Taşınma Yardımı ve Kira Desteği Ödemesi Nedir?

0
1277

Devlet, Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan zorlu koronavirüs salgını sürecinde taşınma yardımı yapmaya devam ediyor. Bu süreçte taşınma yardımı için öncelik kentsel dönüşüm projelerine veriliyor. Devlet, evini kentsel dönüşüme vererek kiraya çıkan kişilere aylık olarak 1.150 TL kira desteği ödemesi ve kiracılara da taşınma yardımı başlığı altında 2 bin 350 TL ödeme yapıyor. Özellikle pandemi süreci boyunca kira yardımı konusu birçok kez gündeme gelmesine rağmen vatandaşlar için ek bir kira yardımı ödeneği oluşturulamadı. Ancak bu zorlu süreçte Devlet, evini kentsel dönüşüm kira desteği ödemesi ve taşınma yardımı ödemelerini sekteye uğratmadan ödemeye devam etti. Octovan Blog olarak, bu yazımızda, kentsel dönüşüm kira yardımı, taşınma yardımı başvuru şartları, kira ve taşınma yardımı için başvuru yapılacak yerler ve bu yardımlara kimlerin başvurabileceği gibi birçok maddeyi detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız taşınma yardımı ve kira desteği ödemesi hakkında öne çıkan tüm detayları birlikte incelemeye başlayabiliriz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Covid-19 salgını dönemi boyunca çok sayıda kişi işini kaybetti veya ücretsiz izne çıkmak zorunda kaldı. Bu ve benzeri nedenler dolayısıyla da insanlar kira ödemelerinde büyük sıkıntılar yaşadılar. Kirasını ödemekte zorluk yaşayan vatandaşlar devletin düzenli kira yardımı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmek için büyük çaba sarf etti. Ancak koronavirüs pandemi sürecinde ihtiyaç sahiplerine herhangi bir kira yardımı ödeneği oluşturulamadı. Bu süreçte vatandaşlara destek olarak kentsel dönüşüm kira yardım ödemeleri aksatılmadan devam etti. Koronavirüs salgını sürecinden bağımsız olarak Devlet, kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak amacı ile alınan önlemler kapsamında evini kentsel dönüşüme veren kişilere düzenli olarak kira yardımı yapmaya devam ediyor.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne kadar ve Kaç Ay Ödeniyor?

Kentsel dönüşüm kira artışı zam oranı her yıl Mayıs ayında Çevre ve Şehircliik Bakanlığı tarafından ilan edilmektedir. Ancak 2020 yılı için kentsel dönüşüm kira artış zam oranı henüz açıklanmadı. Bunun nedeni ise tüm Dünyayı etkisi altına alan ve ekonomiyi olumsuz etkileyen koronavirüs salgınıdır. Bu zam oranının da kısa bir süre içerisinde açıklanması bekleniyor.

İllere Göre Kentsel Dönüşüm Kira Desteği Ödemesi ve Taşınma Yardımı İçin Ne Kadar Ödeniyor?

Kentsel dönüşüm için yapılan kira desteği ödemesi ve taşınma yardımı tutarları illere göre değişiklik göstermektedir. Kira yardımı ödemesi 6 bölgeye ayrılarak belirlenmektedir. Bu doğrultuda en düşük kira yardımı bölgesinde yer alan iller için kentsel dönüşüm kira yardımı ücreti 715 TL olarak ödenirken, en yüksek bölge için ödenen tutar ise aylık 1.150 TL olmaktadır. Öte yandan, taşınma yardımı için ödenen en düşük devlet yardımı 1.430 TL olurken, en yüksek tutar ise 2 bin 300 TL olmaktadır. Kentsel dönüşüm kira yardımı süresi de oturduğunuz konutun bulunduğu bölgeye göre hesaplanmaktadır. Kentsel dönüşüm kira yardımı alınan taşınmazın riskli yapı ilan edilen bölgede yer alması durumunda ödenecek tutar 48 ay olurken, farklı bölgelerde bulunan taşınmazlar için kentsel dönüşüm kira yardımı süresi 18 ay ile sınırlandırılmıştır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı ve Taşınma Yardımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Başvuru dilekçesi,
  • Tapu belgesi ve Güncel Taşınmaz Kaydı,
  • Başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde firmayı temsil yetkisine sahip kişiye ait imza sirküleri,
  • Riskli yapının yıkım bilgisinin A.R.A.A.D. Bilgi Sistemine girilmiş olması,
  • Riskli yapının tahliye edildiğine dair Adres Bilgileri Raporu ya da ilgili belediyeden alınacak yazı,
  • Hak sahibine/vekiline ait T.C. Ziraat Bankası A.Ş. vadesiz TL hesap cüzdanı fotokopisi

İş yeri kiracılarının başvuru dosyasına eklemesi gereken belgeler;

  • Kurumdan alınacak başvuru formu,
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  • Riskli bina adresine ilişkin vergi levhası,
  • Yeni taşınılan adrese ilişkin vergi levhası,
  • Riskli yapı belirtme yazısı fotokopisi,
  • Kamu Bankalarından birinde açılmış vadesiz hesaba ait cüzdanın fotokopisi bulunmaktadır.

Kira Desteği Ödemesi ve Taşınma Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri üzerinden yapılabilmektedir.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardrop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor. Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.