Elektrik Aboneliği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ?

0
3353
elektrikaboneligiicingereklibilgilernelerdirevdenevenakliyat
Günümüzde fazlasıyla ev taşınma durumlarına şahit oluyoruz. Özellikle yaz aylarına girdiğimiz zamanlarda ev taşınma işlemlerinin iyice yoğunlaştığını söyleyebiliriz. Bu noktada ev taşınma işlemlerini gerçekleştirirken bunların yanında eski evinizdeki su, doğalgaz, elektrik gibi abonelikleri iptal edip yeni evinizde bu abonelikleri başlatmanız gerekir. Bu işlemleri yeni evinize taşınmadan önce gerçekleştirmeniz de fayda var. Bugün sizlere elektrik aboneliği için gerekli belgelerden bahsedeceğiz.
ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

ELEKTRİK ABONELİĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yeni taşındığınız evde sizden önce elektrik kullanılmış ise kendi adınıza sözleşme yapmak için bir elektrik satış şirketinize başvuru yapmak zorundasınız. Elektrik aboneliğinizi başlatmak için size en yakın olan şubeye gidebilirsiniz ya da internet üzerinden online işlemler ile başvuru yapabilirsiniz. Elektrik aboneliği başvurusu yapmadan önce gerekli olan belgeleri hazırlarsanız işlemleriniz daha kısa sürede halledilir.

Abonelik yaptırmak istediğiniz yerde mevcut bir abonelik bulunuyorsa;
  • Nüfus cüzdanı (Kiracı iseniz ev sahibinin T.C. kimlik numarası)
  • Mülkiyet belirten bir belge (tapu, kira sözleşmesi, vb.)
  • Banka hesabınıza ait IBAN
  • Tesisat veya sayaç numarası
  • Güvence bedeli
  • Kiracılar için: Mülk sahibinin adı ve soyadını beyan etmesi gerekir.
  • DASK poliçe numarası

Başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra elektrik şirketinden ekipler evinize gelerek sizden gerekli belgeleri isteyecektir.

İlginizi çekebilecek içeriğimiz : Yeni Bir Eve Taşınırken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Konu

elektrik-aboneligi-actirma

Önceki Elektrik Aboneliği Nasıl İptal Edilir ?

Eski evinizdeki elektrik aboneliğini iptal ettirmek için, satış şirketiyle yaptığınız sözleşmeyi sonlandırmanız gerekmektedir. Sonuç olarak artık kullanmayacağınız elektrik aboneliğinizi kapatmanız fazlasıyla önemlidir. Bu sayede  sizin adınıza elektrik kullanımlarının önüne geçmiş olursunuz. Elektrik aboneliğinizi iptal ettirmediğiniz takdirde sizden o evde oturacak aile bireyleri sizin adınıza elektrik kullanımı yapabilir ve faturalardan siz sorumlu olup fazlasıyla yüklü bir miktarın altında haberiniz olmadan kalabilirsiniz.

Elektrik şirketleri genel olarak abonelik iptalleri için aşağıdaki belgeleri ister :

  • Nüfus cüzdanı
  • Tesisat numarası
  • Banka hesabınızın IBAN numarası
  • Sayacınızda okunan son endeks

Abonelik iptal işlemlerini kim yapabilir?

Elektrik abonelik iptalini yalnızda faturada ismi yazan kişi yapabilmektedir. Abonelik iptal başvurusu başka bir kişinin adına yapılıyorsa, noterden vekaletname alınmalı ve bu vekaletname sayesinde iptal işlemlerini gerçekleştirebilir.

Abonelik iptalini elektrik şirketinin müşteri merkezinden veya internet sitesinden gerçekleştirmeniz mümkündür. İptal başvurusu için en az 1 hafta önce öncesinden başvurmanızı öneririz.

elektrik-direkleri

Elektriğim ne zaman açılır ve üzerime geçer?

Elektrik şirketi ile sözleşmenizi imzalayıp, gerekli ücretleri ödedikten sonra elektriğiniz ortalama olarak  2-3 gün içinde açılacaktır.

elektrik-aboneligi

Aboneliğimi tamamlamak için gereken abonelik ücreti ne kadar?

Elektrik aboneliği için tüm belgeleri eksiksiz toplayıp elektrik şirketine teslim ederken imzalayacağınız elektrik satış sözleşmesinde ödemeniz gereken belli bir ücret olacaktır. Belirlenen ücretleri nakit olarak ödemeniz gerekmektedir.

2019 yılı için belirlenen ücretler ise şu şekilde açıklanmıştır.

Ödemeniz gereken 2019 Güvence Bedeli;

  • Mesken(Konut) için 1 kW bağlantı gücü için 30 TL
  • Ticari İşletme için 1 kW bağlantı gücü için ise 84 Lira olarak belirlenmiştir.

Güvence bedeli hesaplanırken minimum ödemeniz gereken ücret tutarının 150 Lira olduğunu hatırlatmamız fayda vardır. Güvence bedeli hesaplaması sırasında mesken aboneler için ücret hesaplaması 5 kW’a göre yapılır.

Bağlantı gücü konutlarda 5 kilowatt’tan daha düşük alınamaz bu nedenle; Bu durumda ödenecek minimum tutar 150 Lira olarak karşınıza çıkar.

İlginizi çekebilecek içeriğimiz : Ürün İncelemesi | İSKİ Su Açtırma

2019 yılı Kesme Bedeli ise mesken ve ticari işletmeler için işlem başı 35 TL olarak belirlenmiştir. Son olarak her abonelik işlemi için ödemeniz gereken bir Dosya Ücreti vardır ama bu dosya ücreti elektrik şirketlerine göre değişir.

octovanasorbanner

Bugün sizlere elektrik aboneliği için gerekli belgeleri ve elektrik aboneliği hakkında bazı bilinmesi gereken konular hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Daha sonraki yazılarımızdan haberdar olmak için bizleri takip etmeyi unutmayın.