Hangi Masraflar Kiradan Düşer?

0
696

Ülkemizde bahar ve yaz ayları nakliyat sektörünün en hareketli olduğu dönemlerdir. Ev satın almak isteyenler ve kiralık ev arayanlar emlak piyasasının en hareketli olduğu bu dönemlerde arayışlarına hız vermektedir. Özellikle kiralık ev arayanlar birçok önemli detayı göz önünde bulundurarak ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek bir kiralık ev bulmak için büyük çaba sarf ediyor.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Yeni bir eve taşınmaya karar verildiğinde nakliye, depozito, komisyon, ev tadilatı gibi birçok önemli noktaya dikkat etmek gerekiyor. Bu yazımızda, kiralık ev için yapılan masrafların ev sahibine mi, kiracıya mı ait olduğunu detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız kiralık için yapılan masraflar konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Hangi Masraflar Ev Sahibine Ait?

Türkiye’de kiracı olarak bir evde yaşayan kişilerin büyük bölümü sahip olduğu yasal hakları yeteri kadar bilmediği için ev sahibi ile büyük tartışmalar yaşayabilmektedir. Fakat, kanunlar kiracıları korumak için önemli haklar tanımaktadır. Bir eve kiracı olarak taşınan kişilerin ev için yaptığı harcamaları kiradan düşebileceği işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Oturduğunuz evin de yer aldığı apartmanda yaşanan sorunlar için yapılan harcamalar her zaman ev sahibine aittir. Örnek olarak, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklı su sızıntı gibi sorunlar için yapılan harcamaları ev sahibi üstlenmek ile yükümlüdür. Ancak kiracı ile ev sahibi arasında yapılacak bir anlaşma ile kiracı bu ve benzeri harcamaları kendi üstlenerek bu harcamaları kira bedelinden düşebilmektedir. Bu anlaşmanın kira sözleşmesi aşamasında gündeme gelmesi şart değildir. Bu anlaşma tamamen karşılıklı anlaşma ile ilgili bir konudur.

Yeni bir eve taşınırken eğer ev içerisinde tadilat yapılmasını gerektiren sorunlar var ise bunu masrafları her zaman ev sahibi karşılamaktadır. Yeni bir eve taşınmadan önce kiracılar yapılması gereken tadilatları listeleyerek bu listeyi ev sahibine iletmeli ve karşılıklı oturup konuşularak bu sorunların çözülmesi gerekmektedir. Eğer bir kiracı eve taşındıktan sonra belirli sorunlar ortaya çıkmaya başlar ise bu sorunlar nedeni ile yapılması gereken masrafları kiracı kendi ödedikten sonra bu masrafları kiradan düşebilmektedir. Bu yasalar netleştirilmiş bir yaptırımdır.

Bu konu ile ilgili örnek vermek gerekir ise, tesisatın zarar görmesi, kombinin çalışmaması gibi durumlar ile karşılaşılması durumunda kiracı ev sahibine herhangi bir şey sormadan gerekli tadilatı yaptırabilir, tadilat işlemleri faturalarını ev sahibine göndererek bu ücretleri kiradan düşebilmektedir. Eğer ev sahibi bu tadilatları yapmayı kabul etmez ve kiracının masrafları kendisinin karşılamasını gerektiğini söyleyerek kiradan düşmeyeceğini belirtir ise, kiracı bu durumu mahkemeye taşıyarak yaptığı masrafları ev sahibinden almayı talep edebilmektedir. Bu ve benzeri durumlarda kanun her zaman kiracının yanında olmaktadır.

Hangi Masraflar Kiradan Düşmez?

Ev içerisinde yaşanan bazı durumlarda yapılan masraflar kiradan düşülememektedir. Bir evde kiracı olarak oturan kişi evde keyfi olarak tadilat yaptı ise ya da evde boya yaptırmak ister ise masraflar kişinin kendisine ait olmaktadır. Buradaki en önemli nokta, isteğe bağlı olarak yapılan her masraf ev sahibinin sorumluluğuna girmemektedir. Son olarak da ev sahibinin izni alınmadan bu ve benzeri işlemlerin yapılması doğru değildir ve kiracı ile ev sahibi arasında büyük sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Böyle bir durumun sonunda ev sahibi kiracıyı evden çıkartarak maddi tazminat davası dahi açabilmektedir.

Octovan Yanınızda!

Eğer taşınacağınız yeni evi belirlediyseniz sıra evden eve nakliyat işlemlerine geldi demektir. Nakliyat sektöründeki tecrübesi ve çalıştığı profesyonel taşıma ekipleri ile fark yaratan Octovan, parça eşya taşımadan ev taşımaya, ofis taşımadan ev nakliyat işlemlerine kadar tüm nakliyat işlemleri için her zaman yanınızda! Octovan’a internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden ulaşarak fiyat al tuşuna tıklamanız yeterli.

Bu işlemi yaptıktan sonra karşınıza çıkan kısa formu doldurarak almak istediğiniz hizmeti nakliyat firmalarına iletmiş olursunuz. Almak istediğiniz hizmeti gören nakliyat firmaları dakikalar içinde size fiyat teklifleri sunmaya başlar. Nakliyat firmaları fiyat teklifi sunarken diğer nakliyat firmalarının teklifini görmemektedir. Size en uygun nakliyat firmasını puan ve müşteri yorumlarını inceleyerek seçebilirsiniz.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.