Taşınma İzni Nedir, Kimler Kullanabilir?

0
1220

Yeni bir eve taşınmak yaşamınızın her alanında değişiklik yapmak anlamına geliyor. Yeni evinizi kiralamış ya da satın almış olmanızın hiçbir önemi yok, çünkü yapmanız gereken çok fazla işlem var ve bu işleri belirli bir zaman dilimi içerisinde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Örneğin elektrik, su, doğalgaz, internet aboneliklerinizin yeni adresinize taşınması, ikamet adresi değişikliği, aile hekimi değişikliği ve buna benzer çok sayıda işlem… Bu listeyi bir sayfa kadar uzatabilmeniz mümkün! Yeni evinizi buldunuz ve taşınmaya karar verdiniz, peki bütün bu işlemleri yoğun çalışma temposu içerisinde nasıl tamamlayacaksınız?

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

İşte bu soru herkesin ortak problemi. Bütün bu işlemleri hafta sonu izninizde tamamlayabilmeniz mümkün değil, çünkü aboneliklerini taşıyacağınız kurumların çoğu hafta sonu hizmet vermiyor. Bu durumda akıllara taşınma izni geliyor doğal olarak. Peki taşınma izni nedir ve taşınma izninden kimler yararlanabilir? Bu soruların tamamının detaylı cevaplarını ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz. Eğer siz de hazırsanız, taşıma izni hakkında bilgiler paylaşmaya başlayabiliriz.

​Taşınırken Yapılması Gereken İşlemler

Yazımızın giriş bölümünde bahsettiğimiz gibi taşınma işlemi sadece 1 ya da 2 günde halledilebilecek bir işlem değil maalesef! Yeni bir eve taşınırken yapılması gerekenleri listelememiz gerekirse; eşyaların düzgün bir şekilde toplanması, kırılacak eşyaların paketlenmesi, elektrik, su, telefon, doğalgaz ve internet gibi bütün faturalı aboneliklerin yeni adrese nakledilmesi, taşınacağınız evin eksiklerinin giderilmesi, gerekli tadilatının yapılması, evinize kutular halinde gelen eşyaların yerleştirilmesi sayılabilir. Fakat, bu oluşturduğumuz liste sadece öne çıkan maddelerdir.

Taşınma sürecinin içine girdiğinizde daha başka birçok detayın da sizi beklediğini göreceksiniz. Örnek olarak, okul değişikliği yapılması gereken çocuklarınız da varsa bu durum sizin için başlı başına bir probleme dönüşebilir. Okul seçimi için yapılacak görüşmeler, maliyet hesaplamaları ve servis ücreti gibi konular da cabası… Okul transfer işlemleri tek başına birkaç gün alabilmektedir. Bu yüzden bu kadar çok işi düşünürken iş yerinizde kendinizi büyük bir stres altında hissetmeniz çok normaldir. Bu sıkıntıları iş yerinize yansıtmamak hem de daha hızlı ve kolay bir şekilde yeni evinize taşınabilmeniz için taşınma iznine ihtiyacınız olacak.

Taşınma İzni Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiye’de ve dünyada taşınma oranları her geçen yıl yükselmektedir. Özellikle kentsel dönüşüm ve değer kazanan bölgelerdeki kira rayiçlerinin artması, gayrimenkul sektörünün hareketlenmesine ön ayak olmaktadır. Bu ve benzeri gelişmeler nedeniyle de evlerini taşımak zorunda kalan insan sayısı da her geçen gün önemli miktarda artış göstermektedir. Evlerini taşımak durumunda olan insanların çok büyük bir bölümünü aktif olarak çalıştığını var sayarsak, yılın her bölümünde önemli bir ölçekte çalışan kişiler taşınma izni kullanmak durumunda kalıyor. Bu durum da işveren için önemli bir sorun anlamına gelebilmektedir. İşlerin aksaması ya da verimliliğin düşmesi gibi… Peki taşınma iznini kimler, hangi koşullarda kullanabilirler?

Taşınma İzni Kullanma Koşulları

Taşınma işlemi çok fazla emek ve zaman isteyen bir işlem olmasına rağmen İş Hukuku’nda ev taşıma izni bulunmamaktadır. Fakat, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 55/j maddesine göre ücretli veya talebinize bağlı olmak üzere ücretsiz izin kullanabilme hakkına sahipsiniz. 4857 Sayılı İş Kanunu’nda izin uygulaması hakkında; İş Yasası’nın 55/j maddesi işverence verilecek diğer izinleri kanun kapsamına almıştır. Buna göre, işverence gerek hizmet sözleşmesi gerekse toplu sözleşme ile kararlaştırılacak (taşınma, doğum için erkeğe verilen izin gibi) durumlarda da işçinin izne gönderilmesi gereklidir. Taşınma ve bu gibi durumda da işçinin tüm aylık ücret ve diğer mali haklarından kesintisiz faydalandırılmaya devam edilmesi öngörülmektedir. Fakat burada unutulmaması gereken nokta, kanunda taşınma izni başlığı altında bir maddenin bulunmamasıdır. İşveren ile taşınma durumunun paylaşılması durumunda içinde bulunulan duruma ve karşılıklı anlaşmaya göre ücretli ya da ücretsiz izin kullanılabilmektedir.

