Değerli Konut Vergisi Nedir?

0
735

Türkiye’de koronavirüs salgının da etkisiyle ekonomide genel anlamda sıkıntılar yaşanırken. Bu yıl ilk defa vatandaşlardan değerli konut vergisi alınacak. Ancak kimlerin değerli konut vergisi ödemekle yükümlü olduğu gibi birçok soru da akıllarda soru işareti oluşturuyor.

ev-tasima-fiyatlari-hesaplama

Yazımızda, değerli konut vergisi hakkında bilinmesi gerekenleri sorular ile birlikte detaylı bir şekilde listeledik. Eğer hazırsanız birlikte değerli konut vergisi konusu incelemeye başlayabiliriz. İşte en çok merak edilen sorlarla değerli konut vergisi ve detaylar…

Değerli Konut Vergisinin Mükellefi Kimlerdir?

Değerli konut vergisi adından da anlaşıldığı gibi konut değeri belirli bir seviyenin üstünde olan kişilerden alınan bir vergi türüdür. Konutlarının emlak vergisi değeri 5 milyon 227 bin TL üzerinde olan ve birden çok konutu bulunan kişilerden vergi alınmaktadır. Değerli konut vergisini, konut sahibi, eğer mevcut ise kullanım hakkı sahipleri ödemek ile yükümlüdür.

Bu noktada en önemli konulardan bir tanesi konutların vergi değerini öğrenmektir. Konutların emlak vergi değerini öğrenebilmek için söz konusu konutun yer aldığı ve bağlı bulunduğu belediyeye başvurmak gerekmektedir. Eğer söz konusu konutta paylı mülkiyet sahipliği durumu var ise, bu kişiler hisseleri oranında mükellef konumundadırlar. Elbirliği mülkiyet sahipleri ise vergiden zincirleme olarak sorumlu tutulmaktadır.

Kimler Değerli Konut Vergisi Öder?

Değerli konut vergisinin en önemli püf noktalarından bir tanesi de birden fazla konut sahibi olan kişilerden tahsil edilmesidir. Tek konutu olmasına rağmen konutunun değeri 5 milyon 227 bin TL’yi geçen kişiler bu vergiyi ödememektedir. Birden fazla konutu olanlar, en düşük değerdeki tek konutu için de vergi ödememektedir. Tek bir konut ya da meskene hisse ile sahip olanlardan da hisse için vergi talep edilmemektedir.

Bunun yanı sıra, ana faaliyet alanı bina inşaatı olan işletmelere kayıtlı olan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu olmamış yeni inşa edilen konutlar için de vergi alınmamaktadır. Bu özelliğe arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen kişilere kalan mesken nitelikli taşınmazlar da dahil edilmektedir. Bu neden ile değerli konut vergisi ödemekle yükümlü olan kişilerin birden fazla konuta sahibi olması gerekmektedir.

Vergi Matrahı Nasıl Hesaplanır?

Vergi matrahını belirleyebilmek için emlak vergi değeri baz alınmaktadır. Bu neden ile verginin matrahı, emlak vergi değeridir diyebiliriz. Paylı mülkiyette ve elbirliği mülkiyette, matrahın hesabında konutun toplam değeri esas alınmaktadır. Konutun değerinin, her yıl değerleme oranının yarısı oranında değer kazanacağı düşünülmektedir. Emlak vergi değerini öğrenmek isteyen kişiler, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, konutun bağlı bulunduğu belediyeye başvuru yapabilirler.

Vergi Beyanı ve Ödeme Ne Zaman Yapılır?

Değerli konut vergisi ödemek zorunda olan kişiler ilk olarak vergi beyanı vermek zorundadır. İlk beyannamenin 20 Şubat 2021 tarihine kadar konutun bağlı bulunduğu vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Vergi ödemesi için ise ilki Şubat ikincisi Ağustos olmak üzere toplamda iki taksit belirlenmiştir. Vergi beyannamesi vermek zorunda olan mülk sahiplerinin iki opsiyonu vardır. Bunlardan birincisi, beyannameyi elektronik olarak kendileri gönderebilir ya da mali müşavir ile sözleşme imzalayarak, meslek mensupları aracılığı ile de gönderim yapabilirler.

Octovan Ayrıcalıkları İle Tanışın!

Nakliyat sektörünün en güvenilir markası Octovan, sunduğu ayrıcalıklı hizmetler ile fark yaratıyor. Hizmet almak isteyen kişilere hem nakit hem de kredi kartı ile ödeme imkanı sunan Octovan, sabit fiyat garantisi ile taşınma günü istenmeyen sürprizlerin yaşanmasına engel olmaktadır. Ek hizmet talep edilmediği sürece ilk teklif edilen fiyat kesinlikle değişiklik göstermemektedir.

Sadece alanında en 5 yıl tecrübeli profesyonel taşıma ekipleri ile çalışan Octovan, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için taşıma ekiplerine düzenli olarak eğitimler vermektedir. Nakliyat firmalarının yeterliliklerini sürekli olarak takip eden Octovan’da eşya hasar güvencesi de bulunmaktadır. Taşınma sırasında, öncesinde ya da sonrasında eşyaların hasar görmesi durumunda, nakliyat firması oluşan hasarı aynı gün içinde karşılamaktadır.

Taşınma günü yaşanabilecek her türlü sorunun çözümü için müşteri destek hattı ile her zaman hizmet alan kişilerin yanında olan Octovan, en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisi ile sunmaktadır. Parça eşya taşımadan, şehirlerarası nakliyata kadar tüm nakliyat hizmetlerini alabileceğiniz Octovan’a internet sitesi ya da mobil uygulama üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Octovan İle Kolayca Taşının!

Evden eve taşımada güven en önemli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden en kaliteli hizmeti en uygun fiyat garantisiyle almak sizin de hakkınız. Octovan, profesyonel taşıma ekipleriyle eşyalarınız zarar görmeden hızlı ve güvenli evden eve taşınma fırsatı sunuyor. Octovan, büyük eşyalarınızı (Gardırop, büyük ve geniş koltuk, masa, dolap vb.) söküyor, paketliyor ve yeni evinize kurulumunu yapıyor.

Eşyalarınızı en iyi fiyat garantisi ile taşıyan Octovan, beyaz eşyalarınızı söküyor, paketliyor ve yeni evinizde tesisatları hazırsa çalışır bir şekilde size teslim ediyor. Ek olarak, sizler tarafınızdan kolilenmiş olan ufak tefek mutfak ya da süs eşyalarını yeni evinize yılların verdiği tecrübe ve güvenle taşıyor. Octovan ayrıca, bütün bu hizmetleri sunduğu fiyata dahil olarak teklif ediyor. Taşınmadan önce belirlenen fiyatın dışında kesinlikle ek ücret talep etmiyor.