Yurtiçi Görev Yolluğu (Harcırah) Nasıl Hesaplanır?

0
3172

Türkiye’de binlerce kişi zorunlu nedenlerden dolayı ev taşıma yapmak zorunda kalıyor. Bu zorunlu nedenlerin temelinde ise genellikle iş hayatı bulunuyor. Çalışan kişiler, belirli bir süre için farklı bir yere atanmaları durumunda harcırah almaktadırlar. Peki harcırah tam olarak nedir? Memur ya da hizmetlilere iş nedeni ile esas görevli oldukları yerden başka yere geçici ya da sürekli olarak atanmaları durumunda yapacakları ek taşınma masrafları için yapılan ödemedir. Bu yazımızda, yurtiçi görev yolluğu hesaplanırken hangi unsurlara dikkat edildiğini detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız görev yolluğu hesaplama konusunu detaylı bir şekilde incelemeye başlayabiliriz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Harcırah hesaplaması yapılırken bazı durumlar göz önüne alınmaktadır. Yolluk hesaplaması dikkate alınan maddeler, gündelik, aile giderleri, yol giderleri ve yer değiştirme giderleridir. İş şartlarınıza göre bu maddelerin biri, birkaçı ya da tamamı için ödeme alabilmektesiniz. Yurtiçi görevlendirmeler iki şekilde yapılmaktadır. Bunlardan ilki sürekli görev ve diğeri ise geçici görevdir. Bu iki görevlendirmede farklı maddeler göz önüne alınarak yolluk hesaplaması yapılmaktadır. Harcırah hesaplama konusunda hesaplama konusunda aklınızda soru işareti kalmaması için bazı önemli bilgileri sizler ile paylaşacağız.

2020 Yolluk (Harcırah) Ücretleri

2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’na göre harcırahlara 2020 yılı için % 8,8 zam yapılmıştır. Kadro seviyelerine göre 2020 yılı yurtiçi yolluk (Gündelik) ücretleri ise şöyledir: Aylık – Kadro Derecesi 5-15 olanlar: 42,15 TL, Aylık – Kadro Derecesi 1-4 olanlar: 43,35 TL, Ek göstergesi 3000(dahil) – 5800(hariç) olan kadrolarda bulunanlar: 49,15 TL, Ek göstergesi 5800(dahil) – 8000(hariç) olan kadrolarda bulunanlar: 52,35 TL, Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek kadroda bulunanlar: 56,10 TL

Geçici Görev Yolluğu

Geçici görev yolluğu hesaplanırken belirli kriterler değerlendirilmektedir. Kanun kapsamında bulunan kurumlara ait bir görevin tamamlanması amacı ile geçici olarak yurt içinde başka bir bölgeye gönderilen, memur ve hizmetlilere geçici görev harcırahı ödemesi yapılmaktadır. Geçici görev yolluğu olarak yol gideri, gündelik, görev mahalli ile istasyon, konaklama giderleri, iskele, terminal ya da durak arasındaki mutat taşıt gideri, hamal gideri ve bagaj giderleri için ödeme yapılmaktadır. Ancak resmi bir görev ile memuriyet mahalli içinde bir bölgeye atananlara gündelik ödemesi yapılmaz.

Geçici bir görev ile memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden, bu bölgede ya da yolda öğle ve akşam yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik ödemesi yapılmaktadır. Konaklama giderlerinin ödemesinde, denetim görevlilerine görev süreleri boyunca ödeme yapılırken, diğer memur ve hizmetlilere ise her görevlendirme ve görevlendirme döneminin sadece 10 günü için konaklama masrafı ödemesi yapılmaktadır.

Sürekli Görev Yolluğu

Sürekli görev yolluğu, yurt içinde sürekli bir göreve naklen atananlara eski görev mahallinden yeni görev yerlerine gitmelerine ve aynı zamanda kendilerine ve ailelerine ait ev eşyalarının evden eve nakliyat işlemleri için oluşan giderler karşılığında verilmektedir. Bunun yanı sıra, ilk kez ataması yapılanlara sürekli görev yolluğu ödemesi yapılmamaktadır. Yurtiçinde yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin kendisi için yurtiçi gündeliğinin yirmi katı, harcıraha müstehak aile bireylerinin her biri için yurtiçi gündeliğinin on katı, her kilometre ya da deniz mili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi olarak hesaplama yapılmaktadır.

Ek olarak görevlinin kendisi ve her aile bireyi için ulaşım bilet ücretleri de ödenmektedir. Gündelik hesaplaması yapılırken de memurun atandığı derece temel olarak alınmaktadır. Gündelik ücreti, bir kişinin bir gün için yeme içme ve konaklaması için yapılan masrafa karşılık olarak yapılan ödemedir. Yurtiçi gündelik miktarı hesaplaması her yıl H cetvelinde görev, unvan, ek gösterge ve dereceler temel alınarak gerçekleştirilmektedir.

Ev Depolama

İş hayatındaki hızlı değişiklikler yaşantımızda da büyük değişikliklere neden oluyor ve eskisinden çok daha fazla iş ve şehir değiştiriyoruz. Ancak evden eve nakliyat işleri hem çok zaman alıcı hem de yorucu bir süreç olduğu için anında karar verip taşınamıyoruz. Bu noktada da devreye ev depolama hizmeti giriyor. Siz de iş nedeni ile esas görevli olduğunuz yerden başka yere geçici ya da sürekli olarak atanıyorsanız, ev depolama hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Ev taşıma işlemleri oldukça zor ve zahmetli olurken, eşya depolama hem daha ekonomik hem de daha kolay ve hızlıdır. İşiniz ya da benzer nedenlerden dolayı sürekli olarak şehir dışına çıkmak zorunda kalıyorsanız veya uzun süre evinize dönemiyorsanız ev depolama hizmeti ile tanışarak maddi açıdan önemli derecede tasarruf edebilirsiniz. Eğer ev depolama ya da eşya depolama hizmeti almaya karar verirseniz, tecrübeli taşıma ekipleri ile en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunan Octovan her zaman yanınzda!

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardrop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor. Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.