En Sık Yaşanan Ev Kazaları ve Önlemler

0
763

Ev hayatınızda ister tek başınıza ister aileniz ile yaşayın ev kazaları her zaman karşılaşabileceğiniz en önemli sorunlardan bir tanesidir. En sık yaşanan ev kazalarının hangileri olduğunu bilmek kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilmek için çok önemlidir. Eğer hangi ev kazalarının daha sık bir şekilde meydana geldiğini bilirsek önlem almak için harekete geçebiliriz.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Bu yüzden, Octovan Blog olarak bu yazımızda, en sık yaşanan ev kazalarını detaylı bir şekilde inceledik. Yazımızı okuyarak en çok karşılaşılan ev kazalarının nedenleri ve bu kazalardan korunmak için alınabilecek önlemler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer siz de hazırsanız en çok yaşanan ev kazaları ve alınabilecek önlemlere birlikte göz atmaya başlayabiliriz…

Eşya ve Zeminden Kaynaklanan Ev Kazaları

Ev hayatında karşılaşılan en ciddi ev kazalarının başlıca nedeni zeminden kaynaklanan ev kazalarıdır. Zemin kaynaklı ev kazaları grubuna, banyo, duşakabin, küvet, lavabo ve ıslak balkon gibi alanlar girmektedir. Sizlerin de tahmin ettiği gibi bu zeminler genellikle ıslak zeminlerdir ve ev kazalarına davetiye çıkartan özelliklere sahiptirler. Örnek vermek gerekirse, banyoda kayarak düşmelere bağlı yaşanan kazaları gösterebiliriz. Zemin temizliği yaparken zeminin kaygan hale gelmesine neden olan deterjanlar ve kimyasallardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor.

Eğer temizlik nedeni ile deterjan ya da benzeri ürünler kullanmak zorundaysanız temizlik işlemini tamamladıktan sonra bu zeminleri iyice durulayıp kuruladığınızdan emin olun. Islak zeminden kaynaklı olarak kayarak düşmenin yanı sıra ev eşyalarına takılarak düşme de en çok yaşanan ev kazaları arasında yer almaktadır.

Özellikle çocuklu ailelerde eşyalara takılarak yaşanan çok sayıda ev kazası meydana gelmektedir. Ek olarak küçük çocuklar, ev içinde oyun oynarken halı, sehpa ayağı veya terlik gibi eşyalara takılarak yaralanmaları çok yüksek bir olasılıktır. Bu neden ile çocukların oyun oynadığı saatlerde ev kazalarına neden olabilecek eşyaları kaldırabilir veya tehlike oluşturmayacak bir noktaya çekebilirsiniz.

Çocukların Eşyalar Üzerinde Oynamasına İzin Vermeyin!

Yaşanan ev kazalarında en büyük pay çocukların kuşkusuz! Çocukların koltuk, sandalye ve yatak gibi üzerinde oynamaktan keyif aldığı eşyalar, keyifli bir oyun alanı gibi gözükse de aynı zamanda ev kazaları kapsamında çok tehlikeli bir hale dönüşebilirler. Özellikle evdeki yerden yüksek eşyalar üzerinde oyun oynayan ve zıplayan çocuklar eşyalar üzerinden düşerek önemli derecede yaralanabilirler. Örnek olarak, hareketli çocuklar sandalyeleri pencerelerin önüne çekerek aşağıya sarkarak ev kazalarına davetiye çıkarabilirler. Yaşanabilecek bu ciddi ev kazalarının önüne geçebilmek için çocuklarınız ile daha fazla zaman geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Onlar ile daha fazla zaman geçirerek ev kazalarının da önüne geçebilir ve daha sağlıklı bir ortamda büyümelerini sağlayabilirsiniz.

Kapı Aralarına Parmak Sıkışması

Kapı araları ev kazalarına sebebiyet veren en önemli noktalardan bir tanesidir. Kapı arasına parmak ya da el sıkıştırmak en tehlikeli ve en çok karşılaşılan ev kazaları arasında yer alıyor. Hızlı ve kontrolsüz bir şekilde kapanan ya da çocuklar oyun oynarken kapatılıp açılan kapılar, gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Kapılarınızın çocuklarınıza ve size zarar vermesini engellemek için kapıların üst bölümüne takılan ve kapıların kapanmasını önleyen yumuşak kapı çarpma önleyici aparatlardan kullanabilirsiniz.

