Ülkemizdeki en önemli sağlık hizmetlerinden biri olan aile hekimi uygulaması, 2011 yılından bu yana etkin biçimde hizmet vermektedir. Aile hekimi uygulaması ile ailenizin kolaylıkla koruyucu sağlık hizmeti alabilmesi sağlanır. Aile hekimliği uygulamasında her bireyin ikamet adresi baz alındığı için taşınma işleminin gerçekleşmesinin ardından aile hekimini değiştirmek için kişinin başvuru yapması gerekiyor. Teknolojinin verdiği imkanlardan faydalanarak aile hekimini değiştirebilmeniz mümkün! Bu değişikliği gerçekleştirmek için sırasıyla bir dizi işlem yapmanız gerekiyor. Yazımızda, bu işlemlerin neler olduğunu ve nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde sizlerle paylaşacağız.
Aile Hekimliği Nedir, Kimler Faydalanabilir?
Aile hekimliği hem bireylere hem de ailelere devamlı olarak ve çok yönlü sağlık hizmeti sunan bir uzmanlık alanıdır. Tüm yaş gruplarını ve literatürde yer alan bütün hastalıkları kapsamı içine almaktadır. Bu kapsamlı sağlık hizmetinin amacı birey ve aile fertlerine ilk adımda uygulanması gereken temel sağlık hizmetini vermek, erken tanı ve tedavi sürecini başlatmaktır. Aile hekimliği birimi, bir toplumun içinde yaşadığı stresli ortamda yaşam kalitesini ve sağlık seviyesinin gelişmesi noktasında kritik bir role sahiptir. Aile hekimi görevini üstlenen doktor, sorumluluğu altındaki bireyleri düzenli olarak belirli aralıklarla takip etmektedir. Aile hekimi, ihtiyaç halinde gözetiminde olan bireylerin muayene ve tedavilerini yapmakla yükümlüdür. Aile hekimliği birimi ile temel düzeyde sağlık hizmetlerinin bireylere en etkili ve en hızlı şekilde sağlanması, ikinci ve üçüncü basamak olarak da hastane ve laboratuvarların daha iyi ve etkin hizmet vermesini amaç edinmektedir.
Ali Hekiminizi Nasıl Öğrenebilirsiniz?
Bağlı bulunduğunuz aile hekimini öğrenmek için Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde bulunan uygulamayı kullanmanız yeterli olacaktır. Aile hekiminizi öğrenmek için ikamet adresinizi girerek sorgulama yapabilir ve bağlı bulunduğunuz hekimi hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Uygulama üzerinden sorgulamayı sadece ikametgah adresiniz üzerinden yapabilirsiniz. Çünkü aile hekimliği sistemi bireylerin ikamet adreslerini esas alıyor. Ek olarak, online aile hekimliği sorgulaması yapabilmek için T.C Kimlik Numarası girişi yapmak zorunludur. Aile hekimi sorgulama işlemi ile bireyin bağlı bulunduğu aile hekiminin adı, soyadı ve hekimin bulunduğu sağlık ocağının bilgilerine anında kolayca ulaşabilirsiniz.
İkamet Adresi Değiştikten Sonra Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?
Aile hekimi konusunda en önemli noktalardan bir tanesi de taşınma sonrasında aile hekiminizi de değiştirmeniz gerekmektedir. Bu süreci başlatmak için ikamet adresinizi değiştirmek ve eğer bağlı olduğunuz aile hekiminin sorumluluk bölgesi dışındaki bir yerde ikamet etmeye başladıysanız aile hekiminizi değiştirme işlemini yapmanız gerekiyor. Aile hekimini değiştirme işlemlerini artık online olarak hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Uygulama üzerindeki adımları ve prosedürleri takip ederek bu işlemi tercihinize göre tamamlayabiliyorsunuz.
Online Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?
Aile hekimini değiştirmek için birkaç farklı neden olabilir. Bağlı bulunduğu aile hekiminden memnun olmayan, ikamet değişikliği yapan ya da farklı nedenlerden dolayı aile hekimini değiştirmek isteyen bireyler, aile hekimi değişikliği işlemini online ortamda yapabiliyor. Bireyler, yeni aile hekimlerini il, ilçe ve birime göre kendileri seçebiliyorlar. İnternetin sağladığı imkanlarla kişilerin, herhangi bir kuruma giderek dilekçe doldurmalarına ya da sıra beklemelerine gerek kalmıyor. Aile hekimi değişikliği için tüm işlemlerin, internet erişimi bulunan cihazlar aracılığıyla çok hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmesi mümkündür. Öte yandan, Merkezi Hekim Randevu Sistemi kullanılarak aile hekimi öğrenme, aile hekimi değiştirme işlemleri ile birlikte tahlil sonucu öğrenme, randevu alma, randevu saati değişikliği gibi işlemler de çok kolay bir şekilde yapılabiliyor.
