Ev Satın Alırken Konut Sahibine Neler Sormalısınız?

0
575

Yeni bir ev satın alırken dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır. İlk olarak nasıl bir evde yaşamak istediğinize karar vermeniz ve sayısını bilmekte zorlandığınız ev seçenekleri arasından size en uygun olanı seçmeniz gerekiyor. Kriterlerinize en uygun evi seçebilmek için de detaylı bir araştırma ve sabır gerekiyor kuşkusuz! TİUK verilerine göre, Türkiye genelinde her yıl milyonlarca ev satılıyor. İstanbul en çok evin satıldığı şehir olurken, İstanbul’u nüfusu en kalabalık ikinci şehir başkent Ankara ve İzmir takip etmektedir. Konut fiyatları düzenli olarak artış göstermesine rağmen ev satışları da artarak devam etmektedir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Ev fiyatları her yıl düzenli olarak artış gösterdiği için ve ev satın almayı düşünenler bütçelerini çok iyi bir şekilde planlamalı ve satın alma işlemi gerçekleştirilirken her indirim fırsatı değerlendirilmelidir. Büyük bütçe ile yapılan satın alma işlemlerinde size en uygun evi en uygun fiyatlarla alabilmek için konut sahibine doğru soruları sormanız gerekmektedir. Bu yazımızda, ev satın alırken konut sahibine sormanız gereken soruları detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız adım adım konut sahibine sorulması gereken soruları incelemeye başlayabiliriz.

Konut Satışında Müşterilerinize Hangi Ödeme Kolaylıklarını Sunuyorsunuz?

Büyük ve ismi olan bir sitede yaşamak istiyorsanız, şunu bilmenizde fayda var, büyük projelere imza atan firmalar genellikle ödeme kolaylıkları ya da evin fiyatlarında indirim yapmamaktadırlar. Büyük proje sahibi firmalar kolay ve hızlı bir şekilde müşteri bulabildikleri için sağladıkları tek kolaylık taksit sayısını artırmaktır. Fakat daha küçük ölçekli inşaat firmaları, emlak komisyoncuları ve ev sahiplerinden ev satın almayı tercih ederseniz ev fiyatını çok daha kolay bir şekilde aşağı çekebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse, bir emlak sitesinde belirli bir fiyattan satılığa çıkarılan bir ev daha düşük bir fiyata satılıyor ise bunu gören veya duyan potansiyel diğer bir müşteri bu fiyatın da altında bir fiyat talep etmektedir. Gelen satın alma taleplerini geri çevirmek istemeyen emlak komisyoncuları da yapılan indirimi geçersiz kılacak gizli maliyetleri devreye almaktadırlar. Bu yüzden olası gizli maliyetleri mutlaka iyi araştırın ve aldığınız indirimin azalmasına izin vermeyin.

Yeni bir ev satın almadan önce mutlaka yakın çevrenizde çok detaylı bir araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde, aradığınız kriterlerdeki benzer evler için çevrenizde hangi fiyatların talep edildiğini öğrenebilirsiniz ve bu önemli bilgi de pazarlık sürecinde size büyük katkı sağlayacaktır. Araştırma yaparken sadece internet fiyatlarına odaklanmayın ve satın almayı düşündüğünüz evi mutlaka yerinde görün ve ev istediğiniz gibi ise ön pazarlık yapmayı deneyin. Bu şekilde evin fiyatı hakkında net bir bilgi elde etmiş olursunuz.

Evde Kullanılan Malzeme ve Ürünlerin Kalitesi Nedir?

Malzeme ve ürün kalitesi ev fiyatının belirlenmesinde en önemli iki unsurdur diyebiliriz. Özellikle inşaat halinde satın aldığınız evlerde kullanılan malzeme ve ürün kalitesi evin fiyatını etkilemektedir. Ev içerisinde kullanılan seramikler, mutfak dolapları, bataryalar, banyo dolapları, parkeler, kapı ve pencerelerin kalitesi ile ürünlerin garanti süresini öğrenerek elde ettiğiniz bilgiler ışığında fiyat pazarlığı yapabilirsiniz.

