Bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin topraklarının neredeyse tamamı aktif deprem kuşakları üzerinde bulunmaktadır. Yaşadığımız coğrafyanın özellikleri dikkate alındığında deprem öncesinde gerekli önlemler alındığında depremden sonrasında kişiler normal hayatlarına küçük hasarlar ile devam edebilmektedir. Bu yüzden konut seçimi yapılırken depreme dayanıklı bina seçimi yapmak büyük bir önem taşımaktadır.
Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de gerekli önlemlerin alınması ve bu doğal afete hazırlıklı olmak en önemli noktalardan bir tanesidir. Yazımızda, deprem ve deprem sigortası hakkında mutlaka bilinmesi gereken maddeleri soru ve cevaplar ile detaylı bir şekilde listeledik. İşte deprem ve deprem sigortası konu başlıklarında öne çıkan detaylar…
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), belediye sınırları içinde bulunan taşınmazlar için depremin neden olduğu maddi zararları karşılamak amacı ile zorunlu olarak yaptırılan sigortadır. Zorunlu deprem sigortası hakkında merak edilen sorunların yanıtlarını detaylı bir şekilde listeledik. İşte zorunlu deprem sigortası kapsamı ve detayları…
Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamı Nedir?
Zorunlu Deprem Sigortası belediye sınırları içinde yer alan taşınmazlar için yapılan bir sigorta türüdür. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’na göre, şu özellikleri taşıyan binalar güvence altına alınmaktadır.
- Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar
- 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız noktalar
- Bu binaların içinde bulunan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız noktalar
- Doğal afetler nedeni ile devlet tarafından yaptırılan ya da verilen kredi ile yapılan taşınmazlar
Zorunlu Deprem Sigortası ayrıca yukarıdaki koşullara uyan kat irtifakı tesis edilmiş binalar, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa” olarak görünen binalar ile tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için geçerli olmaktadır.
Zorunlu Deprem Sigortası’nın Geçerlilik Süresi Nedir?
Zorunlu Deprem Sigortası bir yıl süresince geçerlidir. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekmektedir.
İnşaat Durumundaki Konutlar için Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırılır Mı?
İnşaatı henüz tamamlanmamış konutlar zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında yer almaktadır. Bu neden ile herhangi bir sigorta işlemi yaptırılmasına ihtiyaç yoktur.
Zorunlu Deprem Sigortası ile Sunulan Teminatın Kapsamı Nedir?
Zorunlu Deprem Sigortası, deprem ve deprem sonucu yaşanan yangın, infilak, tsunami ve heyelanın doğrudan neden olduğu maddi zararlarını poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılamaktadır. Teminat kapsamında yer alan bina bölümleri, temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar ve bacalardır.
Kerpiç evler için Zorunlu Deprem Sigortası Yapılabilir Mi?
“Diğer Yapılar” başlığı altında yer alan ahşap, kerpiç ve benzeri evlere Zorunlu Deprem Sigortası yapılabilmektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası’nı Hangi Sigorta Şirketleri Yapabilir?
DASK adına ve hesabına Zorunlu Deprem Sigortası düzenleme yetkisi, DASK ile sigorta şirketi arasında imzalanan bir sözleşme ile yapılmaktadır. Güncel yetkili sigorta şirketleri listesini test.dask.gov.tr adresini ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.
Kiracı Kendi Adına Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırabilir Mi?
Zorunlu Deprem Sigortası’nı sadece ev sahibi yaptırabilmektedir. Kiracı kendi adına zorunlu deprem sigortası yaptıramaz”. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortası’nı “Sigorta Ettiren” sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak gösterilen kişiye ödenmektedir.
Bir Evin Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi Sorgulaması Nasıl Yapılır?
DASK Çağrı Merkezi (ALO DASK 125) aranarak söz konusu evin zorunlu deprem sigortası olup olmadığı poliçe kontrolü yöntemi ile sorgulanabilir.
Zorunlu Deprem Sigortası’nda İndirim Yapılıyor Mu? Yapılıyorsa Nasıl Yararlanılır?
Apartman ya da site yönetimleri tarafından tüm konutların sigortalanması halinde sigorta fiyatları üzerinden %20 oranında indirim uygulanabilmektedir. Ek olarak, vade bitiminden itibaren 30 gün içerisinde yenilenen poliçelere 1,2 ve 3. yıl için %10, 3. yılı takip eden yıllar için ise %20 oranında indirim yapılabilmektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası Bedeli Nasıl Hesaplanır ve Nasıl Öğrenilir?
Zorunlu deprem sigortası bedeli hesaplama için aşağıda belirtilen linki tıklayarak istenen bilgileri girmeniz yeterli olacaktır: https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/calculatePremium
Yıllık olarak hazırlanan poliçelerin prim tutarları konutun yapı tarzı, brüt yüzölçümü ve yer aldığı bölgenin deprem riski derecesine göre hesaplanmaktadır. DASK, prim tutarını tüm vatandaşların zorlanmadan ödeyebileceği seviyede tutmak için çaba sarf etmektedir.
Aradığınız evi buldunuz ve zorunlu deprem sigortası ile ilgili yapılması gerekenleri de yaptıysanız artık sıra evden eve nakliyat hizmeti almaya geldi demektir. Her türlü nakliyat hizmetini en kaliteli ve en uygun fiyat garantisi ile almak için tek yapmanız gereken Octovan’a internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden ulaşmaktır.
Octovan İle Kolayca Taşının!
Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.
Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.