Genellikle, taşınma süreçleri ortaya çıktığında insanlarımız biraz stresli yaklaşırlar. Çıkılacak evden bu kadar eşyayı nasıl yeni eve taşıyacağız düşüncesi, yeni evi nasıl bulacağız düşüncesi, işlerimizin arasında bu taşınma işini nasıl aradan çıkartacağız gibi bir çok olumsuz sayılabilecek durumları örnek gösterebiliriz. Ancak diğer taraftan bakacak olursak aslında sizin ve aileniz için eğlenceli ve yararlı faaliyete dönüşebilir. Her şey bir kenara öncelikle yeni bir eve taşınmak sizlere bir yenilenme fırsatı sunar. Yeni bir bölgeye taşınmak demek, sizler için yeni bir ev, yeni dekorasyonlar, yeni bir çevreye sahip olmak ve farklı bir yaşam fırsatı sunar.
İnsanların kafasında belli başlı kaygılar oluşabiliyor. Yeni bir yere taşınmak çok kolay bir karar olmayabiliyor.
Bu kaygıları ikiye ayırabiliriz: Taşınma sırası ve taşınma sonrası.
Taşınma Sırası
Taşınma sırasında herhangi bir eşyanın başına gelebilecek en ufak bir problem keyfinizi kaçırabilir ya da oluşabilecek diğer dış faktörler’i sayabiliriz. Taşınma sırasında problemler yaşamamak için taşınma öncesi çok planlı bir şekilde plan yapıp süreç boyunca olumlu-olumsuz her durumu değerlendirip ona göre süreci belirlemelisiniz.
Taşınma Sonrası
Taşınma sürecini hallettiğiniz düşünelim.Yeni taşındığınız çevreye nasıl adapte olacağınızı sorgularsınız. Belki yıllardır edindiğiniz alışkanlıklar bir anda değişecek. Belki her sabah uğradığınız sevdiğiniz markete uğrayıp ekmek alamayacaksınız ya da her sabah işe gitmek için 8’de kalkıyor iken belki yeni eve geçmekle beraber daha erken kalkacaksınız. Uzak bir yere taşındıysanız eğer bir ihtimal belki de çocuklarınızın okulunu değiştirme gibi durumlarla karşılaşacaksınız. Yukarıda söylediğimiz taşınmanın iyi tarafları ile şimdi bahsettiğimiz karışık durumlar karşısında kafada oluşan soru işaretleri çok normaldir. İnsanı insan yapan merak duygusudur. İşte kafamızda oluşan bu soru işaretleri bütününe “taşınma psikolojisi” deriz.
Taşınma Psikolojisini İyi Atlatmanın Yolları
Taşınma psikolojisini en kolay ve sorunsuz atlatmanın en önemli yollarından biri taşınılacak yeri iyice araştırıp size en uygun yeri seçmeye özen göstermektir. Bu nokta çok önemlidir çünkü bazı insanlar taşındıktan sonra sadece çevresi kötü diye tekrardan yeni bir yere taşınma gibi çok büyük bir zahmete giriyor. Bu noktada bireyin ne istediği çok önemlidir.
Örnek olarak, sakin bir bölge yaşamak isteyen birinin zorunluluktan ötürü şehrin en işlek yerine taşınması gibi bir durumda kalırsa o bireyin psikolojik sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurması çok olasıdır ya da sosyal yaşantısı çok olan birinin şehrin en sessiz ve sakin bir bölgesine taşınması o kişiyi bir süre sonra sıkıntıdan bunalıma sokabilir.
Yeni bir eve taşınmadan önce, yeni evin bulunduğu semt çok kapsamlı bir şekilde araştırılmalıdır. Diğer önemli bir nokta ise evden eve taşımayı gerçekleştirecek firmanın güvenilirliğidir. Birçok taşıma şirketi mevcuttur ve birçoğu da evden eve taşırken çok uygun rakamlar önermektedir. Ancak önerilen uygun rakamlar, sizin ek talepleriniz (monte, de monte vb.) doğrultusunda artmaktadır. O nedenle her fiyata aldanmayıp sabit fiyat garantili bir taşımacı seçmek en doğrusudur. Aksi takdirde, size verilen fiyatın üstünde bir ücret ödediğinizde sizin firmaya olan güveninizi zedeler. Böylece daha ilk dakikadan tadınız kaçabilir. Ayrıca, taşımacının eşyalarınıza istemeden de olsa zarar verme ihtimali sizi haliyle huzursuz edebilir. Evden eve taşımalarda, taşımacının deneyimli olmasına ve (varsa) referanslarına göz atılmalıdır. Ek olarak, taşıma sigortası da incelenmelidir. Aksi durumda eşyalarınızın güvenliğine dair bir çok sorun ve güven problemi yaşayabilirsiniz.
Evden eve taşınmadan önce üzerinde düşünülmesi gereken konuları belirttik. Bu yazıyla bahsi geçen Taşınma Psikolojisi’ni en rahat şekilde atlatmanızı amaçladık. Yeni bir ev demek yeni bir sayfa demektir. Dileğimiz, bu yeni sayfayı en güzel şekilde açmanız ?