Metrekare Hesaplama Nasıl Yapılır?

0
1293

Metrekare hesaplama işlemi özellikle ev sahibi olmak isteyenler ya da kiralık ev arayan kişiler için çok önemlidir. Peki metrekare hesaplama işlemi ne işe yarar ve nasıl yapılır? Yazımızda, oda metrekare hesaplama işlemlerinden bağımız bölüm alanlarına kadar metrekare hesaplama konusunda mutlaka bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde listeledik. İşte metrekare hesaplama yöntemleri ve öne çıkan detaylar…

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Metrekare hesaplama işlemi, bir dairenin net metrekaresini bulmak için, daire içinde yer alan tüm alanların net metrekare değerlerinin bulunması ve bulunan bu değerlerin toplanması işlemidir diyebiliriz. Metrekare hesaplama işleminin ne işe yaradığını öğrendiğimize göre hesaplama işlemlerinin nasıl yapıldığını açıklamaya başlayabiliriz.

Bir dairenin net metrekaresini hesaplayabilmek için dairede bulunan tüm oda ve alanların metrekare türünden değerlerini hesaplamak ve hesaplanan bu değerlerin toplamını bulmak gerekmektedir. Satın almak istediğiniz daire ya da konutun brüt metrekaresi yerine net metrekaresini dikkate alarak değerlendirme yapmanız gerekmektedir.

Çünkü brüt metrekare olarak hesaplanan dairenin metrekare değerine evin kullanılmayan belirli bölgeleri de eklenirken, net metrekare hesabı yapılırken sadece duvarlar arasında kalan yaşan alanları hesaplanmaktadır. Bir ev satın alırken sizi en çok ilgilendiren bölümler kullanabileceğiniz alanlar olduğu için net metrekare hesabı yapılmaktadır.

Ev Yaşam Alanı Hesaplama

 

Kiralamak istediğiniz ya da satın almak istediğiniz konutun metrekaresi aslında evin kullanılabilecek yaşam alanlarını net bir şekilde yansıtmıyor olabilir. Eğer metrekare hesaplama işlemi yapılırken tüm alanların hesaplanması söz konusu ise en çok dikkat edilmesi gereken nokta, brüt ve net metrekare hesaplamasını doğru bir şekilde yapabilmektir. Çünkü brüt metrekare hesaplama işlemi yapılırken duvar kalınlıkları, merdiven ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi yaşam alanı olarak kullanılamayan bölgeler de hesaplama işlemlerine eklenmektedir.

Bu yüzden satın alacağınız ya da kiralamak istediğiniz dairenin yaşam alanını hesaplamak için dairenin her bir odasının ayrı ayrı hesaplanması ve elde edilen bu değerlerin toplanarak işlem yapılması en doğru sonucu elde etmeye için gereklidir. Eğer bir dairenin yaşam alanları net ve doğru bir şekilde hesaplanabilir ise mobilya, aksesuar ve yaşam alanları için doğru hazırlıklar çok daha kolay ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir.

Oda Metrekare Hesaplama

Satın almayı ya da kiralamayı planladığınız konuttaki bir odanın metrekaresini ölçmek için yapılması gereken işlemler çok pratik ve kolaydır. Fakat oda metrekare hesaplama işlemlerinde daha doğru ve net sonuçlar elde etmek için odanın dikdörtgen şeklinde olması gerekmektedir. İki kenarın uzunlukları birbiri ile çarpıldığı zaman o oda için metrekare cinsinden alan hesaplaması yapılmış olacaktır.

Ancak doğal olarak hesaplama yapabilmek için her zaman dikdörtgen bir oda olması gerekmemektedir. Bu ve benzeri bir durumda konut ya da odanın imar planı ile ölçümleme işlemi yapmak en doğru tercih olacaktır. Bu yüzden, eğer eğimli veya yuvarlak şekilli köşeleri olan bir odayı ölçmek için odanın eğimli kısımlarını dik üçgenlere ayırmak en yakın sonuca ulaşmak için işleri kolaylaştıracaktır. Bir dik üçgenin alanı, birbirine dik olan iki kenarın çarpımının yarısına eşit olduğu için çıkan sonuçlar birbirleri ile topladığında alanın metrekaresi hesaplamış olur.

Bağımsız Bölüm Brüt Alanı

Merdiven boşlukları, ışıklıklar, hava bacaları, galeri boşlukları hariç, bağımsız bölümün dış konturlarının çevrelediği alan bağımsız bölüm brüt alanıdır. Dış cephe dışında kalan bölümlerdeki dış kontur, duvar orta aksı olarak belirlenmektedir. Bağımsız bölümün eklentileri ayrıca belirtilmek zorundadır. Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları da dahil olmak üzere birden fazla katta yer alan bölgelerden oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm brüt alanı hesaplanmaktadır.

Bağımsız Bölüm Genel Brüt Alanı

Bağımsız bölüm toplam brüt alanına bağımsız bölüme ortak alanlardan düşen payların da eklenmesi ile birlikte hesaplanan genel brüt alanına da bağımsız bölüm genel brüt alanı denmektedir.

Metrekare hesaplama işlemlerini detayı bir şekilde öğrendiğinize göre satın almak ya da kiralamak istediğiniz evde hesaplamalarınızı basit bir şekilde yapabilir ve hayalinizdeki eve hızlı bir şekilde kavuşabilirsiniz. Evden eve nakliyat ve ev taşıma gibi nakliyat işlemleri için Octovan tecrübeli ekipleri ile 7/24 hizmetinizde!

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.