Adım Adım Online Aile Hekimi Değiştirme İşlemleri
Aile hekimini değiştirmek için Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği Aile hekimi değiştirme başvuru formunu online olarak doldurmanız gerekiyor. Formda, ikametgah nedeniyle değişiklik yapıyorsanız bu seçeneği işaretleyerek işlemlerinize devam ediyorsunuz. Ancak aile hekiminden memnun değilseniz ya da şikayetçiyseniz ve bu nedenle değişiklik istiyorsanız “kendi isteği” bölümünü seçmeniz gerekiyor. Bu formu yeni ikametgahınızın yakın çevresinde bulunan ve tercih ettiğiniz bir sağlık ocağına iletmeniz de yeterli olmaktadır. Bu işlemlerle yaklaşık 15 gün içerisinde aile hekiminiz yeniden seçebiliyorsunuz. Bu prosedürleri takip ederek şikayetçi olduğunuz aile hekimini de kolaylıkla değiştirebiliyorsunuz. Aile hekimi değiştirme işlemini online olarak E-Devlet sistemi üzerinden, E-Nabız sistemine giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet’te aile hekimi değiştirme işlemi için takip etmeniz gereken adımlar şunlardır:
- E-Nabız sistemine kaydınız varsa https://enabiz.gov.tr/ adresi üzerinden giriş yaparak, “Aile Hekimi Değiştir” seçeneğini tıklayarak işlemlerinize devam edebiliyorsunuz. Hangi aile hekimine bağlı olduğunuzu da buradan öğrenebilmeniz mümkün. Aile hekiminizin ismi bu bölümde yazarken, kutucuğun altında “Aile Hekimi Değiştir” seçeneği yer almaktadır.
- “Aile Hekimini Değiştir” seçeneğine tıkladığınızda, karşınıza gelecek olan sayfada geçiş yapmak istediğiniz hekimi görüntüleyebilmeniz için sistem sizden konum bilgilerinizi girmenizi talep edecektir.
- İl ve ilçe bilgilerinin girişi yapıldıktan sonra ilgili bölgede bulunan aile sağlığı merkezleri listesini görüntüleyebilirsiniz. Geçiş yapmak istediğiniz merkezi seçtiğinizde sayfanın alt kısmında geçiş yapabileceğiniz, uygun hekimler ve merkezler listelenecektir.
- Seçtiğiniz hekimin yan tarafında bulunan kutucuğu işaretleyerek, sayfanın altında bulunan “Aile Hekimi Değiştir” tuşuna tıklamanız yeterli olmaktadır.
- Eğer E-Nabız sistemine daha önce kayıt olmadıysanız, kayıt olmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır;
- E-Nabız sistemine E-Devlet sistemi üzerinden kayıt olabilmeniz mümkün. Bunun için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekiyor. E-Devlet şifresi ve T.C numaranız ile girişinizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Eğer E-Devlet şifreniz bulunmuyorsa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. Bu şifreyi almak için 2 TL ödemeniz ve kimliğinizi yanınızda bulundurmanız yeterli olacaktır. Herhangi bir nedenden dolayı şifrenizi ikinci kez almanız gerekiyorsa ödemeniz gereken tutar bu kez 4 TL olacaktır. Bu şifre size kapalı bir zarf içerisinde teslim edilmektedir.
- Şifrenizi aldıktan sonra (https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-e-nabiz-kisisel-saglik-sistemi) adresine giriş yapmanız yeterli olacaktır.
- Sayfa açıldığında ekranınıza gelecek “Kimliğimi Şimdi Doğrula” tuşuna basın.
- Ekranınıza gelen sayfada T.C kimlik numarası ve aldığınız şifrenizi girerek sisteme giriş yapın.
- Giriş yaptıktan sonra E-Nabız uygulaması ile ilgili gerekli bilgileri görebileceksiniz. Sayfanın alt bölümünde bulunan “Uygulamaya Git” tuşuna tıklayın.
- Bu adımın ardından otomatik olarak https://enabiz.gov.tr adresine yönlendirileceksiniz. Bu aşamada gerekli bilgilerin girişini yaptıktan ve şifrenizi oluşturduktan sonra kayıt işleminiz tamamlanmış olacak.
- Sonrasında yukarıda anlattığımız adımları uygulayarak, online aile hekimi değiştirme işleminizi yapabileceksiniz.
Aile Hekimi Değiştirme Koşulları
- Bir aile hekiminin 4.000’den fazla hastası varsa o aile hekimine geçiş yapılamamaktadır.
- Her kişinin son 3 ay içerisinde aile hekimleri arasında sadece 1 kez geçiş yapabilme hakkı vardır.
- Herhangi bir aile hekiminden bir diğerine geçiş her ayın 5’i ile 21’i arasında yapılması durumunda geçiş işlemi bir sonraki gün itibariyle tamamlanır, her ayın 21’inden sonra yapılan geçişler ise ancak gelecek ayın 5’i itibariyle aktif olur.
- Aile hekimleri arasında yapılan her türlü değişiklikler, değişiklik işlemi gerçekleşene kadar devam etmektedir.
- Mobil e-nabız uygulamasında bazı sistemsel farklar görülebilmektedir ancak, aile hekimini değiştirme adımları genel anlamda aynıdır.
- Aile hekimleri arasında geçiş yapılmak istendiğinde öncelikle geçiş yapılmak istenen aile hekiminin il ve ilçesini seçmek gerekirken, bu seçimlerden sonra “Aile Sağlığı Merkezi” ve bu listede hekim seçiminin de yapılması gerekmektedir. Listede hekimler değişik renklerde kullanıcıların karşısına çıkarken; aile hekimlerinin üzerine 3500’den az kişinin kayıtlı olduğu durumlarda aile hekimleri yeşil renk olarak, 3500-400 arası kişi kayıtlı olduğu durumlarda aile hekimleri sarı renk olarak gösterilirken, aile hekimlerinin üzerinde 4000 kişiden fazla kayıt olması durumunda ise kırmızı renkle gösterilen aile hekimlerinin seçimi gerçekleştirilememektedir.