Yağmur Suyu Toplama Sistemi Nedir?

0
1608

Dünya’da ve Türkiye’de kuraklığın her geçen gün artması sebebi ile yağmur suyu toplama sistemi devreye giriyor. Susuzluk tehdidini ortak kaldırmak adına çıkarılan yağmur hasadı zorunluluğu siteleri kendi sularını üretebilen küçük barajlara dönüştürecek. Peki yağmur suyu toplama sistemi nasıl işliyor? Örnek vermek gerekir ise, ortalama 400 mm yağış alan bir bölgede 100 metrekarelik bir çatıdan yaklaşık olarak 30 metreküp kapasitesinde su elde edilebiliyor. Yağmur suyu toplama sistemi aynı zamanda evlerdeki su faturalarının da yüzde 30 azalması anlamına geliyor.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Türkiye kış aylarını yağmur açısından çok verimli geçirmezken, ülkedeki kuraklık tehlikesinin giderek artması nedeni ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçerek site ve konutlarda yağmur sularının depolanmasını zorunlu tutan yeni bir karar yayımladı. Alınan karar doğrultusunda, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde önemli bir değişiklik yapıldı. Yeni karar ile birlikte çatılarda toplanan yağmur sularının bahçe zemini altında bir depoda toplanması sağlanacak. Yağmur suyu toplama sistemi zorunluluğu 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaları kapsıyor.

Yeni inşa edilecek bina ya da sitelerde yağmur suyu toplama sistemi bulunmuyor ise yapı için ruhsat verilmeyecek. Devreye giren yeni uygulama hem müteahhitler hem de konut sahipleri tarafından desteklendi. Müteahhitler yeni inşa edilecek büyük bina ve sitelerde bu değişiklik öncesi de gri su uygulamasının başladığının altını çizdi. Yeni uygulama ile birlikte yağmur sularının en verimli şekilde toplanabilmesi için çatı kaplama malzemeleri büyük önem taşıyor.

Yağmur Suyu Toplama Sistemi Nerede Uygulanacak?

Yağmur suyundan faydalanma modeli sadece yeni bina ve siteler ile sınırlı kalmayacak. Bakanlık, belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlara daha küçük parseller için de bu modelin uygulanmasını zorunlu tutabilme yetkisi tanıdı. Avrupa ve ABD’de de uzun yıllardır uygulanan, ancak ülkemizde son 10 yıldır uygulamaya alınması planlanan yağmur hasadı yöntemi, eski binalarda sorunsuz bir şekilde uygulanabiliyor. Otoparklarda yapılacak modüler su depolama sistemleri ihtiyaca göre büyüyüp küçülebilecek. Bu sayede ek bir inşaat maliyeti oluşmayacak. Bu sistemin en önemli özelliği ise geri dönüşümün çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor olması. Toplanan yağmur suyu bedava olduğu için tesisat için yapılan harcamalar kısa sürede karşılanmış oluyor.

En Değerli Varlık Su ve Su Kaynakları

Son yıllarda yapılan özel araştırma ve incelemeler 2019 yılı itibari ile en değerli varlığın su ve su kaynakları olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’ye Aralık ayında düşen yağış miktarı mevsim normallerine göre yüzde 48,3 daha az kaydedildi. Elde edilen veriler ışığında suyun gelecekte çok daha fazla değerleneceği vurgulanırken, Dünya üzerindeki en değerli varlığın çok kısa bir süre içerisinde su ve su kaynakları olacağının üstü çizildi.

Fatura Yükü Azalacak

Yeni yapılacak binalarda uygulamaya girecek yağmur suyu toplama sistemi ile önemli ölçüde su ihtiyacı karşılanırken, evlerdeki su faturaları da çok büyük ölçüde azalacak. Su tüketimi uzmanlarının yaptığı açıklamalarda, evlerde harcanan suların yüzde 30’unun tuvalet rezervuarlarında kullanıldığına dikkat çekildi.

100 Metrekareden 30 Metreküp Hasat

Uygulamaya alınan yeni sistem sayesinde ortalama 400 mm yağış alan bir yerde 100 metrekarelik bir çatıdan yaklaşık olarak 30 metreküp kadar su hasadı yapılabiliyor. Bu miktar da kişi başına günlük su kullanımı 100 litre olarak kabul edildiğinde, ortalama olarak bir ailenin rezervuarlarında kullandığı suyun neredeyse tamamının bu kaynaktan karşılanabileceği anlamına geliyor. Bu sistem ile su faturalarının da çok büyük bir ölçüde düşmesi bekleniyor. Uzmanlar su faturalarının yağmur suyu toplama sistemi ile yüzde 30 azalmasının mümkün olduğunun altını çiziyor. Bunun anlamı ise 100 liralık faturada ailenin ödeyeceği ücret 30 lira daha az olacak. Yani su faturası 100 lira yerine 70 lira olacak.

Konut Maliyeti Yükselmeyecek

Toplu konut projeleri gerçekleştiren ve büyük yatırımlar yapan müteahhitler yağmur suyu toplama sistemi için getirilen zorunluluğun Türkiye’nin kuraklıkla mücadelesine büyük katkı sunacağını vurguladı. Müteahhitler ayrıca, uygulamanın zorunlu hale getirilmesinin, tüm sektör paydaşlarını harekete geçirecek bir gelişme olarak gördüklerini vurguladılar.

Yağmur suyu toplama sisteminde birikecek su tüketimde kullanılacağı için aidatlarda da düşüş olması planlanıyor. Sistem kurulumunun ve sonrasında verilecek hizmetin maliyete getireceği yüke oran ile konut fiyatlarında artış yaşanması öngörülebilir, fakat bu artışın çok düşük bir oranda olması bekleniyor. Çünkü toplanan yağmur suyu yine konutlarda ikamet eden kişiler tarafından kullanılacak. Sistem belirli bir maliyet artışını da beraberinde getirse de konut sahipleri bu sistemdeki suyu tüketerek su faturalarından tasarruf sağlayacak. Konut fiyatlarındaki kısmi artış da faturadan elde edilen tasarruf ile kapatılabilecek.

Octovan Ayrıcalıkları İle Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın