Sahil Şehirleri Yapı Ruhsatı Satış Rekoru Kırdı!

0
613

Türkiye’de yaşanan pandemi süreci ve geçen yıl bankaların sunduğu düşük faizli kredilerin sonucunda sahil şehirlerinde konut satışları zirveye çıktı. Talebin çok fazla olması nedeni ile yeterli konut bulunamazken, inşaat firmaları yeni yatırımlarını salgından sonraki dönemde yapmaya karar verdi ve yapı ruhsatı satışı rekor kırdı.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Bu bağlamda da yılın ilk 3 aylık bölümünde ruhsat satışları 131.8 oranında arttı. Yazımızda, sahil şehirlerinde yapılan yapı ruhsatı satışı istatistiklerini detaylı bir şekilde kaleme aldık. Eğer siz de hazırsanız yapı ruhsatı satışı konusunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Sahil Şehirler Yapı Ruhsatı Satışı

Koronavirüs salgının sekte vurduğu 2020 yılında bankaların sunduğu düşük faizli kredi kampanyaları ile ev satışları 1.5 milyon ile ulaşılması zor bir rekor kırdı. Yeni ve ikinci el konut bulmak neredeyse imkansız bir hale gelirken, inşaat firmaları yeni projelere başlamak için salgından sonraki dönemi tercih etti. Bu süreci yeni yatırımlara ön hazırlık yaparak geçiren inşaat sektörü, 2020 yılının son çeyreğinde çok yoğun bir şekilde yapı ruhsatı satın aldı. 2021 yılının ilk çeyreğinde de yapı ruhsatı satışları hızlı bir şekilde devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ocak ve Mart 2021 dönemi için yapılan yapı izin istatistiklerine göre, belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 131.8 artış yaşandı ve bu sayı 32 bin 832’ye çıktı. Bu binalardaki daire sayıları da bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 105.6 yükseliş yaşadı ve 168 bin 447’ye geldi. Binaların toplamda yüzölçümü ise 33.2 milyon metrekare olarak hesaplandı.

Sahil Şehirleri Yapı Ruhsatı Rekoru Kırdı

Bu süreçte sahil kentlerinde yapılan yapı ruhsatı başvuruları öne çıktı. Koronavirüs salgını sebebi ile özellikle büyük şehirlerde yaşan insanlar stresli şehir hayatından ayrılarak sahil şehirlerinde yaşamayı tercih etti. Sahil şehirlerine talep olan talep çok fazla olduğu için kiralık ve satılık konut fiyatları hızlı bir şekilde 3 katına kadar yükseldi. Bu süreçte konutların büyük bir bölümü de hızlı bir şekilde farklı kişilerin eline geçti. Konut talebinin çok hızlı bir şekilde artması ile birlikte inşaat firmaları sahil şehirlerinde yeni projeler yapmak için düğmeye bastı.

Ege’nin incisi Muğla’ya talep birçok büyük şehri geride bıraktı. Ruhsat başvuruları sıralamasında Muğla İstanbul ve İzmir’in ardından üçüncü sırada yer aldı. Ocak ve Mart döneminde Muğla’da 2.199 bina, 4.939 daire için ruhsat işlemi gerçekleşti. Geçen yıl aynı dönemde 692 bina, 1.495 daire için ruhsat işlemi yapılmıştı. Bu veriler ışığında Muğla’da ruhsat için yapılan başvurular bina bazında yüzde 217, daire bazında ise yüzde 230 artış gösterdi.

Sahil şehirlerinin yanı sıra Sakarya, yüzde 270’lik yükseliş ile yapı ruhsatı artışında ilk sırayı aldı. Ek olarak, Antalya, Balıkesir ve Bursa konut proje taleplerinin arttığı en önemli iller olarak dikkat çekti.

Koronavirüs sürecinde insanlar kalabalık ortamlardan uzaklaşmak ve dışarı çıkma kısıtlamalarında daha rahat olabilmek için tercihlerini müstakil evlerden yana kullandı. Bu süreçte bahçeli evlere olan talep zirve yaptı. Bu talebi de fırsata çevirmek isteyen inşaat firmaları, müstakil ev inşaatlarına yöneldi.

Ocak ve Mart döneminde ruhsat alınan binalar içerisinde müstakil binaların oranı yüzde 7.1’e yükseldi. 11 bin 572 müstakil konut için ruhsat işlemi yapılırken, bu konutların büyüklüğü 2.4 milyon metrekare olarak gerçekleşti. Müstakil ev ruhsatlarında geçen yıla oran ile yüzde 201.8 artış yaşandı.

İskan Sayısı Arttı

Bir inşaat ya da proje tamamlandıktan sonra belediyelerden yapı kullanma izin belgesi alınması gerekmektedir. Yılın ilk 3 aylık bölümünde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyas ile iskan izni alan bina sayısı yüzde 12.5, yüzölçümü yüzde 4.4, değeri yüzde 34.5, daire sayısı yüzde 2.1 artış yaşadı. İskan işlemi yapılan bina sayısı 20 bin 900, daire sayısı 159 bin 294 oldu. Bu yapıların toplam yüzölçümü 33.2 milyon metrekare olarak hesaplanırken, bunun 18.2 milyon metrekaresi konutlar oldu.

Octovan Ayrıcalıkları Sizi Bekliyor!

Nakliyat hizmeti almak isteyen kişilere nakit ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunan Octovan’da sabit fiyat garantisi sunuluyor. Ek hizmet talebi olmadığı durumlarda teklif edilen fiyat kesinlikle değişmiyor. En kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile hizmet alan kişilere ulaştıran Octovan; ev taşımadan şehirlerarası nakliyata, depolama hizmetlerinden evden eve nakliyat hizmetlerine kadar her nakliyat hizmeti için sizin yanınızda!

Sadece alanında en 5 yıl tecrübeli profesyonel taşıma ekipleri ile çalışan Octovan, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için taşıma ekiplerine düzenli olarak eğitimler vermektedir. Nakliyat firmalarının yeterliliklerini sürekli olarak takip eden Octovan’da eşya hasar güvencesi de bulunmaktadır.

Taşınma sırasında, öncesinde ya da sonrasında eşyaların hasar görmesi durumunda, nakliyat firması oluşan hasarı aynı gün içinde karşılamaktadır. Taşınma günü yaşanabilecek her türlü sorunun çözümü için müşteri destek hattı ile her zaman hizmet alan kişilerin yanında olan Octovan, en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunmaktadır.

Octovan İle Güvenle Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın

Ek olarak, Çayırova Evden Eve Nakliyat konusu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…