Miras Payı Hesaplama Nasıl Yapılır?

0
841

Miras payı hesaplama işlemlerinin nasıl yapıldığı birçok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Miras payı hesaplama , genel olarak mal sahibinin vefat etmesi sonucunda, sahip olduğu mallarının mirasçılarına paylaştırılırken yapılan hesaplama işlemlerine denmektedir. Bu hesaplama işlemde miras payı olarak kimin ne kadar mala sahip olacağı, mal sahibinin yaptığı verasete göre belirlenmektedir. Miras payı hesaplanırken, mal sahibi olacak kişiler yalnızca kanunen belirlenmiş kişiler olmak zorunda değildir. Bu aşamada dikkate alınan nokta mal sahibinin vasiyet belgesidir.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

İlk aşamada miras payı genel olarak vefat eden kişinin altsoyuna ve eşine dağıtılmaktadır. Altsoy kısmına kişinin çocukları girdiği gibi, çocuklarının çocukları ve soyunun devamı kişiler de dahil olabilmektedir. Eğer vefat eden mal sahibinin eşi de hayatta değil ise mirasın tamamı altsoya gitmektedir. Bunun dışında altsoydan biri de hayatta değil ise onun hakkı da o kişinin altsoyuna kalmaktadır. Mal sahibinin eşi veya çocuğu  bulunmuyorsa ya da bu kişiler artık hayatta değil ise mallar kişinin ebeveynlerine ya da kardeşlerine gitmektedir.

Eğer bu kişiler de miras alamayacak durumda ise kişinin büyükanne ve büyükbabası miras hakkına sahip olur. Eğer belirtilen kişilerden hiçbiri hayatta değil ise miras devlet tarafından alınmaktadır. Kalan mal ve mülklerin kardeşlere dağıtılması gibi bir durum söz konusu olduğunda ise miras her seferinde eşit bir şekilde paylaştırılmaktadır. Eğer mal sahibi yaşıyor ise ve buna rağmen mirasını devretmek istiyorsa bu işlem artık paylaşım değil, miras intikali anlamına gelmektedir. Bu ve benzeri durumlarda, miras yasal mirasçı olmayan kişilere de paylaştırılabilmektedir.

Miras Payı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Miras payı hesaplama nasıl yapılır ? Mirasın vefat eden kişinin yakınlarına hangi miras payı ile verileceği şu şekilde hesaplanmaktadır:

Eğer miras sahibinin eşi yaşıyor ise mirasın dörtte birini almaktadır. Ancak bu durum, mal sahibinin eşinin mirası kimler ile paylaştığına göre değişiklik göstermektedir. Eğer miras, bırakan kişinin altsoyu ile paylaşılacak ise mirasın dörtte biri geçerli olmaktadır.

Miras bırakan kişinin ebeveynleri ile mirasçılık durumunu paylaşıyor ise mirasın yarısını miras payı olarak alabilmektedir. Miras bırakan kişinin büyükanne ve büyükbabaları ile, ayrıca onların çocukları ile birlikte mirasçı ise mirasın dörtte üçünü almaktadırlar. Eğer bu belirtilen kişilerden hiçbiri hayatta değilse tüm miras eşe gitmektedir.

Miras Paylaşımı Davası Nedir?

Mirasın payı hesaplama işlemleri yapılırken, ölen kişinin yakınları arasında bir anlaşmazlık yaşanması durumunda süreç mahkemeye taşınmaktadır. Bu sürecin adına da miras paylaşımı davası denmektedir. Bu davayı açabilmek için herhangi bir sürenin beklenmesine gerek duyulmamaktadır. Miras paylaşımı davası mahkemeleri Medeni Kanun’un 647. maddesine göre yürütülmektedir. Mirasçılar arasında ölen mal sahibi eğer eşit bir paylaşım yapmamış ise taraflar bu duruma itiraz edebilmektedir. Bir diğer önemli nokta ise dava miras mallarının satılmasıdır. Bu ve benzeri durumlarda taraflar adil bir biçimde malların dağıtılması için mahkemeye başvuru yapabilmektedir.

Octovan ile Tanışın!

Her türlü nakliyat işleminizde doğru nakliyat firması seçimi yapmak için tek yapmanız gereken internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden Octovan’a ulaşmaktır. Hizmet almak isteyen kişilere nakit ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunan Octovan’da sabit fiyat garantisi sunuluyor. Ek hizmet talebi olmadığı durumlarda teklif edilen fiyat kesinlikle değişmiyor. En kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile hizmet alan kişilere ulaştıran Octovan; ev taşımadan şehirlerarası nakliyata, depolama hizmetlerinden evden eve nakliyat hizmetlerine kadar her nakliyat hizmeti için sizin yanınızda!

Sadece alanında en 5 yıl tecrübeli profesyonel taşıma ekipleri ile çalışan Octovan, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için taşıma ekiplerine düzenli olarak eğitimler vermektedir. Nakliyat firmalarının yeterliliklerini sürekli olarak takip eden Octovan’da eşya hasar güvencesi de bulunmaktadır.

Taşınma sırasında, öncesinde ya da sonrasında eşyaların hasar görmesi durumunda, nakliyat firması oluşan hasarı aynı gün içinde karşılamaktadır. Taşınma günü yaşanabilecek her türlü sorunun çözümü için müşteri destek hattı ile her zaman hizmet alan kişilerin yanında olan Octovan, en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunmaktadır.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın

Ek olarak, Oturma Ruhsatı Nedir ve Nasıl Alınır? Başlıklı yazımızı okuyarak oturma ruhsatı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…