Stor Perde Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

0
1343

Yeni bir eve taşınırken karar verilmesi gereken konulardan bir tanesi de perde seçimidir. Perdeler de ev dekorasyonunda ve izolasyonunda büyük öneme sahiptir. Son yıllarda en çok tercih edilen perde türlerinden bir tanesi de stor perdelerdir. Peki stor perde nedir ve nerelerde kullanılır? Bu yazımızda stor perde özellikleri ve kullanım alanları hakkında detaylı bilgiler paylaşacağız.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Stor perde tanımını kısaca şu şekilde yapabiliriz: Perde kumaşının alüminyum boru üzerine zincirler ile motorlu veya yaylı bir mekanizma ile rulo şeklinde sarılması yöntemi ile çalışan bir perde tipidir. Bu özel perde tipinde perdenin daha düzgün ve gergin gözükmesi için en alt kısmında lama profil adı verilen özel parçalar bulunmaktadır. Temizlik açısından da çok avantajlı olan stor perdeler, evlerde, ofislerde, alışveriş merkezlerinde ve aklınıza gelebilecek her yerde kullanabiliyorsunuz. Eğer siz de hazırsanız stor perde çeşitlerini birlikte detaylı bir şekilde inceleyebiliriz.

Stor Perde Çeşitleri

Son yılların en popüler perde türü olması nedeni ile birçok çeşidi de bulunan stor perdeler, her türlü ihtiyaca cevap verebilmektedir. Stor perde kumaş çeşitleri olarak pamuk, polyester, şantuk, black-out ve keten ön plana çıkan ve en çok tercih edilen türlerdir. Karartma kumaş türleri, diğer bir adıyla black-out, genellikle iş yerlerinde toplantı salonları ve karanlık bir ortam oluşturulmak istenen mekanlarda kullanılmaktadır. Özellikle sunum yapılan ve projektör kullanılan yerlerde black-out perdeler olmazsa olmazdır diyebiliriz. Ortamı tamamen karartarak iş toplatışına hazır hale gelmeniz için en büyük yardımcılarınızdan biri olacaktır black-out stor perde! Ayrıca, yatak odası gibi mahremiyeti yüksek odalarınız için de black-out stor perdeleri seçebilirsiniz.

Arka yüzü PVC malzeme ile kaplı olan bu kumaş türünün ışık geçirgenliği sıfır denecek kadar azdır ve güneşten hiçbir şekilde etkilenmiyorlar. Black-out stor perde türünün aksine keten kumaş türleri güneşten en çok etkilenen ve yıpranan kumaş türüdür diyebiliriz. Öte yandan pamuklu stor perdeler çok hassastır. Pamuklu stor perdeler yıkama ve temizlik işlemine uygun olmadıkları için toz almayan ve kolay kolay kirlenmeyen alanlarda kullanılmalıdır. Stor perdelerin bir diğer önemli özelliği ise, stor perde kumaşlarının kırılganlığı ve yıpranmayı engelleyici ve yoğunlaştırıcı işlemlerden geçirilmiş özel kumaşlardan yapılmış olmasıdır. Stor perde kumaşlarının bu şekilde üretilmesinin nedeni ise stor perdenin rulo şeklinde sarılırken sağa sola doğru sarkmasının önüne geçmektir.

Stor Perde İzolasyon Özellikleri

Diğer tüm perde çeşitlerinde olduğu gibi stor perdeler de ısı izolasyonu açısından önemli katkı sağlamaktadır. Özellikle duvara, tavana ve doğrama üzerine montaj edilebilen stor perdeler, çok fazla güneş gören pencerelerde ısı izolasyonunda kilit rol oynamaktadırlar. Kendi stil ve zevkinize uygun olarak, binlerce doku ve desen seçeneklerine sahip sayısız stor perde çeşidi kolaylıkla bulabilirsiniz.

En alt kısmına farklı model ve kesimler uygulanabilen stor perdelerin uç bölümlerine ek olarak işleme ve boncuk gibi süslemeler de kolayca uygulanabilir. Özellikle son yıllarda popülerliği daha da artan stor perdeler ofislerde sade ve düz kesimli modeller olarak daha çok tercih edilirken, evlerimizde genellikle daha canlı ve renkli, farklı desenli ve süslü kesimlere sahip modeller tercih edilmektedir.

Stor Perdeler Nasıl ve Nerede Kullanılır?

Son yıllarda stor perde kullanımının artmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de çok pratik bir ürün olmasıdır. Pratikliği ve kolay temizlenebilir olması nedeni ile her odada kolaylıkla kullanabileceğiniz stor perdelerin renk ve desen seçimi tamamen kişisel zevkinize ve istediğiniz dekorasyon tipine göre değişir. Bu yüzden stor perde almadan önce perdeyi hangi amaç ile alacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, yatak odası gibi mahremiyeti yüksek bir oda tipinde black-out kullanmak daha doğru bir seçim olacaktır. Evinizin bazı odalarında klasik perde türü bazı odalarında ise stor perde tercih edebilirsiniz.

Yapacağınız farklı kombinasyonlar evinize farklı bir hava ve tarz katabilirsiniz. Genellikle desenli ve pastel renkli perdeler çocuk ve genç odaları için tercih edilmektedir. Renkli stor perdeler ayrıca mutfaklarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Düz renkler veya sade desenler ise genellikle evlerin salonları ve oturma odaları için tercih edilmektedir. Stor perde alırken renk ve uyum tamamen sizin kişisel zevkinize kalmıştır. Ancak en önemli nokta, alacağınız stor perdeyi hangi amaçla kullanacağınızdır.

Stor perde seçimi yaparken kesinlikle bir kısıt ya da kıstas yoktur. Kendi dekorasyonunuza uygun olarak düz ya da desenli, renkli ya da renksiz perdeyi istediğiniz odada gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Stor perdeler, kumaş türüne de bağlı olarak kolay kir tutmayan perde türüdür. Stor perdeler bu özelliği ile de temizlik açısından çok pratiktir. Her türü olmasa da birçok türü nemli bir bez ile her hafta silinerek çok kolay ve zahmetsiz bir şekilde temizlenebilir.

Eğer bu yöntem size uygun değil ise, stor perde düz bir zemine koyularak kırıştırmadan ve zarar vermeden deterjan, ılık su ve fırça yardımıyla çok fazla güç harcamadan da temizlenebilmektedir. Bu şekilde stor perdelerinizi temizledikten sonra durulama işlemi gerçekleştirebilir ve daha sonra yeniden perde yerine asabilirsiniz. Son olarak, polyester ve keten gibi güneş geçiren kumaşlar için de bu yöntemleri kullanılabilirsiniz.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…