Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de insanların yaşadığı binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır? Sorusu büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde yaşanan depremler ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeni ile binlerce insan hayatı kaybetti ve kaybetmeye de devam ediyor. Yaşanan trajik can kayıplarını yok etmek için depreme dayanıklı bina inşa edilmesi ve maddi kazançlar için göz ardı edilen önlemlerin harfiyen uygulanması gerekmektedir. Yazımızda, binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtı detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız depreme dayanıklı bina konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.
Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de insanlar, hayatlarını güvenli binalarda yaşamak ve ailelerini korumak istemektedirler. Fay hatlarının çok yoğun olduğu Türkiye’de depreme dayanıklı bina bulabilmek hayata daha sıkı tutunmak anlamına gelmektedir. Dış görünüşünü incelediğinizde çok estetik ve donanımlı görünen daire ya da apartmanlar depreme dayanıklı bina başlığı altında incelendiğinde sınıfta kalabilmektedir.
Bir apartman ya da dairenin depreme dayanıklı bina olup olmadığını anlayabilmenin en iyi yöntemlerinden bir tanesi deprem yönetmeliğinin sunduğu bilgileri takip etmektir. Eski deprem yönetmeliği zamanında inşa edilen binalar depreme çok daha az dayanıklı olurken, yeni dönem deprem yönetmeliğine göre yapılan apartmanlar depreme çok dayanıklıdır.
Bu neden ile binanın depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır ? Sorusunun yanıtlarından bir tanesi binanın inşa edildiği yılı incelemektir. Bunun yanı sıra, bir binanın depreme dayanıklılık açısından incelenmesi için önemli ve büyük çaplı testlerin yapılması gerekmektedir.
Depreme Dayanıklı Bina Belirleme Yöntemleri
Depreme dayanıklı bina belirleme çalışmaları kapsamında yapılması gereken öncelikli işlem binanın yaşının kontrol edilmesi işlemidir. Özellikle 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depreminin ardından devlet tarafından çok daha detaylı ve kapsamlı oluşturulan yeni deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen binalar depreme karşı çok daha dayanıklı olurken, 2000 yılından önce yapılan binalar daha riskli binalar olarak tanımlanmaktadır.
Deprem riskini ciddiye almayan bazı bina sahipleri eski dönemde yapılan ve büyük risk altında olan yapıları, dış cephe kaplaması, yüzeysel boya ve hasar onarımları ile sağlam bir bina görünüme sokmayı başarmaktadır. Ancak bu riskli binaların kullanılmaya devam etmesi insanların hayatını göz göre göre riske atmak anlamına gelmektedir. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan bir tanesi, bir binanın yaşı ne kadar fazla ise o binanın depreme karşı dayanıklılığı da o ölçüde azalmış demektir.
Günümüzde çok kapsamlı ve koruyucu bir deprem yönetmeliğinin devreye girmesi ile birlikte yapılan binalarda depreme dayanıklılık yüzdesi çok artmış durumdadır. Bu binalar inşaat sürecinde yerel yönetimler ve gerekli yetkili kurumlar tarafından sürekli olarak denetlendiği için gerekli önlemler en üst seviyede alınmaktadır. Yeni deprem yönetmeliği ile birlikte kaçak bina yapılmasının da önüne geçilmektedir.
Tüm bunlara ek olarak, yönetmeliğe bağlı denetimlerin yapılması ile birlikte yapının inşa edildiği zemin de bina dayanıklılığını artıran unsurların başında gelmektedir. Bir bina yapılırken binanın bulunacağı zemine göre uygun temel koşullarının yaratılması ya da gerekli şartların sağlanamadığı bir zeminde bina inşaatının yapılmaması gerekmektedir.
Depreme Dayanıklı Bina Tespiti
Türkiye’de dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında depreme dayanıklı bina tespiti gelmektedir. Depreme dayanıklı bina tespiti yaparken işin uzmanlarından destek almak en doğru tercih olmaktadır. Depreme dayanıklı bina tespiti yapmak için profesyonel olarak hizmet veren danışmanlardan destek almanızı tavsiye ediyoruz. Bu süreçte danışmanlar hasar raporu, depreme dayanıklılık raporu ve binanın gerçek ömrünün tespitini yapmaktadır.
Bu uygulamalar ile deprem dayanıklılık testleri ve tüm detaylarla bina derinlemesine bir şekilde incelenmektedir. Ek olarak, depreme dayanıklı bina konusunda uzman olan inşaat mühendisleri ve yapı mühendisleri de binanın sahip olduğu taşıyıcı sistemi kontrol ederek, örnekler ve analizler ile size net bir rapor sunabilmektedirler.
Depreme dayanıklı bina sadece sizin için değil ailenizin tamamı için büyük bir önem taşımaktadır. Bu yüzden depreme dayanıklı bina içerisinde yaşadığınızdan emin olmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer bu konuda şüpheleriniz var ise ve yeni deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde inşa edilmiş bir binada yaşamak istiyorsanız tüm nakliyat işlemleriniz için Octovan her zaman hizmetinizde!
Octovan İle Kolayca Taşının!
Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.
Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.