiyatından Düşülebilecek Masraflar Nelerdir?

  • Kiracının yaşadığı apartmandan kaynaklanan temel sorunlarda masraflar büyük ölçüde ev sahibine aittir. Sadece daireyi ve daire kullanımını içeren masraflar kiracıya aittir.
  • Kiracıların en çok merak ettiği konuların başında boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderlerin kime ait olduğu gelmektedir. Bu ve benzeri durumlarda giderler ev sahibine aittir. Bu bedeli ev sahibinin üstlenmesinin farklı yolları bulunmaktadır. Örneğin kiracı ve ev sahibi arasında bir anlaşma yapabilir ve kiracı bu masrafları kendi ödeyip kira bedelinden düşebilir. Ek olarak, bina genelinde oluşabilecek bu ve benzeri konuların kira sözleşmesinde yer alması zorunlu değildir. Bu tarz küçük sorunlar ev sahibi ile kiracının karşılıklı anlaşmasıyla çözülebilmektedir.
  • Tadilat konusunda bilmeniz gereken en önemli nokta, yeni evinize taşınmadan önce yapılacak tadilatları ev sahibi ile konuşmaktır. Yeni taşınılan bir evde eğer tadilat gerektiren durumlar varsa bunu ev sahibi karşılamaktadır. Fakat bazı durumlarda ev sahibi, evi olduğunu gibi kiraladığını ve kiracı isterse kendi cebinden istediği tadilatı yapabileceğini belirtir. Masrafını kendiniz ödemeyi kabul etseniz dahi tadilat işlemlerine başlamadan önce mutlaka ev sahibinin onayını almanız gerekiyor.
  • Eğer kiracı eve taşındıktan sonra eşyalarda (Kombi, ocak vs.) sorunlar yaşanırsa kiracı bu eşyaların tadilatını kendi cebinden ödeyerek kiradan düşebilir. Her kiracı bu hakka sahiptir ve bu durum yasal bir süreçtir. Tesisatın çalışmaması, kombinin bozulması gibi önemli durumlarda kiracı ev sahibine sorma ihtiyacı duymadan gerekli tadilatı yaptırıp, yapılan tadilatın faturalarını ev sahibine vererek bu ücreti kiradan düşebilme hakkına sahiptir. Eğer ev sahibi bu tadilatların ücretini ödemeyi kabul etmez ve kiracının bu ücretleri kiradan düşmeyeceğini belirtirse, kiracı bu durumu mahkemeye taşıyarak alacaklarını tahsil edebilir. Bu konuda ev sahibinin tadilatları üstlenmeme gibi bir durumu söz konusu değildir.

Hangi Masraflar Kiradan Düşülmez?

Kiracının kiradan düşemeyeceği bazı tadilat masrafları da bulunmaktadır. Kiracı olduğunuz evde zorunluluk dışında tadilat yapmayı tercih ederseniz ya da odaları boyatmak isterseniz bu masraflar size ait olacaktır. Zorunluluk dışında isteğe bağlı olarak yapılacak hiçbir masraf ev sahibinin yükümlülükleri arasında yer almaz. Ek olarak, ev sahibinin izni olmadan keyfi tadilat işlemlerinin yapılmaması gerekmektedir. Ev sahibine haber verilmeden tadilat yapılması durumunda kiracı ile ev sahibi arasında sorun yaşanmasına problemler yaşanabilir. Sorunların devam etmesi durumunda ev sahibi maddi tazminat açarak kiracıyı evden çıkartabilir. Bu ve benzeri sorunlar yaşamamak için kiracı olduğunuz evde tadilat yapmaya karar verdiğinizde mutlaka ev sahibine haber vermenizi tavsiye ediyoruz.