Eğer taşınmaya karar verdiyseniz ilk olarak yapmanız gereken şey durumu işveren ile paylaşmaktır. Taşınma sürecine girdiğinizi işvereninize söyleyerek izin kullanma talebinde bulunabilirsiniz. İşverenin ücretli ya da ücretsiz izin vermesi bazı koşullara bağlıdır. Örneğin, taşınma sürecinizde ücretli izin hakkınız bulunmuyorsa otomatik olarak ücretsiz izin talebinde bulunmanız gerekiyor. Eğer ücretli izin hakkınız varsa bu hakkınızı kullanmayı da talep edebilirsiniz. Bu kararı işveren ile karşılıklı anlaşarak vermeniz gerekiyor. Taşınma izni almanız durumunda iş saatleri içinde resmi kurumlarda yapılması gereken bütün işleri ve yapılması gereken işleri gönül rahatlığıyla tamamlayabilirsiniz. Özellikle çocuğunuzun okulu, servis değişikliği ve tadilat işleri gibi işlemlere de zaman ayırmanız gerekiyorsa taşınma izni size ilaç gibi gelecektir. Taşınma izninizi Perşembe ve Cuma günü alarak hafta sonu ile birleştirebilirseniz. 4 gün boyunca taşınma işlemlerinize odaklanabilir ve kafanız rahat bir şekilde yeni evinize yerleşmeye başlayabilirsiniz.

İşverenden Taşınma İzni Alma Tavsiyeleri

İşverenden taşınma izni olarak eğer 2 gün isteyecekseniz Perşembe ve Cuma, Pazartesi ve Salı şeklinde isteyebilirsiniz. Bu şekilde izin kullanma şansı yakalarsanız izninizi hafta sonu tatili ile birleştirerek sadece taşınma işlemlerine odaklanma şansı yakalarsınız. Hafta içi iki günlük izninizi elektrik, su, doğalgaz, internet gibi abonelik işlemlerinizin nakli için ve eşya paketlemek için kullanabilir, hafta sonu da nakliyat firmasının yeni evinize getirdiği eşyaların yerleştirmesi ve ufak tefek tadilat işleri için kullanabilirsiniz. İş yerinizde patronunuzdan hafta içi bir gün için izin istediğinizde hafta sonu taşınmanın daha mantıklı olacağı geri dönüşünü duyabilirsiniz.

Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda elektrik, doğalgaz, su ve internet abonelik işlemleri için hafta içi mesai saatinde süre verilmesini talep edebilirsiniz. Çünkü bu işlemleri hafta sonu gerçekleştirebilmek mümkün değil. Bu talebinizin ardından patronunuz hem taşınma hem de abonelik işlemlerini halletmeniz için size hafta içi bir gün izin verebilir ya da mesai saatinde bu işleri tamamlamak için boşluk yaratabilir. Patronunuzdan hafta içi sadece bir gün izin alabilme şansınız oluştuysa, Cuma ya da Pazartesi gününü tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede 3 gün boyunca taşınma işlerinize odaklanabilir ve hafta içi nakliyat firmalarının sunduğu daha düşük ücret politikasından faydalanabilirsiniz.

Evden Eve Taşınmada Octovan Yanınızda!

Profesyonel taşıma ekipleri ve nakliyat sektörüne getirdiği yeniliklerle fark yaratan Octovan, sorunsuz bir şekilde evinizi taşımanız için sizlere aradığınız her hizmeti sunuyor. Müşterilerine sabit fiyat garantisi sunan firma, diğer nakliyat firmalarında bulunmayan kredi kartı ile ödeme seçeneğini de beraberinde getiriyor. Eşyalarınızı taşınma öncesinde kontrol eden ve hasar güvencesi veren Octovan, çözüm merkezi ile yaşayabileceğin herhangi bir sorun için her zaman yanında.

Parça eşya taşımadan şehirlerarası eşya taşımacılığına kadar bütün taşımacılık hizmetlerini sunan Octovan, yapı marketlerden yapacağın alışverişlerin ardından eşyalarını aynı gün istediğin noktaya ulaştırıyor. Taşınmatik uygulaması ile 5 adımda taşınma sürecindeki tüm giderlerini hesaplayabilirsin.

Taşınma maliyetlerini önceden hesaplayarak taşınma günü yaşayabileceğin olumsuz sürprizlerin önüne geçebilir, hem zaman hem de maliyet açısından tasarruf edebilirsin. Octovan’ın ayrıcalıklı hizmetlerinden faydalanmak ve kafan rahat bir şekilde taşıma işlemlerini gerçekleştirmek için octovan.com ve mobil uygulamayı kullanabilir ya da 0850 305 16 90 numaralı telefon hattını arayabilirsin!