Ev Taşımadan Önce Yeni Evinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

0
843

Artık hayatınızda büyüklük bir değişiklik yapmaya ve yeni hayallare yelken açmaya kendinizi maddi,manevi hazır hissettiğinizde yeni bir ev aramaya başlarsınız. Bu arayış ve sonrasında gelen evden eve taşıma süreci oldukça zorlu ve yorucudur. Octovan ailesi olarak, ev bulma sürecinizi en zararsız ve kısa sürede tamamlamanız için sizin için bu yazıyı derledik.

Yeni ev için olan bütçenizi belirleyin

Yeni bir eve taşınmak demek yeni ve yüklü masraflar demektir. Maddi olarak buna hazır olmadan kesinlikle ev taşımamanızı tavsiye ederiz. Eğer yeni ev için bütçenizi net olarak belirlemezseniz, ev arama süreciniz gereksiz yere uzayacaktır. Kafanızda net bir bütçe belirlemiş olmak ev arayışınız sırasında filtreleri daraltmanızı ve size uygun eve daha kısa sürede ulaşmanızı sağlar. Ayrıca ev taşıma sürecinin de başlı başına bir masraf olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Yeni eve yapılacak masrafların dışında nakliyat firması ve aniden çıkacak problemlere göre de bütçe ayırarak, eğer gerekliyse, çekilecek kredi miktarını da net olarak belirlemiş olursunuz.

Önceliklerinizi belirleyin

Herkesin bir evden beklentisi farklıdır, bu nedenle de bir evde aranması gereken özellikleri önem sırasına göre yazmak doğru olmaz. Ancak, kendinize göre bir öncelik sırası belirlemeniz, bulduğunuz evleri bir ön elemeden geçirmenizi ve detaylarda boğulmamanızı sağlar. Ev seçerken önemli olan özelliklerden bazıları şunlardır:

Bulunduğu Konum

Taşınacağınız evin; işinize, çocuğunuzun okuluna ya da toplu taşıma araçlarına yakın olması özellikle büyük bir şehirde yaşıyorsanız hayatınızı bir hayli kolaylaştıracaktır.

Fiyatı

Ev seçerken bütçenizin üstüne çıkmamanız çok önemlidir. Çünkü, ev taşıma sürecinde ve sonrasında hiç hesapta olmayan masraflar ortaya çıkar, ve ilk kiranızı öderken zorlanabilirsiniz.

Taşınacağınız Evin Büyüklüğü

Evin aileniz için yeterli olup olmadığına Dikkat etmelisiniz. Sizin için küçük gelen bir ev, önceki evinizden gelen eşyalarınızın sığmamasına, büyük bir ev ise gereksiz oda parası vermenize neden olabilir.

Ev seçerken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler bunlardır. Bu liste sizin ve ailenizin isteklerine göre genişletilip önceliklerinize göre belirlenebilir.

Evde aracı olup olmadığını kontrol edin

Ev tutma/alma sürecinde, aracı firmalar yasal olarak %2+ KDV talep ederler. Eğer ev taşıma masraflarıyla beraber aracı şirkete verilecek ücret bütçenizi zorlayacaksa sahibinden satılan bir ev bulmanız yararınıza olabilir.

Taşınacağınız evin krediye uygun olup olmadığını araştırın

Eğer yeni taşınacağınız evin kira değil, kendinize ait olmasını istiyorsanız bir miktar kredi çekmeniz gerekebilir. Ancak her evin kredi şartlarına uygun olmadığını hatırlamanız, alamayacağınız bir evin üzerinde düşünmenize, zaman kaybetmenize ve bankaya ödediğiniz ekspertiz ücretini kaybetmenize engel olur.  Bu nedenle, krediye uygun olmayan evleri araştırmadan ev aramaya başlamamanızı tavsiye ederiz.

Taşınacağınız evin üzerinde kredi veya ipotek olup olmadığını kontrol edin

Eğer alacağınız evin üzerinde haciz kaydı varsa, hiçbir şekilde haciz kalkmadan tapunuza sahip olamazsınız. Evin şahıs veya kurum ipoteği olması durumunda ise evi konut kredisi kullanarak satın alamazsınız. Bu nedenle kararınızı vermeden önce bu kontrollerin yapılması size kötü sürprizlerden koruyacaktır.

Rutubet olup olmadığını kontrol edin

Yeni taşınılan evin rutubetli olması, en çok şikayet edilen konulardan biridir. Boyasız evde rutubeti anlamak kolaydır ancak eğer ev yeni boyandıysa bunu anlamak neredeyse imkansız hale gelir. Ancak bir uzman tarafından, ev dış yalıtımdan incelenirse evin rutubet alıp almadığını anlamak mümkündür. Bir evin rutubetini kesmek için fazlaca masraf yapmanız gerekeceğinden, yeni bir eve taşınmadan önce bu ihtimali gözardı etmemenizi tavsiye ederiz.

Bugün Octovan ailesi olarak sizlere yeni evinizi seçerken dikkat etmeniz gereken konulardan bahsettik. Siz de aklınıza takılan soruları bize sorabilir ve Octovan ile taşınma işleminizi güvenli ve Pratik bir şekilde halledebilirsiniz.