Satış sözleşmesinde kullanılacak malzemelerin markaları ve sigorta sürelerinin yer almasına özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. Eğer kullanılacak malzemelerin kalitesini beğenmediyseniz ev fiyatında indirim talep ederek elinizde kalacak para ile istediğiniz malzemeleri kullanarak evinizin dekorasyonunu kendiniz yapabilirsiniz. Ancak unutmayın ki, dekorasyon işlemlerini kendi istekleriniz doğrultusunda yapacaksanız önemli ölçüde nakit paraya da ihtiyaç duyacaksınız demektir.

Çevre Düzenlemesi ve Kalan Arsa Planları Nelerdir?

Büyük inşaat firmalarının yaptıkları projeler genellikle 3 ya da 4 etaplı olmaktadır. İlk etaptaki evler satıldığında 2. etaba sonrasında da 3. etaba başlanmaktadır. Bu şekilde uzun süreli bir inşaat bölgesinin yanı başında olmak sizi rahatsız edebilir. Etaplar halinde planlanan büyük projelerde kiracı bulmanın yanı sıra belli bir süre sonra evi satmak istediğinizde istediğiniz fiyatlara alıcı bulmak da hiç kolay olmamaktadır.

Bu yüzden özellikle çevresinde boş alanlar bulunan projelerde bu boş alanlarda neler yapılacağını öğrenmeden ev satın almayın. Diğer taraftan, geniş bahçe ve oyun alanı vaadi ile daha fazla para verdiğiniz bir projenin henüz ilk yılında inşaat alanına dönüştüğüne şahit olabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmamak hem de maddi ve manevi açıdan zarara uğramamak için bu konuda detaylı bir araştırma yapmanızı öneriyoruz.

Satılan Konutlar İçin Garanti Veriyor Musunuz?

Eğer sıfır bir ev alacaksanız birçok inşaat firmasının bir yıllık işçilik ve 10 yıllık yapısal garanti sunduğunu bilmenizde fayda var. Bunun yanı sıra, projelerin büyüklüğüne göre, 5 yıl işçilik garantisi sunabilen firmalar da bulunmaktadır. Bu noktada en önemli konu ise, sunulan garantilerin kapsamı ve bağlayıcılığı niteliğidir. Ev satın almadan önce mutlaka sunulan garantilerin, şirket tarafından mı ya da devlet tarafından mı veya sadece üretici tarafından mı? Sunulduğunu öğrenin.

Bu soruların yanıtlarını bina ya da proje sahibinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Sözleşmede sunulan garantilerin ve sürelerinin detaylı bir şekilde yer aldığından mutlaka emin olun. Ek olarak, işçilik garantisinin de boş bırakılmaması için sözleşmeyi dikkatli bir şekilde inceleyin. Örnek olarak, boya, kapı, seramik, parke, pencere ve tesisattaki tüm hataları kendi üstlenen inşaat firmaları da bulunmaktadır. Ancak kapı çizilmesi gibi nedenler sigorta kapsama girmez, ama kapının eve takılırken hasar görmesi durumunda firma bu hasarın maliyetini üstlenmektedir.

Bina Yönetimi ve Site Kuralları Nelerdir?

Ev alırken site ya da bina kurallarını detaylı bir şekilde öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Sitedeki ortak alan kullanımı ve aidatları gibi önemli konular hakkında detayları detaylı bir şekilde inceleyin. Ek olarak, bir apartmandan ev satın alırken arsa payının doğru bir şekilde tapuda yazılı olduğundan emin olun.

Firmanızdan Daha Önce Konut Alan Kişilerle Görüşebilir Miyiz?

Hizmet sektöründe her konuda en önemli kriter müşteri yorumlarıdır. Ev satın almaya karar verdiğiniz zaman, daha önce aynı firmadan ev satın alan kişilerin yorumları vereceğiniz karar üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Daha önce ev satın alan kişiler satın almak istediğiniz evin negatif ve pozitif taraflarını en doğru şekilde anlatacak kişilerdir. Eğer ev satın almak istediğiniz firmanın daha önce yaptığı benzer projeler var ise o projeleri inceleyebilir ve orada yaşayan kişilerden detaylı bilgi alabilirsiniz. Projeyi yapan inşaat firması bu seçeneği size önermekten çekiniyor ise daha önce yaptıkları başka projelerinin bulunup bulunmadığını öğrenmeye çalışabilirsiniz. Bu şekilde satın almak istediğiniz ev hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardrop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor. Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.