Perde Seçimi Nasıl Yapılmalı?

0
840

Yeni bir eve taşınırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi de perde seçimidir. Evinizin renk seçimini, oda dizaynını ve mobilya seçimini siz kendiniz yapmış olsanız da seçtiğiniz eviniz ile uyumlu gözükmez ise yapmış olduğunuz tüm işlemler boşa gidebilir. Çünkü doğru perde seçimi yapmak, ev dekorasyonunda imza dokunuşu anlamına gelmektedir. Bu yüzden, perde deyip geçmeyin ve alacağınız perdeyi seçerken evinizle uyumuna mutlaka dikkat edin!

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Perde seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken maddeleri 5 konu başlığı altında toplayabiliriz. Bu maddelerden ilki perdelerin oda ile bütünlüğüdür. İkinci madde perde renk seçimi, üçüncü madde görünürlük ve mahremiyet, dördüncü madde kumaş tercihi, beşinci ve son madde olarak da doku ve desen tercihi diyebiliriz. Eğer çayınızı ve kahvenizi yanınıza aldıysanız, bu maddeleri detaylı bir şekilde incelemeye başlayabiliriz.

Perdeler Oda İle Bütünlük Sağlamalı

Perde seçimi yaparken her evin ve odanın kendi özgü bir stili olduğunu unutmayın! Seçeceğiniz perde, odanızın renkleri ve mobilyaları bir bütünlük sağlamalıdır. Eğer evinizin her odasına aynı renk ve stil perde takmayı tercih ederseniz, hayalinizdeki ev görüntüsüne ulaşamayabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi her odada kullanılan mobilyalar ve renkler farklı olacağından bir uyumsuzluk göze çarpabilir. Eğer evinizde klasik bir görünüm hakim olsun diyorsanız ve göz yorucu bir atmosfer oluşturmak istemiyorsanız mobilyalarınız ile aynı ya da benzer renkli perdeleri seçebilirsiniz.

Renk Seçiminin Önemi

Evimizdeki duvar rengi seçimi kadar perde rengi seçimi de çok önemlidir. Perdelerin oda ve mobilyalar ile bütün sağlaması aynı ya da benzer renklerin tercih edilmesi gerektiği anlamına gelmemelidir kesinlikle! Aslında aksine, kontrast renkler tercih edilerek çok daha çarpıcı tarzda ve stilde bir oda oluşturabilirsiniz. Dekorasyon tercihiniz modern ya da vintage olarak ön plana çıksın istiyorsanız pastel renkli perdeleri kullanabilirsiniz. Ancak odanızın ve evinizin daha sade ve klasik bir görünüme sahip olmasını tercih ediyorsanız mobilyalarınız ile aynı ya da benzer renk seçimi de yapabilirsiniz.

Bu seçim tamamen evinizi görmek istediğiniz tarz ve stile bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Pastel renkler tercih ederek daha canlı ve hareketli bir oda tipi oluşturabilirsiniz. Örneğin, bir çocuk odası hazırlamak istiyorsanız mobilyalarınızla aynı renkteki perdeler yerine renkli kontrast renkli perdeleri seçebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz ya da çocuğunuz güne çok daha enerjik bir başlangıç yapabilir. Fakat evinizde aile büyükleri ile birlikte yaşıyorsanız, onların gözlerini fazla yormamak ve alışkın oldukları klasik tip oda tipi atmosferini yakalamak için mobilyalarınızla aynı ya da benzer renkte perdeler kullanabilirsiniz.

Görünürlük ve Mahremiyet

Perde denince akla gelen ilk kullanım amacı özel hayatın gizliliği çerçevesinde mahremiyet sağlamaktır. Bu yüzden seçeceğiniz perdenin ilk olarak görünürlük ve mahremiyet açısından size uygun olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Bütün bu unsurların ardından da dekoratif olarak perdenize odaklanabilirsiniz. Bu yüzden perde seçimi yaparken kumaş özelliklerini ve rengini, perdeyi hangi odada kullanacaksanız, o odaya uygun bir şekilde yapmalısınız. Yatak odası ve bebek odası gibi odalarda ışık geçirmeyen kalın ve koyu renkli perdeleri tercih edebilirsiniz. Ek olarak, daha modern bir tarz yaratmak için de farklı katmanlar kullanabilirsiniz.

Kumaş Tercihi ve Hava Akımı

Perde seçiminde kumaş tipi de en önemli noktalardan bir tanesidir. Örneğin, kışın soğuk havalardan korunmak amacı ile termal kumaş tercihi yapabilirsiniz. Evinizin dekorunu yaparken aynı zamanda sıcaklık korumaya da katkı yapabilirsiniz. Bu tercih aynı zamanda enerjide de tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Örnek olarak, Erzurum gibi soğuk bir iklimin hakim olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, ek perdeler tercih ederek evinizin çok daha iyi bir şekilde yalıtımına katkı sağlayabilirsiniz.

Yaz ve bahar mevsimleri geldiğinde ise sıcaklardan olumsuz etkilenmemek için yapmanız gereken tek şey, eklediğiniz takviye perdeleri çıkartmaktır. Ek olarak, sıcak bir iklimin hakim olduğu bir bölgede yaşıyorsanız ya da bahar ve yaz mevsimlerinde sıcak havalardan olumsuz etkileniyorsanız sadece tül perdeleri de kullanabilirsiniz. Perde seçiminde kumaş tipi ve özellikleri bu neden ile büyük önem taşıyor. Odalarınız için seçtiğiniz perdeleri mevsime göre değiştirmekten çekinmemenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü unutmayın ki, perde seçimi evinizin izolasyonu, enerji tasarrufu ve ısı koruması gibi alanlarda da etkili rol oynamaktadır.

Doku Seçimi ve Desen

Perde seçimi yaparken doku ve desen tercihi ile odalarınıza romantizmden klasik bir havaya kadar birçok konsepte uygunluk sağlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse geometrik desenli perde ile çok hareketli ve eğlenceli, kadife dokulu bir perde ya da retro desenlerle donatılmış bir perde ile hayalinizdeki romantik atmosferi oluşturabilirsiniz. Paylaşmış olduğumuz detaylardan ve örneklerden perde seçiminin ne kadar önemli olduğunu detaylı bir şekilde anlatmış olduk. Siz de bu tavsiyeler ve örnekler ışığında hayalinizdeki ev dekoruna ve stiline çok daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…