Limon Temizlik İçin Nasıl Kullanılır?

0
830

Ev temizliğinde birçok kimyasal maddeden faydalanıyoruz hepimiz. Ancak hemen hemen tüm yiyeceklerde kullanılan limonun en etkili temizlik malzemelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz? Limon kullanarak mikrodalga fırından buzdolabı kötü kokularına kadar birçok alanda kusursuz bir temizlik yapabilirsiniz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Bu yazımızda, limon kullanarak nereleri etkili bir şekilde temizleyebileceğinizi detaylı bir şekilde kaleme aldık. Her derde deva olan limon, paylaşacağımız temizlik tüyolarının ardından en büyük temizlik yardımcınız olacak. Eğer siz de hazırsanız limon kullanarak temizlik yapabileceğiniz yerleri detaylı bir şekilde incelemeye başlayabiliriz.

Mikrodalga Fırın

Birçok kişinin mikrodalga fırın temizliği yaparken kimyasal temizleyiciler kullandığından eminiz. Ancak bu kimyasalları evinize sokmanıza hiç gerek yok. Çünkü doğal ve limonlu bir temizlik önerisi ile mikrodalga fırınınız hiç olmadığı kadar temiz olacak. Bunun için tek yapmanız gereken şey, birkaç adet limonu ince ince doğrayarak cam bir kaba yerleştirin. Limonları koyduğunuz kabı yarısına kadar su ile doldurun. Su ve limon dolu bu kabı mikrodalga fırının içine yerleştirin ve fırını sadece 5 dakika çalıştırın. Mikrodalga fırının her köşesi limonlu suyun buharı ile ıslandıktan sonra fırını kapatın ve limonlu su kabını fırından çıkarın. Daha sonra kuru bir bez ile mikrodalga fırının içini kurutarak temizleyin. Bu yöntemi uyguladıktan sonra mikrodalga fırının hiç bu kadar temiz olmadığını fark edeceksiniz ve kimyasal temizlik maddeleri ile vedalaşacaksınız.

Bardaklardaki Su Lekeleri

Bulaşık makinesinden çıkan bardaklarda beyaz beyaz lekeler görmek hepimizi çok rahatsız ediyor şüphesiz. Bu durumu ortadan kaldırmak için sadece limona ihtiyaç duyduğunuzu biliyor muydunuz? Bunun içi iki farklı yöntem kullanabilirsiniz. İlk seçenek olarak lekeleri doğrudan elinize yarım bir limon alarak ovmaktır. Bir diğer seçenek ise bulaşık süngerine yarım limonun suyunu sıktıktan sonra sünger ile bardakları hafifçe yıkamak ve su ile durulamaktır. Bu iki yöntemden birini uyguladığınızda bardaklarınızda su lekesi kalmadığını göreceksiniz ve bardaklarınızı gönül rahatlığı ile kullanabileceksiniz.

Buzdolabı Kokuları

Buzdolabında oluşan kötü kokulardan kurtulmak için de limon en büyük yardımcınız olabilir. Bir süngeri limon suyu ile tamamen ıslatın ve bu süngeri bir fincanın içine yerleştirin. Daha sonra ıslatarak fincana yerleştirdiğiniz süngeri bir gün boyunca buzdolabında bekletin. Bir günün sonunda buzdolabınızın kapağını açtığınızda burnunuza çok güzel kokuların geleceğinden emin olabilirsiniz. Bunun yanı sıra, sadece tek bir limonu ikiye keserek buzdolabı içine koymayı da tavsiye ediyorlar. Fakat, bu deneme çok başarılı sonuçlar vermiyor maalesef. Ancak limon suyunu tamamen çekmiş bir sünger çok daha sağlıklı ve güzel sonuçlar veriyor, bundan hiç kuşkunuz olmasın!

Cam ve Aynalar

Ev temizliğinde en çok zorlanılan yerlerden bir tanesi de cam ve aynalar kuşkusuz. Ne kadar silerseniz silin hem bir pus ve leke gözünüze çarpar. Ancak bunun da çözümü çok basit. Bir yemek kaşığı beyaz sirke ile iki yemek kaşığı limon suyunu karıştırın. Bir bardak kaynar olmayan sıcak suyu oluşturduğunuz bu karışıma ilave edin. Hazırladığınız temizlik karışımını iyice karıştırın ve sprey kutusuna aktarın. Bu temizlik karışımı ile artık camlarınızı leke bırakmadan çok rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz.

