Satılık Arsa Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

0
606

Yatırım yapmak için pek çok farklı seçenek olsa da Türkiye’deki en iyi yatırım araçlarından bir tanesi satılık arsa için yapılan harcamalardır. İstediğiniz özelliklerde bir ev ya da apartman inşa etmek için ya da yatırım amaçlı satılık arsa almayı planlıyorsanız mutlaka bilmeniz gereken bazı önemli maddeler vardır.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Yazımızda, satılık arsa alım aşamasında yapılması gereken işlemleri detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız yatırımcılar için büyük önem taşıyan satılık arsa konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Belediye Rayiç Bedeli Belgesi Nasıl Alınır?

Yatırım ya da kullanmak amacı ile tam istediğiniz gibi bir satılık arsa buldunuz ve zaman kaybetmeden bu arsayı almak istiyorsunuz. Bu aşamaya gelindiğinde satılık arsayı alabilmeniz için yapmanız gereken işlemlerden ilki belediye rayiç belgesini almaktır. Peki belediye rayiç bedeli belgesi nedir, rayiç bedeli belgesi nereden alınır ve nereye verilir? Yazımızda bu soruların detaylı yanıtlarını bulabilirsiniz.

Belediye rayiç bedeli belgesi için alıcı veya satıcı tarafın tapu fotokopisi ile arsanın sınırları içinde bulunduğu belediyeye başvuru yapması gerekmektedir. Alıcı ile satıcı tarafın belediyeye birlikte gitme zorunluluğu yoktur. İki taraf da farklı zamanlarda giderek işlemlerini tamamlayabilir. Belediye çalışanları, belediye rayiç bedeli belgesi için arsanın ada parsel numarası ve tapuya kayıtlı olan isim bilgilerine göre arsanın detaylı bilgilerini görebilmektedir.

Bilgilere ulaşım sağlayan belediye çalışanı; belediye rayiç bedelini gösteren belgeyi, belgeyi isteyen kişiye verme yetkisine sahiptir. Alınan belediye rayiç bedeli belgesi arsanın alım veya satım işlemlerinin gerçekleştirileceği gün içinde tapuya verilmek üzere saklanmaktadır.

Nüfus Cüzdanı ve Resim

Satılık arsa almak veya satmak istediğiniz zaman alıcı ya da satıcı olarak notere gittiğiniz zaman nüfus cüzdanınızı mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Satılık arsa alım satım işlemlerinde üzerinde TC kimlik numarası yazılı olan nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisini de yanınızda taşımakla yükümlüsünüzdür.

Kimlik fotokopisi dışında yanınızda olması gereken belgeler, arsa satışı yapan kişi için 1 adet ve satılık arsa alan kişi için 2 adet resim bulundurmanız zorundadır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi, verilecek resimlerin daha önce herhangi bir yerde kullanılmamış olmasıdır. Resimler üzerinde herhangi bir yırtık veya damga olan ifadeler yer almamalıdır. Ek olarak, resmi kuruma vereceğiniz resim kesinlikle orijinal resim olmalıdır, eğer fotokopi vermek isterseniz talebiniz geri çevrilecektir.

Vergi Borcu Yoktur Yazısı

Satılık arsa alırken yapılması gereken bir diğer işlem de vergi borcu yoktur yazısının alınmasıdır. Vergi borcu yoktur yazısı arsanın bağlı bulunduğu belediyeden alınabilmektedir. Arsa alış satış işlemlerinde vergi borcu yoktur yazısının olması bir zorunluluktur.

Almayı düşündüğünüz satılık arsa üzerinde daha önceki dönemlere ait bir borcun bulunmaması gerekmektedir. Eğer satılık arsa üzerinde bir borç gözüküyor ise öncelikli olarak bu borcun ödenmesi gerekmektedir. Bu neden ile satılık arsa alım satım işlemleri yapılırken arsanın vergi borcunun olup olmadığı detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Bu adımlar tamamlandıktan sonra tapu işlemlerinin başlamasından önce borçlar satışı yapacak kişiye bildirilmeli, pazarlık ile anlaşılmış olan son fiyat ne kadar ise belirlenen bu fiyat üzerinden çift taraflı bir anlaşma yapılarak en son fiyat ortaya çıkarılmalıdır.

Tapu Aslı veya Fotokopisi

Satılık arsa alım satım işlemlerine geçmeden arsa tapusunun aslı, eğer aslı yoksa fotokopisi notere gitmek önce hazırlanmak zorundadır. Eğer arsa tapusunun aslı ya da fotokopisi bulunmadan notere giderseniz işlemlerinizi tamamlayamadan geri dönmek zorunda kalırsınız.

Deprem Sigortası

Satılık arsa alım satım işleminin gerçekleşebilmesi için deprem sigortasının yaptırılması bir zorunluluktur. Arsayı alan kişi 1 gün önceden satın alacağı arsa üzerinde deprem sigortasını dilediği bir sigorta şirketi ile anlaşarak yaptırmak ile yükümlüdür.

Arsanızı satın aldıktan sonra ihtiyaç duyacağınız her nakliyat hizmeti için Octovan her zaman yanınızda! En kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunan Octovan evden eve nakliyat hizmetinden ofis taşıma ve parça eşya taşıma hizmetine, asansörlü nakliyat hizmetinden eşya depolama hizmetine kadar ihtiyaç duyabileceğiniz her nakliyat hizmetini büyük bir özen ile gerçekleştiriyor. Profesyonel taşıma ekipleri ile güvenli ve hızlı nakliyat yapan Octovan’a internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden ulaşabilirsiniz.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.