Emtia Sigortası Nedir? Nasıl Hesaplanır?

0
1639

Yeni bir eve taşınmanın heyecanı aynı zamanda eşyaların toparlanma ve en iyi şekilde taşınma işlemlerinin getirdiği endişeyi de yaratabiliyor. Ancak güvenilir nakliyat firmaları sayesinde siz de endişe yerine kendinizi heyecanın ve yeni bir eve taşınmanın mutluluğuna bırakabilirsiniz.

Taşınmadan önce herkesin ilk aklına gelen düşünce elbette ki eşyaların güvenilir ve zarar görmeden taşınıp taşınmayacağıdır. Bunun için özel olarak tasarlanmış bir sigorta olduğunu biliyor muydunuz? Eğer bilmiyorsanız endişe etmeyin. Sizler için araştırdığımız emtia sigortası hakkındaki tüm detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Emtia Sigortası Nedir?

Emtia sigortası bir diğer deyişle nakliyat sigortası, eşyalarınızı taşınma sırasında doğabilecek çeşitli risklere (kayıp yani ziya, zarar ve hasar) karşı teminat altına alan bir sigorta türüdür. Teminat kapsamı bakımından inceleyecek olursak üç tür nakliyat sigortası bulunmaktadır. Bunlar;

Tam Ziya Teminatı

Eşyalarınızın poliçede belirlenen sebeplerle taşınmanın gerçekleştirildiği araçla beraber tüm değerini kaybetmesi durumunda teminat altına alınmasını sağlamaktadır. Bu teminat türü yalnızca eşyalarının tamamının zarar görmesi durumunda devreye girer. Bunun dışında oluşan hasarlar bu teminat kapsamında değildir.

Dar Teminat

Eşyalarınızın taşınma sırasında kısmi hasara uğraması sonucu kayıplarınızın güvence altına alınmasını sağlamaktadır.

Geniş Teminat

Bu kapsamda yer alan teminat herhangi bir vasıta ayrımı yapmadan tüm tehlikeleri kapsam içerisine almaktadır. Yani taşınan malların uğrayabileceği tüm hasarlara karşı koruma sağlamaktadır. Ancak bu teminatın bazı kısıtlı koşullarının bulunduğunu da hatırlamamız gerekir. Bunlar bazıları;

  • Sigortalının bilerek verdiği ziya, zarar veya masraflar,
  • Kanuna aykırı durumlar (kaçakçılık, gizli ve yasak ticaret vb.)
  • Taşıma şartlarına uygun hareket edilmemesi, eşyaların ambalajlanması veya hazırlanması sırasında uygunsuz ve yetersizlik sonucu oluşabilecek hasar, ziya veya zararlar,
  • Sigortalı eşyaların gizli kusuru ve bunlardan doğabilecek hasar, ziya veya masraflar,
  • Sigortalı eşyaların olağan hacim veya ağırlık kaybı ya da yıpranması ve aşınması olarak belirtilmektedir.

Evden eve nakliyat konusunda en dikkat edilecek hususların başında hangi firmayla çalışmanız gerektiği gelmektedir. Alanında uzman ekibe sahip, teknolojiden faydalanan ve güvenilir taşıma hizmeti sunan bir firma sayesinde taşınma telaşı, tatlı bir heyecana dönüşecektir. Çünkü yeni bir eve taşınmak demek aslında yeni bir hayata da başlangıç yapmak demektir. Eski anılarınız siz de saklı kalır ve yeni anılar biriktirerek hayatın güzelliğini yaşamaya devam edersiniz.

Emtia Sigortası Neye Göre Hesaplanır?

Nakliyat sigortası hesaplaması için bazı faktörler göz önüne alınmaktadır. Bu faktörlerin arasında en önemlileri elbette taşınacak mallar ile ilgili olanlardır. Malın cinsi, toplam kütle hesabı, niteliği ve malların paketlenme biçimleri nakliyat sigortası bedelini etkileyen faktörler arasındadır.

Aynı zamanda poliçe bedeline etki eden bir diğer husus da sigortanın kapsamıdır. Örneğin sigortanın eşyaların tamamının kaybını içeren tam ziyan teminatı veya beklenmedik kazalar (kamyonun devrilmesi gibi) sonucunda ortaya çıkan hasarları kapsayan dar teminat sigortanın bedeli açısından farklılık göstermektedir. Ayrıca taşıma işlemini yapan aracın tipi, mesafe uzunluğu, sefer sayısı ve seferin kilometre bazındaki uzaklığı da yine sigorta bedelinin belirlenmesinde etkilidir.

Burada unutulmaması gereken; emtia sigortasının hesaplanması için genel bir formül bulunmamakta ve firmadan firmaya göre değişiklik göstermektedir. Yine de bir örnekle açıklayacak olursak; örneğin eşyaların tamamının kaybedilmesi veya kullanılamaz durumda olması, sigorta şirketinin müşteriye ödeyeceği tazminat tutarı belirlenen hasar miktarının sigorta bedelinin sigortanın değerine bölünmesi ile ortaya çıkan sonuçla çarpılması ile elde edilir. Ancak bu durumun her sigorta yapan firmada farklılık gösterebileceğini yeniden hatırlatalım.

Dikkat Edilecek Konular

Nakliyat sigortaları, eşyaların taşınma esnasında görebileceği zarara karşı taşıyan firmanın eşyanın mali değerinden olan sorumluluğu için yapılmaktadır. Bu sigorta, hem taşıma işlemini yapan nakliye firmalarını hem de kişinin eşyalarını güven altına almak için geliştirilmiştir. Taşınacak eşyaların belirlenen tarih ve zamanda güvenilir ve zararsız şekilde taşınması oldukça önemlidir. Nakliye sırasında eşyalarda veya araçta doğabilecek öngörülemeyen hasarlar, sigorta kapsamında olacağı için nakliyat sigortaları sıklıkla tercih edilen sigorta türleri arasında yer almaktadır.

Nakliyat sigortalarının teminatları ana ve ek teminatlar olarak ayrılmıştır. Bunların detayını yukarıda açıklamıştık. Ancak özetle ana teminatlar; aracın devrilmesi, aracın bir yere çarpması veya araca çarpılması, yangın, yol şartları sebebiyle yaşanan hasarlar ve yıldırım düşmesi içerisinde sayılabilir.

Ek teminatlar ise genel olarak; yükleme, nakil veya boşaltma sırasında ortaya çıkabilecek zararlar, deprem, savaş gibi sosyal ve doğal olaylar, hırsızlık gibi durumlardır.

Nakliyat sigortaları eşya veya mal gibi şeyler olabileceği gibi altın, mücevher, para veya kıymetli evrak gibi varlıklar için de yapılabilmektedir.

Nakliyat sigortası için söyleyebileceğimiz bir diğer konu da poliçelerin sefer bazında düzenlenmesidir.