En Yaşlı Binalar Üsküdar ve Fatih’te

0
538

Türkiye’de olası bir depremde en çok zarar görmesi beklenen bölgelerin başında gelen İstanbul’da çok sayıda yaşlı bina bulunuyor. İstanbul’daki her 10 binadan 7’sinin 20 yaşın üzerinde olması dikkat çekiyor. İstanbul’da inşaat tarihi 2000 yılı ve öncesine ait olan binalardaki ev sayısı 3,1 milyondan daha fazla!

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

İstanbul’da inşa edilen 1 milyon 164 bin binada yaklaşık olarak 4,5 milyon daire yer alıyor ve her dairede de ortalama olarak 3,3 kişi hayatını sürdürüyor. Yazımızda, İstanbul’da yaşlı bina sayısının en fazla olduğu ilçeleri ve öne çıkan istatistikleri detaylı bir şekilde listeledik. Eğer siz de hazırsanız İstanbul yaşlı bina raporunu birlikte incelemeye başlayabiliriz.

Yaşlı Bina Sayısı Korkutucu Boyutta

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan ve büyük bir depremin yaşanmasının beklendiği İstanbul, yaşlı bina ve hasar yaşanması beklenen konut sayısı ile öne çıkıyor. İstanbul’da 7,5 ve üzeri bir deprem yaşanması durumunda 13 bin 492 binanın çok ağır, 39 bin 325 binanın ağır, 136 bin 746 binanın orta, 300 bin 963 binanın ise hafif hasar yaşaması tahmin ediliyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan uzmanlar, özellikle büyük Marmara Depremi’ne sahne olan 1999 ve öncesinde inşa edilen binaların durumunun çok kritik olduğu vurgulanırken, İstanbul’da inşaatı 2000 ve öncesinde tamamlanan bina sayısı 817 binin üzerinde. Toplam binaların yüzde 70,2’sini yaşlı bina sınıfına giren binalar oluşturuyor. İstanbul’da bir binada ortalama olarak 3,8 daire bulunduğu var sayılırken, bu binalarda 3,1 milyon dairenin varlığı dikkat çekiyor.

Yaşlı Bina Sayısının En Çok Olduğu İlçeler

İstanbul’da inşaat tarihi 2000 ve öncesine ait binaların yer aldığı ilçelerin ilk sırasında 39 bin 786 adet konut ile Fatih yer alıyor. Fatih’i, 35 bin 353 ile Üsküdar, 34 bin 618 ile Bağcılar, 34 bin 592 ile Pendik, 34 bin 333 ile Beykoz, 33 bin 727 ile Ümraniye ve 33 bin 68 apartman ile Sarıyer takip ediyor.

Küçükçekmece ilçesinde 28 bin 156, Silivri’de 26 bin 630, Beyoğlu’nda 24 bin 992, Maltepe’de 24 bin 685, Esenyurt’ta 23 bin 800, Kartal’da 23 bin 702, Kağıthane’de 23 bin 690, Sultanbeyli’de 23 bin 275, Sultangazi’de 22 bin 923, Eyüpsultan’da 22 bin 137 ve Gaziosmanpaşa’da 21 bin 161 adet yaşlı bina yer alıyor. Ek olarak, İstanbul’da 18 ilçede 20 yaş ve üzerindeki bina sayısının 20 binin üzerinde olduğuna kesin gözü ile bakılıyor.

En Az Yaşlı Bina Sayısı Adalar’da

İstanbul’da 2000 yılından önce inşa edilen bina sayısı 5 bin 325 adet ile Adalar İlçesi oldu. En az yaşlı bina sayısı İstanbul’un en düşük nüfusa sahip ilçesi Adalar’da bulunuyor. Adalar’ı 6 bin 262 adetle Beylikdüzü, 9 bin 800 adetle Güngören, 9 bin 961 adetle Bakırköy, 11 bin 129 ile Çatalca, 12 bin 467 ile Beşiktaş ve 12 bin 697 ile Zeytinburnu takip ediyor.

Tuzla, Çekmeköy, Başakşehir ve Büyükçekmece’de 14 bin, Avcılar ve Sancaktepe’de 16 bin, Ataşehir, Şile, Esenler, Kadıköy ve Bayrampaşa’da 18 bin, Şişli, Arnavutköy ve Bahçelievler’de ise 19 bine yakın apartman 2000 yılı ya da daha öncesinde inşa edilmiş.

Depereme Dayanıklılık Testleri

1999’da yaşanan büyük depreme kadar inşa edilen binaların çok büyük bir bölümüz dayanıksız bir iskelet üzerine inşa edilirken, hazır beton alışkanlığının yerleşmesi uzun zaman almıştır.

Depremde yıkılan binalarda deniz kumunun dahi kullanıldığı dikkat çekerken, yığma yapı şekline de çok fazla rastlanmaktadır. Deprem sonrasında ilk yapı güçlendirme yönetmeliği 7 yıl sonra 2006’da çıkartıldı. Bu uygulama ile birlikte bina inşa edilirken büyük önlemler alındı. Fakat özellikle depremin yaşandığı yıldan önce inşa edilen binalarda büyük eksiklikler gözlemlenmektedir. Bununla birlikte bu problem ve risklerin çok büyük bir bölümü güçlendirme ile düzeltilebilecek konumdadır. Özellikle 2000 ve öncesinde inşa edilen binalarda oturan kişilerin mutlaka yapı denetim testi yaptırmaları ve binın dayanıklılığını test ettirmeleri gerekiyor.

Kentsel Dönüşüm Hız Kazanıyor

İstanbul’da olası büyük bir depremde çok ağır ve ağır hasar alması öngörülen binalarda yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden kentsel dönüşüm fırsatlarından faydalanması gerekmektedir.

Bankaların kentsel dönüşüm için tüm alanları kapsayan güçlendirme, yerinde dönüşüm ve alansal dönüşüm olmak üzere 3 ana finansman modeli bulunmaktadır. İstanbul’da olası 7,5 ve üzeri şiddetli bir deprem yaşanması halinde çok ağır ve ağır hasar alması beklenen daire sayısının 211 bin adedin üzerinde olması beklenmektedir.

Bu neden ile ev sahipleri evleri ile ilgili kapsamlı araştırma yapmak, uzman bir kuruluşa da mutlaka yapı denetimi yaptırmak zorundadır. Depreme dayanıksız binaların zaman kaybetmeden tahliye edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bankaların kentsel dönüşüme uğramak zorunda olan kişilere uygun finansman sağlaması da büyük önem taşımaktadır.

Octovan İle Güvenle Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor. Hemen Nakliyat hizmeti almak için tıklayın

Ek olarak, Çatalca Evden Eve Nakliyat başlıklı yazımızı okuyarak Çatalca evden eve nakliyat hizmetleri konusunda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…