Gıdalar ve Mutfak Eşyaları

Mutfak eşyaları ve gıdalar nedeni ile yaşanan ev kazaları da ciddi yaralanmalara ve sonu ölüme kadar uzanan sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Örnek olarak, hemen hemen her evde bulunan ve son derece besleyici olan kuruyemişler, dikkatli bir şekilde yenmediğinde çocuklarınızın ya da sizin nefes borunuza kaçabilir. Özellikle küçük çocuklarda çok sık bir şekilde rastlanan bu tarz ev kazaları, aile bireylerinin yapacağı doğru müdahaleler ile zarar görmeden atlatılabilir. Boğaza cisim tıkanması sebebi ile meydana gelen boğulma vakalarına karşı evde ilkyardım tekniklerini bilen birinin mutlaka olması gerekiyor. Bu sayede yaşanabilecek herhangi bir ev kazasında ciddi yaralanmaların oluşmasına engel olabilirsiniz.

İlaç ve Kimyasal Maddeler

Ev kazalarından korunmak için ilaç ve kimyasal maddeleri mutlaka çocukların ulaşamayacağı noktalara yerleştirin. Evinizde temizlik yaparken kullandığınız toz ya da sprey gibi kimyasal ilaçlar, çocukların ulaşabileceği yerlere koyulursa çok ciddi ev kazalarına davetiye çıkartmış olursunuz. Her yeri karıştırmayı huy edinen çocukların mutfak dolabı veya banyoda bulunan ilaç ve kimyasal maddeleri içmeye ya da tatmaya çalışması sonucunda zehirlenme kazalarının yaşanması kaçınılmaz olur. Bu tür ev kazaları en sık yaşanan ev kazaları arasında yer almaktadır. Kimyasal maddeler ve ilaçlarınızı çocuklarınızın ulaşamayacağı bir yere koyarak ya da bu maddelerin bulunduğu dolapları kilitleyerek kaza riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Mutfak eşyaları da ciddi derecede yaralanmanıza neden olabilecek eşyalar arasında yer alıyor. Mutfakta yemek hazırlarken bir anlık dalgınlık neticesinde kaynayan tencere ya da tavaya dokunarak cildinizde ağır yanıklar oluşmasına neden olabilirsiniz. Örnek olarak, yemek pişirirken yüksek derecede ısınan fırın içerisinde yer alan sıcak tepsiler yanlış tutuş şekli sonucu ellerinize büyük zarar verebilir. Bu tarz ciddi kazaları engellemek için yemek pişirirken ve aşırı derecede ısınmış mutfak eşyalarına temas ederken fırın eldivenleri ve benzeri malzemeleri kullanmayı unutmayın.

Duvara Sabitlenmeyen Eşyalar

Dolap devrilmeleri de çok sık karşılaşılan ev kazalarının başında gelmektedir. Duvara sabitlenmeyen kitaplık, gardırop ya da bir buçuk metreden yüksek tüm dolap ve eşyaları büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu eşyaların tamamının duvara sabitlenmesi sağlığınız için büyük önem taşımaktadır. Yaşanabilen montaj hataları da dolapların kolayca devrilerek yaralanmalara neden olabiliyor. Bu yüzde eşyalarınızın düzgün bir şekilde monte edildiğinden ve duvara sağlam bir şekilde sabitlendiğinden emin olun! Özellikle çocuklu evlerde eşyaların düzgün ve güvenli bir şekilde duvara monte edildiğini sürekli olarak kontrol edin. Çocuklar bu eşyalarla oynarken sabitlenen eşyaların gevşemesi neden olabilir. Düzenli bir şekilde bu eşyaları kontrol ederek olası kazaları engelleyebilirsiniz.

En Çok Çocuklar Ev Kazası Yaşıyor

Yapılan birçok araştırma sonuçlarına göre ev kazalarının çok büyük bir bölümü çocukların uzun süre zaman geçirdiği odalarda gerçekleşiyor. Çocuklar oyun oynarken eşyaların üzerinden düşebiliyor ya da evdeki ilaç ya da kimyasal maddeleri tadarken zehirlenebiliyor. Ağır eşyaların devrilmesi sonucunda meydana gelen kazalarda da çocuklar baş aktörler olarak öne çıkıyor. Bu yüzden çocuklu ailelerin ev kazalarından olumsuz etkilenmemesi için daha dikkatli ve detaylı bir şekilde önlemler almasını tavsiye ediyoruz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…