Fayans Araları

Bir başka zorlu temizlik sınavı fayans aralarına karşı verilen sınavdır kuşkusuz! Fayans aralarına ne kadar çok kimyasal temizlik malzemesi dökerseniz dökün o boşluklarda mutlaka bir şeyler kalır ve sizi huzursuz eder. Bunu engellemek için yapmanız gereken tek şey, fayans derzlerine limon suyunu dökmek ve 10 dakika kadar beklemek. Fayans derzlerinin limonlu suyu çekmesinin ardından eski bir diş fırçası ile fayans aralarını fırçalayın. Bu teknik ile fayans aralarınızda sizi rahatsız edebilecek hiçbir leke kalmayacak.

Bulaşık Makinesi

Belirli bir sürenin ardından bulaşık makinesinden gelen kötü kokular korkulu bir rüyaya dönüşebilir. Bu kötü kokulara engellemek için de limondan faydalanabilirsiniz. Bunun için bir kupa ya da bardak içerisine birkaç limonu sıkın ve bulaşık makinesinin en alt bölümüne limon suyu dolu kupayı yerleştirin. Bu işlemin ardından bulaşık makinenizi durulama programında çalıştırın. Bu uygulamayı hafta da birkaç kez uygulayın ve bu temizlik önlemi ile bulaşık makinenizden güzel kokular gelmesini sağlayın.

Kesme Tahtası

Mutfakta yemek yaparken kullandığımız aletleri temiz tutmak gerçekten çok önemlidir. Özellikle kesme tahtası gibi ürünler zamanla leke tutmakta ve kötü koku yaymaktadır. Bu leke ve kötü kokuların önüne geçebilmek için biraz iri taneli tuzu kesme tahtası üzerine yayın ve yarım limon ile tuzları bastırarak kesme tahtasını ovalayın. Kesme tahtasını güzel bir şekilde ovaladıktan sonra lekelerin yüzeye çıkması için 5 dakika bekleyin ve kesme tahtasını ılık su ile durulayarak temizleyin. Kesme tahtanızın yenisi kadar temiz olduğunu kendi gözleriniz ile göreceksiniz.

Su Kireçleri

Suyu kireçli olan şehirlerde yaşayanların en büyük problemlerinden bir tanesi de kireçli suyun kalıntıları ve lekeleridir. Bu sorunu çözmek için de yine limon yanınızda! Birkaç limonun uç kısmını kesin ve su ısıtıcınızın içine yerleştirdikten sonra üzerine su ilave edin ve kaynatın. Bu su ısıtıcıyı sabaha karar bekletin. Sabah uyandığınızda su ısıtıcı içindeki karışımı tekrar kaynatın. Bu işlemin hemen ardından hızlı bir şekilde su ısıtıcınızı soğuk su ile yıkayın. Bu işlemi yaptıktan sonra su ısıtıcısını gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Pas Lekeleri

Ev temizliğinde en çok başımızı ağrıtan leke türlerinden bir tanesi de pas lekeleri tabii ki! Bu problemi ortadan kaldırmak için de bir yemek kaşığı limon suyu ile iki yemek kaşığı tuzu karıştırın ve hazırladığını karşım bir macun kıvamına geldikten sonra bu karışımı paslı yüzeyin üzerine sürün. Macun yüzeye işledikten birkaç dakika sonra eski bir diş fırçası ile paslı yüzeyi fırçalayın ve bu zorlu ve rahatsız edici lekelerden sonsuza kadar kurtulun.

Tava ve Tencereler

Mutfaktaki en büyük kurtarıcınız limon, tava ve tencere temizliği için de en iyi çözümlerden bir tanesi. Doğal temizlik karışımını hazırlamak için bol miktarda tuzu tencereye dökün ve ikiye böldüğünüz bir limon ile tencere ve tavalarınızı iyice ovalayarak temizleyin. Ovalama işlemini tamamladıktan sonra tüm tava ve tencerelerinizi sıcak su ile yıkayın. Tava ve tencerelerinizin çok daha fazla parlamasını istiyorsanız ürünlerinizi duruladıktan sonra kuru bir bez ile iyice kurutun. Bu şekilde tertemiz ve lekesiz tencere ve tavalara kavuşabilirsiniz.